İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB), haftanın son işlem gününde yurtdışı piyasalara bağlı olarak alıcılı bir seyir izledi.
Açılışta hızla yükselen Bileşik Endeks, 26546 puana yükseldikten sonra 26500 civarında yatay seyir izledi.
İkinci yarıda gelen kar satışları sınırlı kalırken, devam eden alımlarla 26783 puana kadar yükselen Ulusal 100 Endeksi, günü 26735.21 puan ile (yüzde 3.73) 961.00 puan artıda tamamladı.
İşlem hacmi birinci 539.225.732 seansta TL, ikinci seansta 637.429.345 TL olurken, işlem hacmi 1.176.655.077 TL olarak gerçekleşti.
Dün güne düşüş yönünde başlayan ABD borsaları MasterCard'ın beklentilerin üst sınırında kar açıklaması, bir analistin Goldman Sachs ve Morgan Stanley'in kurtarma fonlarını geri ödemeye yetecek kadar sağlıklı olduklarına yönelik raporu, Hazine Bakanı Timothy Geithner'ın banka kurtarma planını Pazartesi günü açıklayacağı ve zehirli varlıkların kötü banka tarafından alınması esnasında muhasebe standartlarının gevşetilmesinin bankaları rahatlatacağı beklentileri ile değer kazanması, bugün İMKB'nin açılışında etkili oldu.
ABD'de öğleden sonra gelen Ocak ayı tarım dışı istihdam verisi beklentilerden bir miktar kötü gelse de, kurtarma planına yönelik olumlu beklentiler ve yurtdışı piyasalardaki olumlu seyrin devam etmesi nedeniyle, İMKB'de de yükselişin sürdüğü görüldü. Bugün ABD borsalarının olumlu açılışı da, İMKB'de kapanışa doğru alım baskısını kuvvetlendirdi.
Gelecek hafta ABD’de finans sektörünü kurtarma ve ekonomiyi canlandırma paketlerinin piyasalar üzerinde etkili olması bekleniyor.
Önümüzdeki hafta yurtiçinde ise sanayi üretimi, kapasite kullanım oranı ve cari işlemler dengesi rakamları takip edilirken, IMF ile ilgili gelişmeler ve faiz indirimine ilişkin beklentiler önemli olacak.