Avustralyalı madencilik şirketi BHP Billiton, küresel çalışma gücünün yaklaşık yüzde 6'sını işten çıkarıyor.
Dünyanın en büyük madencilik şirketi BHP Billiton yaptığı açıklamada, küresel ekonomik krizin maden cevherlerine olan talebi düşürmesi nedeniyle 6,000 kadar personeli işten çıkaracağını bildirdi.
Firmanın Batı Avustralya eyaletindeki dev Ravensthorpe nikel madenini süresiz olarak hemen kapatacağı ve Mount Keith'deki nikel madeninde ise üretimi kısacağı belirtilen açıklamada, 2,100'ü bu iki madende olmak üzere Avustralya'da 3,400 kişinin, Şili'de 2,000 kişinin ve ABD'nin Arizona eyaletindeki Pinto Valley'de 550 kişinin işine son verileceği ifade edildi.
Paslanmaz çelik üretiminde kullanılan nikel madeninin fiyatı, özellikle Çin'in hammadde talebinin düşmesi nedeniyle geriledi.
BHP Billiton Finans Direktörü Alex Vanselow gazetecilere yaptığı açıklamada, emtia piyasalarındaki belirsizlik nedeniyle daha fazla madenin kapanabileceğini söyleyerek, "Bunlar çok ciddi kararlar ve onları hafife alamayız, ancak sonunda gerekli ve doğru kararlar" dedi.
İşten çıkarmaların toplam maliyetinin 500 milyon dolar olacağını tahmin eden Vanselow, Avustralya'da demir cevheri üretimini kısma niyetinde olmadıklarını ifade etti.
BHP Billiton Başkanı Marius Kloppers da küresel ekonomik durumun 2008 yılının son üç ayında hızla kötüleştiğini ve piyasada görünümün "zayıf ve belirsiz" olduğunu belirtti. Kloppers, "Son birkaç ayda tüm endüstrinin karşı karşıya kaldığı çok güç ortam göz önüne alındığında, üretim performansımız özellikle güçlü. Bu piyasa koşullarına uygun adımları hızla attık ve gerekirse bunu yapmaya devam edeceğiz" dedi.
BHP Billiton dünyada 101 bin kişiye istihdam sağlıyor.
Firmanın rakiplerinden dünyanın üçüncü büyük şirketi İngiliz-Avustralyalı Rio Tinto, geçen yıl 14 bin kişiyi işten çıkaracağını açıklamış ve Brezilyalı Vale şirketi de 1,300 kişinin işine son vermişti.