Vatan Gazetesi'nin haberine göre; İMKB-30 kontratları hafta başından itibaren yüzde 22 değer yitirdi. Yerli kurum ve yatırımcılar büyük kayıplara uğradı. Piyasalardaki dalga, Vadeli İşlemler Borsası’nda (VOB) kasırgaya dönüştü.
İMKB-30 Endeksi’nde 2 günlük kayıp yüzde 22’ye ulaşınca, çalışma sistematiği nedeniyle katlamalı kar ya da zararın oluştuğu vadeli işlemler borsasında piyasa tabiriyle “kafalar kollar koptu, ortalık kan gölüne döndü.”
Yerli kurum ve yatırımcıların ’yoğun alıcı’ olduğu piyasada, 2 günde kayıp 100 milyon YTL’ye ulaştı.
Türk yatırımcının kaybettiği paranın geçen hafta sonundan itibaren pozisyon açan ve kontrat satan Deutsche Bank ve EFG Yatırım’ın kasasına girdiği belirtiliyor. İki kurumun yoğun pozisyon açtığı piyasada işlemler İMKB-30 Şubat kontratlarında yoğunlaşıyor. Geçen hafta Cuma günü İMKB-30 Şubat kontratlarında 132 bin olan açık pozisyon sayısı, bu hafta başında 172 bine yükseldi.
40 BİN KONTRAT SATILDI
Deutsche Bank ve EFG Yatırım’ın yoğun işlemleri dikkati çekerken VOB’da 2 günde 40 bin kontrat satıldı. İMKB-30 endeksi 16 bin puan kayıpla 72 binden 56 bin seviyesine düşünce 40 bin kontratta 64 milyon YTL’lik bir fark oluştu.
VOB’da geçen hafta sonu 7 bin 200 YTL’den satılan bir İMKB-30 kontratı dün itibarıyla 5 bin 600 YTL’ye geriledi. Bu hesaplamalara göre hafta sonu 1 kontrat satan yatırımcı, bin 60 YTL kazanmış oldu. 40 bin kontratta ise bu kazanç 64 milyon YTL’ye denk geliyor. Bu arada 2 gün içerisinde teminatları tükendiği için pozisyonları otomatik olarak kapatılanlarla ve günlük al-satçıların zararıyla birlikte toplam kaybın 100 milyon YTL’yi bulduğu tahmin ediliyor.
HAZİNE İHALESİNDE FAİZ 17.57’YE ÇIKTI
* Küresel türbülansın şiddetlendiği dönemde ihaleye çıkan Hazine, 5 yıl vadeli tahvil ihalesinde 1.4 milyar YTL’lik teklife karşın 432.7 milyon YTL borçlanabildi. İhale öncesi yapılan 223.7 milyon YTL ROT satışla toplam borçlanma 656.4 milyon YTL oldu. Bu hafta 906 milyon YTL borç ödemesi bulunan Hazine, faizler artmasın diye borçlanma miktarını düşük tuttu. Bir önceki ihalede yüzde 16 seviyesinde olan faizler dünkü ihalede yüzde 17.57’ye kadar çıktı.
VOB’da nasıl oynanıyor?
* VOB’da halen 10 ayrı kontrata dayalı yatırım enstrümanı var. En popülerleri İMKB 30, İMKB 100 ve YTL/dolar üzerine yapılanlar. İsterseniz pamuk, buğday hatta altın kontratı bile alıp satabiliyorsunuz.
* Bir işlem yaptığınızda, aldığınız yatırım aracının vade sonunda değerinin ne olacağına yönelik bir kontrata, yani spekülatif bir fiyata imza atıyorsunuz.
* Örneğin bugün İMKB 30, 56 bin puandayken, Şubat ayında İMKB 30’un tahmini değeri üzerine bir nevi kumar oynuyorsunuz.
* VOB’da iki çeşit pozisyon alabiliyorsunuz. Bunlardan yükselişe yani fiyatların artmasına yönelik işlem yapmaya ’uzun pozisyon’ deniyor. Uzun pozisyon aldığınızda, örneğin İMKB 30, 56 binde iken vade sonunda yani Şubat’ta 65 bin olacağına dair bir sözleşme satın alıyorsunuz. Aynı İMKB’de kredili alım yapmak gibi işlem türü.
* 1’e 10 kaldıraç oranıyla (1’e 10 kredi) işlem yapılabilen VOB’da kontrat fiyatlarındaki her yüzde 1’lik düşüş ya da yükseliş, yüzde 10 kazanç ya da kayıp anlamına geliyor.
* Ancak aldığınız kontratı vade sonuna kadar unutamıyorsunuz. Çünkü her gün endeksin gelişimine göre kâr ve zarar durumunuz hesaplanıyor. Yatırdığınız teminata bakılıyor. Teminatınız yeterliyse pozisyonu korumaya devam edebiliyorsunuz. Değilse pozisyonunuzu korumak için ilave para yatırmanız isteniyor. Eğer yatıramıyorsanız kontratınız satılıyor ve yatırdığınız tüm para sıfırlanıyor.
* İMKB 30, 72 bindeyken 720 YTL’lik bir kontrat alan yatırımcı 7 bin 200 YTL’lik bir riskin altına giriyor. Endeksin yüzde 10 düşmesi halinde tüm parasını kaybediyor. Nitekim VOB’da son 2 günde bu yaşandı ve ortaya 100 milyon YTL’lik zarar çıktı. Aslında şöyle demek daha doğru: Kontrat alan battı, satan kazandı.