İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB), güne beklendiği gibi yükselişle başlasa da, bir miktar kar satışı ile karşılaştı.
İMKB 100 Endeksi, açılışta 59771 puana kadar yükselerek seansiçi tarihi rekorunu yeniledikten sonra, gelen kar realizasyonlarını 59000 seviyesinin üzerinde karşılayarak, yatay seyre girdi.
İMKB, ilk seansı 285 puan (yüzde 0.48) düşüşle 59044 puandan kapattı. İşlem hacmi 981.388.848 tl olarak gerçekleşti.
Dün ABD borsaları günü Intel ve JP Morgan gibi şirketlerin bilanço rakamları, olumlu ekonomik veriler ve ABD Merkez Bankası (FED) Ben Bernanke'nin açıklamalarının etkisi ile yükseldi.
Bu sabah Asya borsalarında Çin dışında yükselişler gözlenirken,Avrupa borsalarındaki olumlu hava ile birlikte İMKB de açılıştayükseldi.
Tarihi rekor seviyelerine gelen İMKB'de hem kar realizasyonu, hem Yunanistan konusundaki endişeler ve hem de yurtdışı piyasaların satış baskısıyla karşılaşması yükselişi sınırladı ve bir miktar gerileme kaydetti.
Bugün ABD'de TSİ 15:30'da New York Fed imalat endeksi ve işsizlik başvuruları, TSİ 16:00'da net sermaye hareketleri, TSİ 16:15'te sanayi üretimi ve kapasite kullanımı, TSİ 17:00'de Philedelphia FED endeksi ile DJ-BTMU Piyasa Göstergesi ve TSİ 20:00'de NAHB konut piyasası endeksi verileri açıklanacak.
Bugün Google TSİ 23:30'da bilançosunu açıklayacak. Cuma günü açıklanacak Bank Of America bilançosu da piyasalar tarafından önemli bulunuyor.
Yurtdışında ayrıca BRIC ülkeleri zirvesi ve Avrupa Parlamentosu Komite toplantısı izlenirken, yurtiçinde siyasi gelişmeler takipediliyor.
Yapı Kredi Portföy Yönetimi'nden Portföy Yöneticisi Serdar Orman,dün özellikle ABD borsalarının olumlu kapanış yaptığını belirterek, DowJones Endeksi'nin 11100 üzerinde kapanış gerçekleştirdiğini kaydetti.
Serdar Orman, Asya'da da olumlu kapanışlar izlendiğini, sadece Çin borsasında olumlu harekete katılmayan bir seyir yaşandığını, bunun dailk çeyrek büyüme rakamlarının yüzde 11.9 açıklanmasından kaynaklandığınıaktardı ve "Açıklanan rakam Çin'de ekonomik ısınmanın oldukça yüksek seviyede olduğunu gösteriyor. Bu nedenle açıklanan veri, bazı müdahalelerin beraberinde gelebileceği yönelik endişeleri beraberinde getirdi" diyekonuştu.
Serdar Orman, Çin tarafında faizlerde daha kuvvetli oranda bir artırım gidebileceği yönünde tahminler oluştuğuna değinerek, sözlerini şu şekilde sürdürdü:
"Merkez Bankaları'nın bu sene çıkış stratejileri paralelinde faizleri yükselteceği beklense de, artırımların beklentilerden biraz daha önce olabileceğine yönelik endişeler var. Ancak Çin faktörünü olayın dışında tutarsak, özellikle JP Morgan'ın dün gelen kar bilanço detaylarına baktığımızda, olumlu bir seyir olduğunu görüyoruz. Alcoa'nın karı da iyi gelmişti. Ekonomideki olumlu toparlanma sinyallerinin yavaş yavaş şirket bilançolarına yansıdığını görmemiz olumlu.
Bugün sabah itibariyle İMKB'de daha olumlu bir açılış beklentisi vardı. Piyasada, mevcut ekonomik tablo paralelinde endeksin 60000 üzerine çıkacağı beklentisi hakim. Şu anda İMKB biraz daha temkinli olmayı tercih ediyor. İMKB uzun bir yükseliş trendini beraberinde getirdi ve rekor seviyelere ulaştı. Dolayısıyla bir miktar temkinli hareket edilmesi doğal.
Mayıs ayı Yunanistan'ın ihaleleri açısından oldukça kritik. AB ve IMF, Yunanistan'a fon sağlayarak destek olacağını açıklasa da, piyasa bu konudakiriski gözardı etmiyor. Avrupa'da Yunanistan dışında buna benzer başka ülke ekonomileri de var. Borsalarda toparlanma paralelinde olumlu seyir yaşansa da, hızlı yükselişler nedeniyle temkinli hareketler oldukça doğal karşılanmalı.
İMKB'de 60000 puandaki kritik seviyesi geçilirse, yukarı yönlü hareket hızlanabilir ve yukarı yönlü kırılma yaşanabilir. Yine de hareketi sürükleyen hisselerin belli başlı büyük banka hisseleri olduğunu unutmamak gerekiyor. Bazı fiyat dengesizliklerinin oluştuğunu gözlüyoruz. Büyük bankalarla ile piyasadaki reel sektör ve daha küçük bankalara baktığımızda, ciddi dengesizler meydana geldiği söylenebilir. Ancak böyle yoğun para girişlerinde fiyat dengesizliklerin oluşması doğal. Uzun vadeli portföyler için daha rasyonal seçimler yapılması gerekiyor.
Yurtdışından para girişi devam ediyor. Yurtiçinde bundan yaklaşık 3-4 hafta önce Anayasa değişikliği gündemdeyken, siyasi tansiyonun artacağı beklentisi vardı. Ama beklentilerin tam aksine para girişi tansiyonun önüne geçiriyor. Bu iyimser havanın bir süre daha devam edeceğini düşünüyoruz. TL'nin kuvvetli seyrini devam edeceğini öngörüyoruz. Enflasyonda artış beklentisi olsa ve kurda aşağı yönlü baskı yaşansa bile, faizlerde çok dramatik bir artış olmayacağını düşünüyoruz. Devlet Bakanı Ali babacan ve büyük banka Genel Müdür'leri de bu yönde açıklamalarda bulunmuştu. Faizlerde büyük yükseliş beklememek gerekiyor.
İMKB'de yurtdışındaki hareketin devamı ve Dow Jones'ta kar realizasyonu görülmemesi halinde, 60000 üzerine çıkış kolay bir hedef olarak görünüyor. Temkinli ama daha iyimser bir modda bekliyoruz."