FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Dış piyasalar

İGLR Danışmanlık Tarafından Hazırlanan Uluslararası Piyasalar Raporu:

Dün Avrupa,ABD ve Türkiye'de makro veri olarak yoğun bir gündem geride kaldı. Avrupa ülkelerinden Fransa'da Ağustos ayı TÜFE yıllık yüzde 0,2 düşmesine rağmen beklentilerden olumlu gerçekleşti. Keza cari işlem açığıda 1,2 MLR Avro olmasına rağmen beklentilerden iyi geldi. Ancak Euro'ya olumlu bir etki yapmadı.

AVRO Bölgesi 2.çeyrek işgücü maliyet endeksi beklentilerden yüzde 0,3 fazla açıklandı. Bu veri ile Avrupa borsaları hafif alıcılı seyre büründü. Almanya ZEW beklenti endeksi ise beklentilerin 1,6 puan üzerinde açıklandı. ZEW'e göre ekonomik bekleyişlerinin dengelendiği ve ekonomik toparlanmanın başladığına fakat hızının yavaş olduğuna vurgu yapıldı. ABD'de ise üretici fiyatları Ağustos ayında beklentilerin üzerinde yüzde 1,7 arttı. Çalışma Bakanlığı, geçen ay yüzde 0,8 artması beklenen üretici fiyatlarının yüzde 1,7 yükseldiğini açıkladı. Temmuz ayında üretici fiyatları yüzde 0,9 düşmüştü. Ağustos ayı perakende satışları ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2,7 yükselerek son 3,5 yılın en yüksek seviyelerine çıktı. FED Başkanı Bernanke'de ABD'de de durgunluğun büyük olasılıkla sona erdiğini söylemesi ancak büyüme hızının yavaş olacağını dile getirmesi ile piyasalar olumlu etkilendi. Gelen makro verilerde ekonomik büyümeyi destekler cinste geldi. ABD verilerinin iyi gelmesi,emtialardaki alıcılı seyir ve FED Başkanının krizin bittiğine dair söylemleri ABD hisse senetlerini de olumlu etkiledi.

Dow Jones yüzde 0,59,Nasdaq yüzde 0,34 ve S&P 500 endeksi de yüzde 0,31 artarak 1050 seviyelerinin üzerinde kapandı. Böylelikle S&P, ekim 2008 den bu yana en iyi seviyelerine çıktı. Para piyasalarında ise oldukça hareketli bir gün yaşandı. Hisse senetlerinin yükselmesi ile ve ekonominin büyümesine dair olumlu sinyaller sebebi ile Dolardan çıkışlar başladı. Dolar endeksi ise dün son 1 yılın en düşük seviyelerini gördü. Çünkü risk azaldı ve getirisi yüksek olan araçlarda alım arttı. Ayrıca borsanın çok yükselmemesinin sebeplerinin başında ise halen işsizliğin yüksek seviyelerde olmasıdır. Bu olumlu hava ile Asya piyasaları da alıcılı bir seyir izledi. Şu sıralar yüzde 2 lere varan artışlar olmaktadır. Yurtta ise Türkiye genelinde işsiz sayısı Haziran ayında geçen yılın aynı dönemine göre 972 bin kişi artarak 3 milyon 269 bin kişiye yükseldi. TÜİK 'ten yapılan açıklamaya göre, işsizlik oranı ise 3,6 puanlık artış ile yüzde 13 seviyesinde gerçekleşti. Bütçedeki kötüleşmede devam etti. 2008 yılı Ağustos ayında 26 milyar 447 milyon TL olan bütçe gelirleri 2009 yılı Ağustos ayında yüzde 16,8 oranında azalarak 21 milyar 994 milyon TL olarak gerçekleşmiştir.

Bugün Almanya'da Ağustos ayı TEFE açıklanacaktır. Saat 10:00'da Türkiye'de TCMB güven endeksi TUİK tarafından açıklanacaktır. Ayrıca aynı saatte 2.çeyrek ticaret hizmet ciro endeksi açıklanacaktır. Saat 12:00'da AVRO Bölgesi Ağustos ayı enflasyon verileri gelecektir. Aynı zamanda ABD'de enflasyon verileri saat 15:30 da açıklanacak olup, ardından 2.çeyrek cari işlemler dengesi açıklanacaktır.

