FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Dalgalı döviz kuru rejimi devam edecek

Merkez Bankasının 2008 yılı Para ve Kur politikasına göre, enflasyonda 2008 Yılında Hedefle Uyumlu Patika Mart ayında yüzde 7,10, Haziranda yüzde 6,50, Eylülde yüzde 6,30 ve Aralıkta yüzde 4 olarak belirlendi.

Aynı şekilde enflasyonda belirsizlik aralığı üst sınırı Martta yüzde 9,10 , Haziranda yüzde 8,50 , Eylülde yüzde 8,30 ve Aralıkta yüzde 6,00, belirsizlik aralığı alt sınırı ise Martta yüzde 5, Haziranda yüzde 4,50 , Eylülde yüzde 4,30 ve Aralıkta yüzde 2,00 olarak saptandı.

Enflasyon Raporlarında tahminler, iki yıllık bir zaman dilimini kapsayacak şekilde sunulmaya devam edilecek. Enflasyon hedeflemesi rejiminde para politikası kararlarının uygulanması ve iletişimi kısa vadeli faizler aracılığıyla yapılmaya devam edilecek. Bunun yanında, gerekli görüldüğü takdirde zorunlu karşılık oranları veya etkin likidite yönetimi gibi destekleyici araçlar da kullanılabilecek. Para Politikası Kurulu, 2008 yılında aylık olarak toplanmaya devam edecek.

Merkez Bankası, 2008 yılında enflasyon hedeflemesinin yanı sıra dalgalı döviz kuru rejimi uygulamasına devam edecek. Döviz arzının döviz talebine kıyasla arttığı dönemlerde Merkez Bankasınca rezerv biriktirme amaçlı gerçekleştirilen günlük döviz alım ihalelerine, 2008'de de döviz likidite koşullarında olağanüstü farklılaşmalar görülmedikçe, günlük 30 milyon ABD doları ihale ve 60 milyon ABD doları opsiyon olmak üzere, en fazla 90 milyon ABD doları olarak devam edilecek.

Ancak döviz arzına ilişkin gelişmeler yakından takip edilerek, öngörülenin dışında gelişmeler olması durumunda günlük ihale veya opsiyon tutarlarında önceden duyurularak her iki yönde de değişiklik yapılabilecek, gerek duyulursa ihalelere kısa ya da uzun süreli olarak ara verilebilecek.

Döviz kurlarındaki oynaklık her zaman olduğu gibi 2008 yılında da Merkez Bankasınca yakından izlenecek ve kurlarda oluşan ve oluşabilecek aşırı oynaklık durumunda piyasaya doğrudan müdahale edilebilecek.

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler