FİNANS

Dış piyasalar baha baskın

Sosyal Güvenlik Yasası’nın Mecliste kabul edilmesi ve ikinci sosyal güvenlik yasasının önümüzdeki hafta yasalaşması bekleniyor. Böylece IMF ile 3. gözden geçirmenin ön şartı yerine getirilmiş olacak. Bunun devamı olarak 22-23 Nisan 2006 tarihlerinde IMF’nin bahar toplantılarını yaparak icra direktörleri kurulunda 3. gözden geçirmeyi onaylaması ve kredi dilimini serbest bırakması beklenebilir. Uzun zamandır beklenen bu gelişme, piyasalarda olumlu etkiler yaratabilir.

Piyasanın iç dinamiklerinin başta Sosyal Güvenlik reformu ve AB reform paketi ile düzelme sürecine girdiğini görmekteyiz. Bunu olumlu karşılıyoruz. Ancak bu olumlu gelişmeler dış piyasalardaki gelişmelerin gölgesi altında kalıyor. ABD faizlerinin %5 seviyesini geçmesi geçen hafta global piyasalarda dalgalanma yarattı. Yurt dışı faiz seviyelerine oldukça duyarlı bir süreç yaşıyoruz ve bu ortamda hisse senetleri piyasaları ile ilgili tahminde bulunmanın güç olabileceğini düşünmekteyiz.

Yurtdışı dalgalanmaların durgunluğa girmesi ve ABD 10 yıllık tahvil faizlerinin gevşeme sürecine girmesi durumunda düzelen iç dinamiklerin etkisiyle piyasalarda olumlu bir süreç görülebilir. Ancak başta İran sorunu, petrol fiyatlarının yükselişini sürdürmesi ve faizlerdeki oynaklık, piyasaların içeriden çok dışarıya bağımlı sürecini bu haftada devam ettireceğe benziyor. Tekrar etmek gerekirse, yurtdışındaki ibrenin lehimize dönme durumunda, iç dinamiklerdeki düzelme ile endeks yeniden bir miktar yukarı seviyeleri deneyebilir. Ancak bu gelişmelerin yine de kısıtlı olabileceğini düşünüyoruz. Dış piyasalardaki faiz baskısının, petrol fiyatlarının ve İran konularının, global piyasalar üzerinde baskı oluşturmaya devam edebileceğini düşünüyoruz.

Önümüzdeki haftalarda bilanço beklentileri ve yasal düzenlemelerle birlikte sektörel ve hisse bazında hareketlerin yoğunlaşabileceğini düşünmekteyiz. Mortgage yasasının gelecek hafta Meclise getirilecek olması, Gayrimenkul Y.O. hisselerinde hareketlilik getirebilir. Diğer yandan, Elektrik Yasa Tasarısı konusunda atılacak adımlar enerji şirketlerinde yoğunlaşmaların oluşmasına neden olabilir. Bankacılık sektörü yabancı ortaklıklarla birlikte yine hareketli bir hafta geçirebilir. Diğer yandan yeni halka arzların gelmesi piyasalarda nakit sıkışıklığına neden olabilir. Vestel Beyaz Eşya, Coca Cola İçecek, Selçuk Ecza Deposu ve BankAsya piyasalarda sıkışıklık yaratabilecek büyüklükte halka arzlar olacak gibi gözüküyor.

GÜNDEM

17 Nisan Pazartesi – İngiltere Piyasaları Paskalya nedeniyle kapalı
18 Nisan Salı – Hazine 5 yıl vadeli sabit kupon ödemeli tahvil ihalesi gerçekleştirecek
19 Nisan Çarşamba – 479 milyon YTL Hazine itfası
21 Nisan Cuma – Mart ayı ziyaretçi sayısı açıklanacak

Mortgage Yasası’nın Meclise gelmesi bekleniyor
İkinci Sosyal Güvenlik Yasasının yasalaşması bekleniyor.

TEKNİK ANALİZ
Teknik göstergelere bakıldığında endeksin yatay ve yönsüz bir süre içerisinde olduğunu gözlemliyoruz. 41500 desteği aşağıda güçlü yatay destek konumunda bulunuyor ve bu seviyede daha önce dip oluşturduğunu gözlemledik. Yukarıda ise 43155 ve 43498 seviyelerinde ortalama dirençleri mevcut. Bu noktaların geçilmesi durumunda endeksin güçleneceğini ve çıkışının ivme kazanacağını düşünüyoruz. Daha yukarıda ise 43600 ve 45000 dirençleri bulunuyor. RSI göstergesinin 30 seviyesine yakın noktalarda yatay bulunması, endeksin bu seviyeleri kendisine dip yaptığı olasılığını güçlendiriyor. MACD göstergesinde ise henüz yukarı seviyeleri deneyecek güç görülmüyor. 43155 ve 43498 seviyeleri ivme kazanması açısından önemli olacak.

Tuncay Turşucu

17 Nisan 2006 09.00<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" /?>

Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler