FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Borsada işler terse döndü, satış baskısı yaşanıyor

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB), güne hafif alıcılı bir seyir izleyerek başladı.

İlk seansta 26 bin 817 puana kadar yükselen Ulusal 100 Endeksi, bir süre 26 bin 700 civarında yatay seyir izledikten sonra satışlarla 26 bin 400 seviyesinin altına sarktı.

İMKB Bileşik Endeksi birinci seansta, 262 puan düşerek 26 bin 388 puandan kapandı. Hisse senetleri ortalama yüzde 0.98 oranında değer kaybetti. Birinci seansta işlem hacmi 712.107.584 TL oldu.

[**BORSAYI CANLI VE ÜCRETSİZ İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN

**](https://finans.mynet.com/borsa/canliborsa/)

Dün ABD borsaları bankaların kredi zararlarının artabileceği ve halen riskli varlıklardan olumsuz etkilenme ihtimalinin bulunduğuna ilişkin yorumlar ile birlikte, IBM'in Sun Microsystems'isatın alması görüşmelerinin sonuçsuz kalması nedeniyle satıcılı bir seyir izledi.

Bu sabah Asya borsalarında finans sektöründeki endişelerin etkisiyle bir miktar satış gözlenirken, Avrupa borsalarındaki olumlu görünümün etkisiyle hafif alıcılı bir başlangıç yapsa da,vadeli ABD endeks kontratlarının ardından Avrupa borsalarının daeksiye dönmeye başlaması ile bir miktar geriledi.

Yurtiçinde ABD Başkanı Barack Obama'nın Türkiye ziyareti ile Hazine ihalelerinin takip edildiği piyasada, yurtdışında ise bugün ABD'de Alcoa ile başlayacak ilk çeyrek bilanço rakamlarını takip ediliyor.

Oyak Yatırım Menkul Değerler Müdür Yardımcısı Alper Erginol, yurtdışı piyasalarda fazla gelişme yaşanmadığını dile getirdi.

Alper Erginol, ABD'de Dow Jones Endeksi'nin son 3 gündür 8000 seviyesini aşmakta zorlandığının görüldüğünü, bir miktar kar satışı geldiğinin söylenebileceğini dile getirdi ve "ABD'de tekrar bilanço dönemi başlıyor" diye konuştu.

Erginol, yurtdışı tarafta özellikle bankacılık kesimine ilişkin yapılan yorumlarda sıkıntıların tekrar gündeme gelebileceğinin ve kredi zararlarının boyutunun artacağının belirtildiğine işaretetti ve sözlerini şu şekilde sürdürdü:

"IMF'in toksit varlıkların toplam büyüklüğünün daha da artacağına ilişkin yorumları şu anda kar satışlarının yaşanmasına neden oluyor. Geçen ay yüzde 20 seviyelerinde bir yükseliş gerçekleşmişti.

Yurtdışına baktığımız zaman fazla değişim olmadığını görüyoruz. İMKB yurtdışı piyasaları takip etmeyi sürdürüyor.

Dün gerçekleşen ihalede miktarın beklentilerin üç katı gerçekleşmesi olumluydu. Bu durum dün kur üzerinde bir miktar baskı yarattı. Ama bugün dolar kuru yurtdışı piyasalardaki harekete, özellikle de gelişmekte olan ülke para birimlerinde değer kaybı gözlenmesine bağlı olarak yüzde 1 seviyelerinde yukarıda.

Endeks sıkışmış durumda bulunuyor. Şu an için aşağı gitmesini gerektirecek bir haber yok. Ama teknik anlamda destekler arasında özellikle 20 günlük hareketli ortalamanın bulunduğu 25 bin önemli. 26 bin bölgesinde bir boşluk var. 5 günlük hareketli ortalama 26 bin 300 civarında bulunuyor. Bu seviyenin altındaki kapanış, endekste kar realizasyonu sürecini başlatabilir ve bizi 25 binli seviyelere kadar götürebilir.

Ancak 26 bin 300 bölgesinin üzerinde endeks yükseliş eğilimini devam ettirecektir.

27 bin 200 seviyesini iki gündür aşamıyoruz. Burada önemli bir direnç var. Bu direnci yüksek hacimle kırmamız gerekiyor. Bu seviyeyi kırabilirsek, şu anda devam eden yükseliş eğilimi bu yıl içinde endeksin görmüş olduğu en yüksek seviye olan 28 bin 700 bölgesine kadar devam edecektir."

Alper Erginol, bugün Hazine ihaleleri olduğuna değinerek, ihalelerde beklenenin üzerinde satış gerçekleşmesi halinde, kur tarafında başlayan yükseliş eğiliminin tekrar duraklamaya geçebileceğini sözlerine ekledi.

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler