İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB), ilk seansta satış ağırlıklı bir seyir izledikten sonra, ikinci seansta tepki alımları ile karşılaştı.
Yurtdışı borsalardaki kayıplar ve içeride türban davasının yarattığı tedirginlikle açılışta 39665 puana kadar gerilediği gözlenen Ulusal 100 Endeksi, 40058 puanın üzerine çıkamayarak, 39700-40000 aralığında sıkıştı ve ilk seansı 104.47 puan düşüşle 40016.68 puandan tamamladı.
İkinci seansta hisse bazlı hareketlerle 40300 bölgesine kadar yükselen İMKB 100 Endeksi, 40700 seviyesine yaşanan yükselişin ardından günü 40451.73 puan ile (yüzde 0.82) 330.58 puan artıda tamamladı.
İşlem hacmi ikinci seansta 814.785.370 YTL olurken, toplam hacim 1.327.196.407 YTL olarak gerçekleşti.
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P'nin, ABD'de Lehman Brothers, Merrill Lynch ve Martgan Stanley gib bazı önemli yatırım bankalarının kredi notunu düşürmesi ve Bank of America ile JP Morgan'ın görünümlerini negatife indirmesi ABD borsaları başta olmak üzere yurtdışı piyasalarda olumsuz harekete neden olurken, bugün İMKB'nin açılışı üzerinde deetkili oldu.
Avrupa'da Bradford & Bingley'in kötü bir finansal tablo açıklaması ve İngiltere'de konut piyasasının her geçen gün kötüleştiğini açıklamasının ardından, ABD'de Wachovia'nın CEO'sunu değiştireceğini açıklaması ve bunun yanında ABD'de konut kredisi konusunda yaygın bir banka olan Washington Mutual'ın da CEO'sunu görevden alacağını açıklaması endişelerin sürmesine neden olurken, State Street grubunun 2.5 milyar dolar tutarında hisse ihracına başladığına yönelik haberlerin tedirginliği gidermeye yeterli olmadığı gözlendi.
Lehman Brothers'ın 3-4 milyar dolarlık sermaye artımı yapmasının beklendiğine ilişkin haberlerin de kredi piyasası zararlarının devamında etkili oldu.
Bugün ise AB'de açıklanan ekonomik verilerinin ardından, ABD'de açıklanacak fabrika siparişi rakamları izlendi.
Bugün öğleden sonra İspanya'da ABD Merkez Bankası (FED)Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve Japonya Merkez Bankası (BOJ)Başkanları tarafından yapılan açıklamalara odaklanan ve buna bağlı hareketler gözlenen piyasada, yarın ABD özel sektör istihdam raporu ile ISM servis endeksi ile EIA'nın petrol stokları verisi, Perşembe günü ABD zincir mağaza satışları ve haftalık işsizlik başvuruları rakamı ve Cuma günü istihdam raporu izlenecek.
Ayrıca Perşembe günü İngiltere Merkez Bankası (BOE) ve ECB tarafından açıklanacak faiz kararları da piyasalar tarafından önemli bulunuyor.
Yurtiçinde Mayıs ayı enflasyon verilerine odaklanan piyasa, Anayasa Mahkemesi'nin türban üniversitelerde serbest bırakılmasını öngören değişikliğin iptali istemiyle açılan dava ile ilgili kararı bekleniyor.