İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB), tepki alımları ile başladıktan sonra artan satış baskısıyla yeniden düşüşe başladı.
Açılışta 35000 bölgesine yönelen ve en yüksek 34952 puanı gördükten sonra gelen kar satışlarını 34000 puan seviyesinde karşılayan İMKB 100 Endeksi, ilk seansı 34398.75 puan ile (yüzde 1.96) 662.40 puan artıda tamamladı.
İkinci yarıda 34500 seviyesine doğru yaşanan yukarı hareket sınırlı kalırken, hızlanan satış baskısıyla sırasıyla 34000, 33000 ve 32000 bölgesine kadar gevşeme yaşandı.
Yılın en düşük seviyelerinin altına inen Ulusal 100 Endeksi, kapanışa doğru gelen bir miktar tepki alımı ile günü 1008.78 puan, yüzde 2.99 oranında düşüşle, 32727.57 puandan tamamladı.
İkinci seansta işlem hacmi 939.488.282 YTL olurken, toplam işlem hacmi 1.683.772.808 YTL olarak gerçekleşti.
Lehman Brothers'ın iflasını açıklamasının ardından ABD Merkez Bankası'nın (FED) faizlerinde değişikliğe gitmemesi olumsuz karşılansa da, FED'in American International Group'un AIG'ye likidite desteği sağlaması piyasalar üzerinde bir miktar olumlu etki yarattı.
Dün ABD borsaları günü yüzde 1'in üzerinde yükselişle tamamlarken yurtdışı piyasalardaki tepkiler bugün İMKB'nin açılışında da neden oldu.
ABD başta olmak üzere dünya finans sistemine ilişkin arka arkaya gelen olumsuz haberlerden ve gelişmelerden olumsuz yönde etkilenen İMKB, bugün özellikle İngiltere'de HBOS şirketi ile ilgili olumsuz gelişmeler ile ABD'de açıklanan konut başlangıçları datasının beklentilerin oldukça altında gelmesinin etkisiyle yurtdışı piyasalarla birlikte düşüşe geçti.