EUR/USD
Dün yaşanan makro verilerin olumlu etkisi ve FED yapılan açıklamanın ardından borsaların ve emtiaların artmasını sağlarken,Dolarından çıkışın başlaması ile de günlerdir zayıf seyreden Doları daha da aşağılara çekmiştir. EUR/USD paritesinin de yılın en yüksek seviyeleri olan 1,4680'lere çıkmasını sağlamıştır. Sabah saatlerinde bir miktar gerileyen çapraz, Avro bölgesinde de olumlu gelen verilerin etkisi ile yüksek volatilitede alımlar ile çaprazı en yüksek seviyelere taşımıştır.1,4681 deki direnç kırılamayarak ufak satışların ardından gece piyasalarını da 1,4663 ve 1,4681 aralığında geçirmiştir. Kısa vade de yukarda 1,4682 direnci,aşağıda 1,4662 desteği takip edilmelidir.

EUR/TRL
Sabah saatlerinden itibaren düşmeye başlayan parite Avro verilerinin iyi gelmesine rağmen TL karşısında değer kazanamayarak 2,1872 seviyelerden gelen kar satışları ile 2,1590 seviyelerine gerilemiştir. 2,1590 kısa vadeli desteğini kıramayarak tepki alımları ile bir miktar arttıktan sonra gece piyasalarında 2,1634 ve 2,1693 aralığında yatay bantta işlem görmüştür. Kısa vade de ise 2,1622 ve 2,1709 bandında işlem görmesi,ilerleyen saatlerde ise 2,1693 direnç seviyesini takip etmek gerekmektedir. Bu seviyenin kırılması beklenmektedir.

USD/TRL EUR/TRL paritesi gibi, USD/TRL paritesinde de satıcılı bir seyir izlendi. TL, Dolar karşısında yaklaşık yüzde 1 değer kazandı. 1,4969 seviyelerinden 1,4744 lere kadar gerileyen parite daha sonra 1,4743 ile 1,4791 aralığında sıkıştı. Gece piyasalarında da hacim oldukça düşük olmakla birlikte daha dar bir aralıkta yatay seyretti. Parite 1,4791 seviyesini geçemezse 1,46 seviyelerini görebilir.

GBP/USD
İngiltere'deki olumsuz havanın devam etmesi ile bir türlü düzeltme yapamayan Sterlin, Dolardaki değer kayıplarını fırsata döndüremeyerek düşüşünü hızlandırdı. Sabah 1,6648 lerde seyreden parite kar satışlarının ardından 1,6409 lara kadar düştü. Tepki alımları sonrasında bir miktar düzeltmenin ardından 1,6510 lara çıkan parite geceyi çok sakin geçirdi. 1,6483 ile 1,6501 aralığında işlem gören parite şu sıralar 1,6441 in hemen üzerinde işlem görmektedir. Satıcılı seyrin kısa vade için devam etmesi beklenmektedir.

USD/JPY
Sabah saatlerinde düşük volatilite de alıcılı görüntüde devam eden parite, 91,44lerden gelen yüksek volatilite de kar satışlarının ardından kazançlarının fazlasını çabucak geri kaybetmiştir. Gece piyasalarında ise karasız bir görüntü izleyen paritenin kısa vadede düşmesi beklenmekte olup, 90,80 desteğine dikkat etmek gerekmektedir.

PETROL
Dün petrol karasız bir görüntü sergilemiştir. Alıcılı ve satıcılı bir seyirde hareket eden ve belli bir trend oluşturamayan petrol,hisse senetlerindeki artış ile akşam saatlerinde yüksek volatilite ile artıktan sonra,kapanışa doğru ABD petrol stok verilerinin beklentilerin aksine artması ile petrole olan talep azalmıştır. Gece piyasalarında ise bu verinin etkisi ile satış baskısı artmıştır. 69,05 lere gerileyen petrol 69,76'da oluşan direnci zorlamaktadır. Kırması halinde 70 seviyelerinin üzerilerinin görülmesi mümkündür. Ancak kırılmaz ise aşağıda 69 ları test etmesi beklenmektedir.

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler