FİNANS

Denizli tekstiline yılbaşı dopingi

**Denizli'deki tekstilciler, yılbaşı siparişleri nedeniyle işlerinin çok iyi olduğunu belirterek, bunun gelecek yılda da işlerin açılabileceği yolunda işaret olduğunu bildirdi.

**

Denizli Sanayi Odası Başkanı Müjdat Keçeci, AA muhabirine yaptığı açıklamada, özellikle son üç ayda işlerin açıldığını belirterek, ''Tekstilde yıl sonuna kadar doluyuz ve aldığımız siparişler bizi tatmin eder derecede'' dedi.

Son zamanlarda elektrik ve doğal gaz tüketiminin, üretime paralel olarak arttığını dile getiren Keçeci, ihracatta da artışın söz konusu olduğunu ifade etti. Keçeci, şunları kaydetti:

''Yıl sonuna kadar özellikle yılbaşı döneminde gerçekten işlerimiz çok iyi. Hatta şu kadarını ifade edebilirim ki fason iş yapan atölyelerde bile yeni iş kapasitesi yaratamıyoruz, çünkü tam kapasite çalışıyorlar. Bu nedenle fasoncularımız bile fiyat artırdı. Bunlar mutluluk emareleri. Yıl sonuna kadar işimizin böyle gideceği fikri bizi mutlu ediyor. Ne var ki beklentimiz yeni yılın ilk aylarında da bu siparişlerin devam etmesi yönünde. Burada tabii en büyük beklentimiz doların 1,50'nin altına düşmemesi. Çünkü bütün hesaplarımızı, özellikle tekstilcilerimiz buna göre yaptılar. Her ne kadar vadeli işlemler piyasasında da işlem yapıyorsak da bugünlerde doların fiyatı konusunda destek bekliyoruz. Geleceğimiz buna bağlı. Devre sonu faizlerimizi ödemek, devre sonu borçlarımızı ödemek bir yerde bunlara bağlı.''

Denizli Ticaret Odası (DTO) Başkanı Necdet Özer, Denizli'nin, ihracatının yüzde 65'ini tekstil ve konfeksiyon ürünlerinden gerçekleştiren bir il olduğunu hatırlatarak, ''Denizli denince akla tekstil geldiği için biz bu tekstil sektörünü lokomotif sektör olmasından dolayı özellikle yakından inceliyoruz'' dedi.

''Amerika ve Avrupa pazarında özellikle yılbaşı nedeniyle her sene yaşanan olağan bir sipariş fazlalığı söz konusu'' diyen Özer, şöyle konuştu:

''Biliyorsunuz ki geçen yıllardan bu yana ekonomik krizle savaşıyoruz ve kriz ortamında siparişlerin durduğunu, istihdamın azaldığını biliyoruz. Fakat özellikle son iki aylık döneme baktığımızda Denizli tekstilinde ve Türkiye genelinde de aynı olduğunu hissediyorum. İstihdam rakamlarında eski günlerdeki gibi olmasa da geçen yıla göre bir düzelme var. İhracat rakamlarına bakarsak, mesela geçtiğimiz yıl Ekim ayında 110 milyon dolar olan tekstil ve konfeksiyon ihracatımızın, bu yılın aynı ayında 124 milyon dolar olduğunu görmekteyiz. Bu da yaklaşık yüzde 10'luk bir artışa tekabül ediyor. Kriz ortamındaki bu artış, tekstilcilerimize bir parça da olsa nefes aldırdı.''

İpekyolu Tekstil Pazarlama Müdürü Eda Dayıoğlu, siparişlerin yüzlerini güldürdüğünü ama yine de önceki yıllara oranla daha az sipariş aldıklarını belirterek, krizin yılbaşı siparişlerini de etkilediğini kaydetti. Dayıoğlu, ''Ama yine de tekstilde Denizli piyasasının üretimini yaptığı havlu, bornoz yurt dışında daha çok yılbaşında satılan ürünler olduğu için siparişler yüzümüzü güldürdü'' dedi.

Evanilteks Genel Müdürü Erkan Dereköylü de piyasada genel bir canlanmanın söz konusu olduğunu belirterek, ''İnşallah bunun devamı gelir'' dedi.

ABD'den ev tekstili satın almak için gelen Ürün Müdürü Kimberly Smith, Türkiye'de iş yaptıkları firmaların üst düzey işleyişlerinden övgüyle bahsederek, ''Kalite ve işleyişleri harika. Sonuç olarak üst düzey servis sistemi, perakende satıştaki rekabet manzarası çok güzel. Fiyat politikası rekabeti bize en iyi fiyatı sunuyor. Türkiye ile iş yaptığımız için çok mutluyuz ve bunu da devam ettireceğiz. Buradan aldığımız ürünler Amerika pazarında nerede ise kapışılıyor'' diye konuştu.

Canlı Borsa
YORUMLARI GÖR ( 0 )
Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler