FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Büyük grupların Borsa'daki payı düşüyor

Hisseleri İMKB’de işlem gören Koç, Sabancı, Doğuş gibi büyük grupların piyasa değerinin, İMKB içindeki paylarının gerilediği belirlendi.

İMKB’nin en büyük gruplarını mercek altına alan Boryad dergisinde yer alan incelemeye göre, Sabancı, Koç, Doğuş, Oyak, İş Bankası, Anadolu, Vakıfbank, Zorlu, Akkök, Eczacıbaşı, Alarko, Yaşar, Ülker, İhlas, Boyner gruplarına ait halka açık şirketlerin piyasa değerlerinin, İMKB’nin piyasa değerine oranı üzerinden bir sıralama yapıldığında, ilk sırayı Koç Grubu alıyor. Koç Grubu’nu sırasıyla Sabancı, İş Bankası, Doğuş ve Oyak Grubu izliyor. İMKB’nin piyasa değerinin yaklaşık yüzde 54’ünü bu gruplara ait şirketler oluşturuyor.

Boryad dergisi Haziran sayısında İMKB’nin en büyük gruplarını mercek altına aldı. Dergide yer alan incelemeye göre, 2008 Mayıs ayı itibariyle İMKB’nin yüzde 33.4’ünü Koç, Sabancı ve İş Bankası bünyesindeki şirketler oluşturuyor. Halka açık şirket sayısı açısından bir sıralama yapıldığında, İMKB’de işlem gören 319 şirketin 107’sinin yine bu gruplara ait olduğu ortaya çıkıyor.

Halka açık şirket sayısı sıralamasında da Koç Grubu ilk sıradaki yerini korurken, bunu Sabancı, İş Bankası, Doğan ve Oyak Grubu izliyor.

KOÇ VE SABANCI LİDERLİĞİNİ KORUYOR
Boryad’ın 2006 Eylül sayısında yer alan araştırmada, Koç Grubu’nun piyasa değerinin İMKB’nin içindeki payı yüzde 16.65 olarak hesaplanmıştı. Mayıs 2008 verilerine göre yapılan hesaplamada ise grubun payı yüzde 14.26 oldu. Bu düşüşte bazı grup şirketlerinin satışları etkili oldu. Enerji, dayanıklı tüketim, otomotiv, finansal hizmetler sektöründe odaklanmaya karar veren Koç Grubu, bu nedenle birçok şirketini satışa çıkarmıştı. Özellikle Migros’un satışı bu yılın önemli gelişmeleri arasında yerini aldı.

Migros’un dışında Koç Grubu bünyesindeki Demirdöküm’ün yüzde 72.56’sı yaklaşık 283 milyon dolara Alman Vaillant’a, İzocam'ın yüzde 61.2 hissesi 171.3 milyon dolara Fransız St. Gobain Isover ve Kuveytli Alamana Industries'e satıldı. Döktaş da satılan şirketlerden bir diğeri oldu. Koç Grubu’nun satın aldığı Tüpraş ve Yapı Kredi Bankası, Koç Grubu şirketleri arasında piyasa değeri açısından önemli bir paya sahip. İki şirket, 13 milyar 904 milyon dolarlık piyasa değeriyle, Koç Grubu şirketleri içinde yüzde 45’lik dilimi ellerinde tutuyor. Koç Grubu şirketlerinin toplam piyasa değeri ise 30 milyar 742 milyon dolar.

Eylül 2006’da Sabancı Grubu İMKB’nin yüzde 14.88’lik kısmını oluştururken, 2008 Mayıs ayı verilerine göre bu oran yüzde 11.80’e düştü. Sabancı Grubu’nda daha önce halka açık şirketler arasında yer alan Gima, CarrefourSa bünyesine katılırken Oysa Çimento, Çimsa bünyesine alındı. Ak Emeklilik ve Aviva Hayat ve Emeklilik arasında gerçekleştirilen birleşme, Sabancı Grubu’nun önemli adımlarından biri oldu.

AKBANK SABANCI GRUBUNUN YÜZED 53’Ü
Sabancı Grubu’na ait şirketler arasında piyasa değeri açısından bir sıralama yapıldığında, ilk sırada Akbank yer alıyor. Akbank’ın piyasa değeri, Sabancı Grubu şirketlerinin yüzde 53’ünü oluşturuyor. Banka’nın piyasa değeri açısından İMKB içindeki payı ise yüzde 6. Sabancı Grubu şirketlerinin toplam piyasa değeri 25 milyar 446 milyon dolar, gruptaki halka açık şirket sayısı 14 oldu.

İş Bankası’nın kuruluşları arasında yer alan İş Yatırım da geçen yıl Borsa’da işlem görmeye başladı. Piyasa değeri açısından ilk sıralarda yer alan İş Bankası’nın İMKB’nin piyasa değeri içindeki payı yüzde 5 oldu. Banka kuruluşlarının toplam piyasa değeri, 15 milyar 821 milyon dolar düzeyinde gerçekleşti.

İMKB’nin en büyükleri arasında yer alan diğer grupların piyasa değerleri şöyle sıralanıyor: “Doğuş Grubu 10 milyar 26 milyon dolar, Oyak Grubu 9 milyar 478 milyon dolar, Anadolu Grubu 7 milyar 416 milyon dolar, Doğan Grubu 6 milyar 73 milyon dolar, Vakıfbank Grubu 4 milyar 832 milyon dolar, Zorlu Grubu 1 milayr 329 milyon dolar, Akkök Grubu 1.272 milyon dolar, Eczacıbaşı Grubu 869 milyon dolar. Piyasa değeri açısından, Boyner Grubu 320 milyon dolarla en alt sırada yer alıyor.”

İMKB’DEKİ PAYLARI DÜŞÜYOR
Analizi yapılan büyük gruplarının geneline bakıldığında, İMKB içindeki paylarının düştüğü göze çarpıyor. Düşüş, Zorlu gibi bazı gruplarda şirket satışından (Denizbank’ın satışı) kaynaklanıyor. Ancak son yıllarda TAV, Türk Telekom, Halkbank gibi büyük şirketlerin halka arzı da, bu grupların İMKB’deki payının azalmasında önemli ölçüde etkili olduğu görüldü.

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler