FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

"Büyüme hızı azalacak"

Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, 2006 yılı sonunda enflasyonun yüzde 70 olasılıkla, yüzde 9,2 ile 10,6 aralığında gerçekleşeceğinin tahmin edildiğini söyledi.

Yılmaz, 2006 yılının son enflasyon raporunu, düzenlediği basın toplantısıyla açıkladı.

Merkez Bankası için önemli olanın geçici dalgalanmaların değil, enflasyonun orta vadede hedefe yakınması olduğunu belirten Yılmaz, para politikasının mevcut sıkı duruşunun 2007 yılının son çeyreğinin başına kadar korunduğu ve sonrasında ölçülü bir faiz indirimine gidildiği bir senaryo altında; enflasyonun 2008 yılının ilk çeyreği sonunda yüzde 1,7 ile yüzde 5,2 aralığında gerçekleşeceği ve böylece enflasyonun 1,5 yıllık bir zaman diliminde hedef patikaya yakınsayacağının tahmin edildiğini kaydetti.

Anılan faiz patikasının mevcut bilgi setine dayanılarak oluşturulan bir politika çerçevesini ifade ettiğini ve yeni bilgilerin bu patikayı değiştirebileceğinin de unutulmaması gerektiğini söyleyen Yılmaz, ''sonuç olarak enflasyondaki düşüş eğiliminin 2007 yılının ikinci çeyreğinden itibaren belirginleşeceği ve para politikasının ortalama kontrol ufku olan 1,5 yıllık bir süre içinde enflasyonun orta vadeli hedeflere yakınsayacağı tahmin edilmekte'' dedi.

BÜYÜME HIZININ AZALACAĞI ÖNGÖRÜLÜYOR

Yılmaz, Eylül ayında açıklanan gayri safi yurt içi hasıla (GSYİH) verilerinin, yılın ikinci çeyreğinde ekonomik faaliyetlerin hızlanmaya ve güçlü iç talebe işaret ettiğini belirtti.

Yılın ikinci yarısından itibaren iç talebin yavaşlayacağına dair öngörünün ise korunduğunu bildiren Başkan Yılmaz, öte yandan son dönemde gözlenen güçlü küresel büyüme eğilimine bağlı olarak, net dış talepteki artışların devam ettiği, bunun yanında kamu harcamalarındaki artışın da dikkat çekici olduğunu bildirdi.

Toplam talebin bileşenleri olan özel kesim iç talebine ilişkin göstergeler yavaşlamaya işaret ederken, kamu harcamaları ve net dış talepteki artışın toplam talepteki yavaşlamayı sınırlayan bir unsur olduğunu kaydeden Yılmaz, şunları kaydetti:

''Ancak net dış talepteki artışa rağmen iç talepteki yavaşlamanın baskın olacağı ve büyüme hızının geçmiş dönemlere kıyasla azalacağı öngörülmektedir.

Bu bağlamda enflasyon tahminlerinin üretilmesinde talep koşullarının enflasyondaki düşüş sürecine katkı yaptığı bir çerçeve söz konusudur. Geçtiğimiz enflasyon raporunda yılını ikinci çeyreğinde hızlanan yıllık TÜFE (tüketici fiyatları endeksi) enflasyonun üçüncü çeyrekte de yüksek seyredeceği öngörülmüştü. Nitekim, Eylül ayı sonu itibarıyla TÜFE enflasyonu hedefle uyumlu patika etrafındaki belirsizlik aralığının üzerinde gerçekleşmiştir.

Yılın son çeyreğinde ise Yeni Türk Lirasında meydana gelen değer kaybının gecikmeli etkilerinin kısmen ortadan kalkması, ham petrol fiyatlarında gözlemlenen olumlu gelişmeler ve işlenmemiş gıda fiyatlarının yıl sonuna doğru daha olumlu seyretmesi beklentisine bağlı olarak, yıllık enflasyondaki yükselişin duracağı, ancak yine de yıl sonunda enflasyonun hedefle uyumlu patika etrafındaki belirsizlik aralığının üzerinde gerçekleşeceği öngörülmektedir.''

YURT DIŞI GELİŞMELER

Yurt dışı faktörlere ilişkin varsayımlar konusunda da Başkan Yılmaz, Avro bölgesi büyümesinin ivmelenme olmaksızın devam edeceği ve 2006 yıl sonu itibarıyla yüzde 2,5-3 aralığında, 2007 boyunca ise düşerek yıl sonu itibarıyla yüzde 1,5-2 aralığında gerçekleşeceğinin öngörüldüğünü bildirdi.

Yılmaz, Avro Bölgesi uyumlaştırılmış tüketici fiyatları enflasyonunun yüzde 2 hedefine yakın gerçekleşmesinin beklendiğini, son dönemlerde görülen güçlü küresel büyüme eğiliminin ham petrol fiyatları üzerinde yarattığı yukarı yönündeki hareketin son aylarda tersine döndüğünü ve ham petrol fiyatlarının düşme eğilimine girdiğini söyledi.

Bu çerçevede, uluslararası petrol fiyatlarına ilişkin varsayımlarının 70 ABD Dolarından 60 ABD Dolarına seviyesine çekildiğini bildiren Yılmaz, petrol fiyatlarındaki bu kısa dönemli varsayım güncellemesine rağmen, tahminler üretilirken geçmiş dönemde gözlenen yüksek petrol fiyat artışlarının gecikmeli etkilerinin, özellikle doğal gaz ve elektrik fiyatlarındaki artışlar yolu ile enflasyonu olumsuz etkilemeye devam edeceğinin dikkate alındığını da kaydetti.

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler