FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Destek ve direnç seviyeleri nedir? Destek ve direnç noktaları nasıl hesaplanır?

Destek ve direnç seviyeleri yatırım araçlarının değer değişimlerini öngörmek için yapılan analizler sonucunda belirlenir. Bu seviyeler fiyat değişiminin nerede son bulacağı veya trendin nerede kırılacağı yönünde öngörü sağlayabilir. Yatırımcıların en çok kullandıkları kavramlardan biri olan destek ve direnç seviyesi nedir? Destek ve direnç seviyesinin kırılması ne demektir?

Destek ve direnç seviyeleri nedir? Destek ve direnç noktaları nasıl hesaplanır?

İçindekiler

  • Destek Seviyesi Nedir?
  • Direnç Seviyesi Nedir?
  • Destek ve Direnç Noktaları Nasıl Belirlenir?
  • Destek ve Direnç Seviyesinin Kırılması Ne Demek?

Destek ve direnç seviyesi finansal alanda kullanılan kavramlardır. Destek ve direnç seviyesi bir finansal unsurun değer değişimin incelenmesi ile bulunmaktadır. Destek ve direnç noktaları doğru belirlendiğinde bir yatırım aracının veya bir finansal unsurun değer değişimine yönelik tahminler yapılabilir hale gelir. Destek ve direnç noktaları farklı analizlerle desteklendiğinde iyi bir tahmin şansı vermektedir. Finansal bir analiz terimi olan destek ve direnç noktaları nasıl belirlenir?

Destek Seviyesi Nedir?

Destek seviyesi, değer değişim grafiğinde değerin öngörülen en düşük seviyesidir. Grafiğin belirli zaman diliminde incelenmesiyle elde edilen bu seviye, düşmekte olan değerin hangi seviyede duracağını tahmin etmektedir.

Destek seviyesi, yatırım aracının satış oranlarının düştüğü, alıcılarınsa almaya hevesli olduğu seviyedir. Grafikteki bu noktada genellikle fiyat düşüşü durur ve kırılma yaşanarak fiyatta artış meydana gelir. Ancak fiyattaki bu dalgalanmaları doğru tahmin etmek için analiz de doğru yapılmalıdır.

Direnç Seviyesi Nedir?

Direnç seviyesi destek seviyesinin tersi olarak, bir değer değişiminin öngörülen en yüksek seviyesidir. Direnç seviyesi de tıpkı destek seviyesi gibi belirli zaman dilimlerinde incelenen grafik üzerinde belirlenir ve bu zaman dilimlerine göre değerin yükselişinin hangi seviyede duracağını tahmin etmektedir.

Direnç seviyesi, alıcıların söz konusu yatırım aracını almak için gönülsüz olduğu ve satıcıların satmak için istekli olduğu seviyedir. Bu seviyeye ulaşan grafikte genellikle kırılma yaşanması öngörülür ve değer bu yüksek seviyeye ulaştığında düşüşe geçmeye başlar.

Destek ve Direnç Noktaları Nasıl Belirlenir?

Destek ve direnç noktaları belirlemek için grafiklerin incelenmesi gereklidir. Destek ve direnç noktalarını belirlemek için genellikle mum grafikleri kullanılmaktadır. Eğer uzun dönemli yatırım yapılıyorsa haftalık grafikler incelenebilir ancak kısa dönemli yatırım yapılıyorsa saatlik veya günlük grafiklere bakılabilir.

Bir yatırım aracının grafiklerindeki en yüksek ve en düşük değerler destek ve direnç noktalarıdır. Aynı zamanda grafikte daha önce aşmakta zorluk çekilmiş, pek çok kez fiyatın o seviyeye ulaşmasıyla o seviyeden geri dönülmüş noktalarda da destek ve direnç noktaları bulunmaktadır. Destek ve direnç noktalarının hesaplanmasına yarayan analiz unsurları,

  • Mum grafikleri,
  • Trend çizgileri,
  • Önceki taban ve tavan seviyeleri,
  • Hareketli ortalamalar,
  • Trend çizgileri,
  • Bollinger bantları,
  • Fibonacci düzelimleridir.

Destek Noktası Nasıl Hesaplanır?

Destek noktası, bir grafikteki taban noktasıdır. Grafik destek seviyesine geldiği zaman alım isteği yüksek ve satış isteği düşüktür. Bu nedenle destek noktasında fiyat tabana vurur ve burada alış oranları satışı geçerek talebin yoğunlaşmasına neden olur. Grafik genellikle bu noktadan yükselişe geçer.

Destek noktasının hesaplanması için grafikte daha önce nerelerde tabana vurulduğuna dikkat edilmelidir. Bir seviyenin destek noktası olması için genellikle fiyatın birkaç kes bu noktada takılmış olması gereklidir. Bir grafikte değer, bir seviyeyi aşmakta ne kadar zorlanmışsa o seviye o kadar güçlü bir destek noktasıdır ve bu noktanın aşılması bir o kadar zordur. Güçlü destek noktalarında alım yapmak çok yaygın bir yatırım stratejisidir. Yatırımcılar genellikle destek noktalarından alım yaparlar ve direnç noktalarından da satış işlemi yaparlar.

Direnç Noktası Nasıl Hesaplanır?

Direnç noktası bir yatırım aracının değer grafiğinde değerin yükseliş trendinde aşmakta zorlandığı seviyedir. Direnç noktasını belirlemenin en kolay yolu grafiğin önceki hareketlerine bakmaktır. Yatırım stratejisinin uzun veya kısa vadeli olmasına göre saatlik, günlük veya haftalık değişim grafiği incelenebilir.

Grafikte fiyatın daha önce yükselerek aşmakta zorlandığı seviyeler direnç noktalarıdır. Bir noktanın direnç seviyesi sayılması için en az birkaç kez bu noktada takılmış olması gerekir. Bir direnç noktası daha önce ne kadar çok test edilmiş ve aşılmakta zorlanılmışsa o nokta o kadar güçlüdür. Güçlü direnç noktalarında yatırım aracını artık elde tutmamak ve satış yapmak gereklidir.

Destek ve Direnç Seviyesinin Kırılması Ne Demek?

Destek ve direnç noktalarının kırılması, bir destek veya direnç seviyesinin test edilerek aşılmasıdır. Destek ve direnç seviyelerinde öngörülen hareket grafiğin bu noktalardan geri dönmesidir ancak grafik bu noktalardan geri dönmez ve aşarsa o zaman bu seviyeler kırılmış olur. Grafiklerde güçlü destek ve direnç noktaları kırıldığında genellikle yeni destek ve direnç seviyelerini test etmek üzere grafik gelişme kaydeder. Böyle zamanlarda grafik yakından takip edilmeli ve yatırım stratejileri yeniden gözden geçirilmelidir.

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler