FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Borsa güne hafif yükselişle başladı

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası Ulusal 100 Endeksi, güne 106 puanlık yükselişle 39676 puandan başladı. Açılış itibari ile hisse senetleri ortalama yüzde 0,26 oranında değer kazanırken, 5.862.197 YTL'lik işlem gerçekleşti.

Dün, gün içerisinde en yüksek 40.013 seviyesini test eden endeks, satış baskısının artması ile gevşeyerek günü, 39.570 puan seviyesinden önceki işlem gününe göre yüzde 0,58’lik kayıp ile tamamladı. Aşağı yönlü hareketin devamında 39000 seviyesi ilk kuvvetli destek konumunda bulunuyor.

[**BORSAYI CANLI VE ÜCRETSİZ İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN

**](https://finans.mynet.com/borsa/canliborsa/)

Bu seviyenin aşağı geçilmesi durumunda 38200 seviyesi destek olarak takip edilmeli. Endeksin toparlanıp, yeniden çıkışa başlaması durumunda ise 41000 ve ardından 42000 seviyesi kısa vadeli direnç olarak öne çıkıyor.

Bugün, emtia fiyatları, yurtdışı borsa kapanışları ve future’lara bakılacak olursa endeksin dalgalı, dar ve yatay bir bantta hareket etmesi bekleniyor.

ABD’nin Polonya’ya füze savunma sistemi yerleştirme anlaşmasının ardından Rusya - Batı arasında gerilen ilişkiler, dünyanın en büyük ikinci üreticisi olan Rusya’nın petrol arzını durdurabileceği endişelerini doğururken, doların başlıca para birimleri sepetine göre yüzde 1.1 oranında değer kaybı da petrol fiyatlarının dün 5 dolar artmasında etkili oldu.

Son günlerde yurtdışı piyasalarda yaşanan gelişmeler ekonomilerde ve borsalarda orta - uzun vadeli tahmin yapmayı ve yön belirlemeyi güçleştiriyor. Bu da yatırımcıların kısa vadeye yönelmelerine sebep oluyor.

Bu ise, mecburi olarak yoğun veri akışı ve kısa trendler içerisinde daha riskli pozisyonların alınmasına yol açıyor. Böyle zamanlarda yatırımcıların portföylerindeki sabit getirili enstrümanları artırmalarını tavsiye eden uzmalar, hafta sonuna düşük riskle girmek için bugün pozisyonların artırılmamasını, emtia fiyatlarındaki yükselişin izlenmesini ve bu sektör hisselerinde pozisyon alınmasını öneriyor.

Bugün yurtdışı piyasalara güç verecek yeni bir gelişme olmaması ve önemli data bulunmaması nedeniyle borsaların yatayda seyretmesi bekleniyor.

TAHVİL - BONO PİYASASI

Yükseliş hareketini dün de sürdüren ancak biraz daha ivme kaybı yaşayan gösterge kağıt faizi, spot piyasa işlemlerini yüzde 18.79 seviyesinden tamamlamasının ardından valörlü işlemlerde ise yüzde 18.74 bileşiğe indi. Gün içerisinde en yüksekte ise yüzde 18.87 görüldü. Enflasyon rakamları açıklanan kadar faizlerde önümüzdeki günlerde de mevcut seviyelere yakın seyredilmesi daha muhtemel olacakken, piyasada yatırımcıların yüzde 19.00 civarından faizleri tercih etmesi ihtimaline biraz daha ağırlık veriliyor. Kısa vadede yüzde 18.00 seviyesi dip olarak kalacakken, yukarıda ise yüzde 19.20-19.40 önemli destek olarak bulunuyor. Gün bazında ise yüzde 18.65-18.85 bandının etkili olabileceği vurgulanıyor.

DÖVİZ

ABD’de dün öncü ekonomik göstergelerin yüzde 0.7’lik düşüş kaydederek beklentilere göre çok daha zayıf bir görünüm ortaya koyması, global piyasalardan kaynaklı endişelerin üst boyutta devam etmesini sağladı. Bunun etkisiyle yurtiçinde bankalararası dolar/YTL kotasyonları ABD Doları’nın paritede değer kaybına rağmen dün bir ara 1.1950-1.1975 aralığına doğru yükseliş kaydederken, bu sabaha başlangıç ise daha sakin bir şekilde 1.1855-1.1885 seviyesinden oldu.

[**DÖVİZ PİYASASINDAKİ GELİŞMELERİ ANINDA İZLEYİN

**](https://finans.mynet.com/doviz/)

Bugün açıklanacak önemli bir ABD datası bulunmamasıyla gün bazında yatay ağırlıklı kalınabileceği, hareket marjı olarak 1.1785-1.1950 bandının kullanılacağı öngörülüyor.

PARİTE

Ekonomilere yönelik endişelerde dün haber bültenlerine yansıyan açıklamalar Euro Bölgesi’nin Almanya ile beraber en önemli ekonomisi olan Fransa kanadından gelirken, Fransız Hükümeti'nin 2008 ve 2009 yılı büyüme tahminlerini önemli ölçüde aşağı yönde revize edeceği açıklamaları oldukça yankı buldu. Ancak bu açıklama hem ABD’de öncü ekonomik göstergelerin yüzde 0.7 ile yüzde 0.2’lik beklentilere göre çok daha fazla bir gerileme yaşamış olmasının hem de petrol fiyatlarındaki hızlı değer artışının etkisiyle dün parite üzerinde fazla bir yansıma yaratmadı. Parite 1.4726’dan 1.4904’e yükselirken, bugüne yönelik beklenti ise 1.4840-1.4970 aralığında daha yatay ağırlıklı kalınması yönünde.

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler