FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Borsa, biraz da olsa yaralarını sardı

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB), alıcılı seyir izledi.

İlk seansta alımlarla 53000 seviyesini birkaç kez test eden ve gelen satışları karşılamayı başaran Bileşik Endeks, ilk seansı 52886.29 puan ile 316.75 puan artıda tamamladı.

İkinci yarıda artan alım baskısı ile 53000 direncinin üzerine çıkan ve 53300 bölgesine yükselen İMKB 100 Endeksi bir miktar kar satışı ile 53000 civarında dengeli seyir izledikten sonra günü 53235.93 puan ile (%1.27) 666.39 puan artıda tamamladı.

Günün ikinci yarısında işlem hacmi 898.982.814 YTL olurken, toplam işlem hacmi 1.442.831.640 YTL olarak gerçekleşti.

ABD Dow Jones Endeksi, dün bir miktar yükselişle kapanmasının ardından bugün vadeli ABD Dow Jones Endeksiile Avrupa borsalarında da yukarı yönlü hareketler İMKB'de etkili oldu.

Çok önemli bir verinin olmadığı haftada gözler ABD'de başlayan ön seçimlere, ABD Başkanı George W. Bush'un Ocak sonuna doğru ekonomiyle ilgili açıklaması beklenen paketeve ABD Merkez Bankası'nın (FED) 30 Ocak'ta gerçekleştireceği Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısında alacağı faiz kararına çevrildi. ABD'de Bush'un açıklayacağı pakete yönelik beklenti ve FED'in faizleri yarım puana indirme ihtimalinin artmasının piyasalardaki seyir üzerinde etkili olduğu gözleniyor.

Hafta boyunca FED başkanlarının yapacağı açıklamaların izleneceği piyasada, FED Başkanı Ben Bernanke'nin yarın yapacağı konuşma büyük önem taşıyor.

Bu hafta izlenecek çok önemli veriler bulunmazken, bugün ABD'de açıklanacak mevcut konut satışları datasının piyasaların seyrinde etkili olabileceği ifade ediliyor. Ayrıca bu hafta ABD'de Perşembe günü Kasım ayı zincir mağaza satışları ile haftalık işsizlik başvuruları verisi ve Cuma günü dış ticaret verisi ile ithalat/ihracat fiyatları rakamlarının açıklanması bekleniyor.

Perşembe günü Avrupa Merkez Bankası (ECB) ile İngiltere Merkez Bankası'ndan (BOE) gelecek faiz kararları ile Japonya Merkez Bankası (BOJ) Başkanı Fukui'nin bugün yapacağı konuşma da piyasanın gündem maddeleri arasında bulunuyor.

İMKB'nin gelecek haftadan itibaren ABD'de açıklanacak 4. çeyrek şirket bilançolarına odaklı bir seyir izlemesi beklenirken, şirket kar/zarar rakamlarına yönelik tahminlerin de piyasalar üzerinde etkili olduğu kaydediliyor.

Yurtiçinde Aralık ayı enflasyon datasının ardından TCMB'nin faiz indirimine gitmesine kesin gözle bakıldığı piyasada, bugün açıklanan sanayi üretimi verilerinin ardından, akşam saatlerinde açıklanacak cari işlemler dengesi rakamları beklendi.

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler