FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Borsa, 26 bin 500'de dengelenmeye çalışıyor

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB), güne alıcılı bir seyirle başladı.

Alımlarla 26636 puana kadar yükselen Bileşik Endeks, 26500 civarında dengelenmeye çalışıyor.

Ulusal 100 Endeksi, ilk seansı 645 puan yükselişle 26.443 puandan tamamladı. Birinci seans kapanışı itibari ile hisse senetleri ortalama yüzde 2.50 oranında değer kazanırken, 566.331.267 TL'lik işlem gerçekleşti.

[**BORSAYI CANLI VE ÜCRETSİZ İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN

**](https://finans.mynet.com/borsa/canliborsa/)

Dün ABD borsaları, şirketlerden gelen mali sonuçların yatırımcıların şirket karlılıklarına yönelik endişelerini yatıştırması, yeni canlandırma paketi ile ilgili gelişmeler ve bankalardaki kötü varlıkları satın almayı içeren planın kısa süre içinde açıklanabileceğine ilişkin beklentilerle yükseldi.

ABD ve Asya borsalarının olumlu kapanışının ardından Avrupa borsalarının alıcılı bir seyir izleyeceğine yönelik beklentiler İMKB'nin açılışı üzerinde etkili oldu.

Piyasada bugün ABD Merkez Bankası (FED) faiz toplantısıbekleniyor ve ekonomik büyümeyi yeniden sağlamak için uygulamaya koyacağı araçlara yönelik açıklaması önemli bulunuyor.

Yurtiçinde IMF ile anlaşma sağlanacağı yönündeki beklentinin korunmasının da yukarı yönlü harekete destek verdiği belirtiliyor.

Bugün ABD'de AT&T, Boeing, Wells Fargo ve Starbucks'ınson çeyrek bilanço rakamları izleniyor.

Merkez Menkul Değerler Araştırma Direktörü Özgür Yurtdaşseven, yurtiçi piyasalar için sıcaklığını koruyan IMF beklentisi ile birlikte, yurtdışında da özellikle ABD'de kurtarma paketi ve bankacılığa yönelik yeni açılımların endeksleri yukarıda tutma çabasının genel bir iyimserliğe neden olduğunu söyledi.

ABD'de Başkan George W. Bush'tan görevi devralan Barack Obama yönetiminin, kredi krizini sona erdirmek için yeni çalıştığı yöntemler arasında hükümetin idaresinde "kötü banka" kurulması fikrinin de bulunduğu belirtiliyordu.

FED, Hazine Bakanlığı ve Federal Mevduat Sigorta Fonu'nun (FDIC), bankacılık krizinin hafifletilmesi yolları üzerinde görüştüğü ve seçenekler arasında hükümetin idaresinde "kötü banka" kurulmasının bulunduğu açıklanmıştı. Obama'nın ekibinin düşündüğü seçeneklerden birinin, finansal sistemi tıkayan batık varlıkları satın almak için hükümet idaresinde bir "kötü banka" kurulması olduğu kaydedilmiş, Obama, ABD ekonomisini derinleşen durgunluktan çıkarmak için yüz milyarlarca dolar harcama sözü vermişti.

Özgür Yurtdaşseven, mevcut süreçte endeksin kısa vadeli hedef konumunda bulunan 26400-26500 bölgesine ulaşmış durumda bulunduğunu kaydetti ve bundan sonraki hedefin 26800-26900 seviyesi olabileceğini belirterek, şu şekilde konuştu:

"İMKB'de yeni hedef seviyelere ulaşabilmek için yurtdışında da endekslerin daha yukarı bölgelere çıkması gerekiyor. Özellikle ABD Dow Jones Endeksi'nin 8400 seviyesini test etmesi, İMKB için de daha ileri seviyelerin test edilmesi anlamı taşıyabilir.

25900 puan, piyasalar için günlük bazda kritik bir seviye konumunda bulunuyor. Düzeltmeler sonrasında bu seviyelirn üzerinde kalınabilmesi ile, önümüzdeki günlerde 26800'lü seviyelerin test edilmesi mümkün olabilir."

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler