FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Burada kurbanlıklar çok ucuz

**Canlı hayvan fiyatlarının yaklaşan kurban bayramı öncesi yükselmesinin, son yıllarda Afrika ve Asya kıtasında yapılan düşük fiyatlı vekaleten kesim sayısında patlama yapabileceği belirtildi.

**

AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, hayvan fiyatlarının kurban bayramı öncesi 600-800 TL’ye kadar yükselmesi, şimdiden vekalet usulü kesim organizasyonu yapan dernek ve vakıflara ilgiyi artırdı.

Organizasyon yapan dernek ve vakıflar kesim fiyatlarını açıklamaya başlarken, İHH İnsani Yardım Vakfı yurt içi ve yurt dışı kurbanlık fiyatını 250 TL, Yeryüzü Doktorları (YYD) 100 dolar ve 150 TL, Türk Ocakları Derneği 200 dolar, Türk Kızılayı ise 275 TL olarak belirledi.
Adana Kasaplar, Tavukçular ve Balıkçılar Odası Başkanı Murat Yağmur, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kurban bayramında hayvan fiyatlarının yükselmesinin, son yıllarda Afrika ve Asya kıtasında yapılan düşük fiyatlı vekaleten kesim sayısında patlama yapabileceğini söyledi.
Fiyatların yüksekliği nedeniyle Türkiye’de bir çok ailenin kurban kesemeyeceğini savunan Yağmur, “600-800 lira vererek bir koyun kurban etmeye bütçesi yeterli olmayanlar, bu yıl dini vecibelerini yerine getirebilmek için 100-150 dolar bağış karşılığı yurt dışında yapılan kesimlere yönelecek” dedi.

Hayvancılık sektöründeki sorunların geçmiş yıllara dayandığını anlatan Yağmur, şunları kaydetti:
“Maliyetlerin her geçen yıl artması sonucu bir çok üretici sektörden çekilince hayvan sayısı azaldı. Fiyatların artmasında hayvan sayısının azalmasının yanında son yıllarda küçükbaş hayvan ihracatının yapılmaya başlanması da etkili oldu.”

Yağmur, sektördeki üreticilere destek verilmemesi durumunda canlı hayvan fiyatlarının artmaya devam edeceğini bildirdi.

İNSANİ YARDIM VAKFI BAŞKANI YILDIRIM
İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı Başkanı Bülent Yıldırım ise “Kurban İyiliği Yaşatmaktır” sloganıyla kurban çalışmalarını başlattıklarını söyledi.

Bu yıl dünyada 120 ülke ve bölge ile Türkiye’de 50 ilde kurbanları ihtiyaç sahiplerine ulaştıracaklarını anlatan Yıldırım, hayırseverlerin ilk bağışlarının vakfa ulaşmaya başladığını söyledi.

Dünyanın bazı bölgelerinde fiyatların yüksek bazı bölgelerde ise ucuz olduğunu, vakıf olarak kendilerinin ortalama bir fiyatı baz aldıklarını ifade eden Yıldırım, şöyle konuştu:

“Türkiye, Filistin ve Balkan ülkelerinde kurban fiyatları 350 dolar civarında seyrediyor. Fiyatlar Afrika ve Asya’da çok daha düşük. Dünya genelinde yaptığımız araştırmalar sonunda bu yılki kurban bağış fiyatlarını yurt içi ve yurt dışı için 250 lira olarak belirledik. Ülkemizde bu yıl fiyatlar yüksek. Piyasadaki yüksek fiyatlardan dolayı bizim gibi yardım kuruluşlarına vekaletle kurban kesimi yaptıracakların sayısında artış olacak. Tüm hazırlıklarımızı tamamladık. Geçen yıl 40 bine yakın kurban kesmiştik, bu yıl 100 bine kadar kurban kesme hazırlığı yaptık.”

YYD TÜRKİYE KOORDİNATÖRÜ GÜLLÜOĞLU
Yeryüzü Doktorları (YYD) Türkiye Genel Koordinatörü Dr. Mehmet Güllüoğlu da sağlık ve eğitim hizmetlerinin yanında 2005 yılından bu yana açlığın en fazla olduğu Kongo’da vekaletle kurban kesimi yaptıklarını söyledi.

Yurt dışında kurban bağışı yapmanın fiyat açısından vatandaşlar için oldukça cazip geldiğini belirten Güllüoğlu, “Özellikle bu yıl ülkemizde fiyatların yüksek olması sonucu vatandaşlarımız yurt dışı kurban bağışına yöneldiler. Geçen yıl Kongo’da 4 bin kurban kesmiştik, bu yıl ise 5 bin kurban kesmeyi hedefliyoruz” dedi.

Güllüoğlu, kurban fiyatlarını 100 dolar ya da 150 TL olarak belirlediklerini de kaydetti.

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler