FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Dış piyasalar

**İGLR Danışmanlık Tarafından Hazırlanan Uluslararası Piyasalar Raporu

**

Dün Almanya ve ABD'de büyüme rakamları beklentiler doğrultusunda açıklandı. ABD' nin büyüme rakamları %3,5' ten %2,7'ye revize edildi. Revizyon sonrası hisse senetlerinde satıcılı bir seyir başladı. Dow Jones günü %0,16 düşüşle 10433,71 seviyesinden kapattı. ABD' de CB tüketici güveni ise beklentilerden iyi gelerek 49,5'e ulaştı.

Tüketici verilerinin iyi gelmesi dolara destek verirken paritede sert satışlar gerçekleşti. 1,4920 seviyelerine gerileyen paritede, risk iştahının geçmesi ile tepki alımları geldi. Artan bir trend yakalayan, Asya piyasalarında da trende devam eden EUR/USD 1,50 sınırlarında işlem görmektedir. Dolar endeksi yeniden 75 bin seviyesinin altına gerilemiş ve 76 binlerden hayli uzak hareket etmektedir. Bu sebeple geçtiğimiz hafta Dolar' da ki düzeltme hareketleri bitmiş görünmektedir. Parite üzerinde yüksek volatiliteli düşüşler alım için uygun fırsat oluşturmaktadır. Çünkü Dolar halen zayıf seyrini sürdürmektedir.

Ne zaman FED faizleri artırmaya başlarsa o zaman piyasalar Dolar lehine işleyecektir. ABD' de yarın Şükran Günü tatilinin başlaması sebebi ile veriler bugüne sıkıştırılmıştır. Bugün dikkat edilecek veriler şu şekildedir; ABD'de Ekim ayı kişisel gelirler, dayanıklı mal siparişleri, haftalık işsizlik başvuruları, Kasım 2.dönem Michigan Üniversitesi tüketici güveni ve yeni konut satışları dikkatle takip edilecektir.

1,50 seviyesinin üzerinde tutunamayan paritede kar satışları ön plana çıkmaktadır.

Asya piyasalarında 1,4970 ile 1,4984 aralığında işlem gören ve Dolar' da zayıf seyrin yeniden gündeme gelmesi desteklerin tekrarlanmaması ile sabah saatlerinde değer kaybeden Dolar, paritenin 1,4930 seviyelerine kadar gerilemesine sebep olmuştur. Teknik olarak kısa vade de sat sinyalleri devam etmektedir. ABD verileri piyasaların seyrinde önemli etki yapabilir. Bu sebeple temkinli hareket etmek gerekmektedir.

İngiltere Merkez Bankası'nın dün yayınlanan aylık raporunda, ekonominin büyük zorluklarla karşı karşıya kalmaya devam edeceği, Sterlinin değer kaybının ekonomi de talebin artmasına yardımcı olacağı ve keskin bir daralmadan sonra canlı büyüme oranlarının beklendiği söylendi. Dün yatay bantta işlem gören ve sabah saatlerinde başlayan talep ile iyi bir trend yakalayan GBP/USD paritesinde İngiltere büyüme rakamları saat 11:30' da gelecek. Bu talepte büyüme rakamlarının olumlu geleceğinin beklentisi doğrultusunda oluşmaktadır. 1,6750 direnci güçlü durmaktadır. Kısa vade de beklenti yükselişin devam etmesi yönündedir. Ancak direnci kırması zor görülmektedir.

Hafta başında başlayan düşüş eğilimi dünde devam etmiştir. Yatırımcıların hisse senetlerine ve emtialara koşması ile Dolar'a olan talep yerini arza bırakmıştır. Japon Yen'i de Dolar karşısında güçlü durmaya devam etmektedir. Bu sebeple paritede satışlar devam etmektedir. 88,25 desteğinde tutunan ve desteği kırması halinde 88 seviyelerine kadar gerilemesi beklenen paritede gün içerisinde doların diğer para birimleri karşısında da sert satışlarının devam etmesine bağlı olarak USD/JPY'de de satışların olması beklenmektedir. Ancak destek seviyesine dikkat etmek gerekmektedir.

ABD'de petrol stoklarının artmış olması petrolde gerilemelerin yaşanmasına sebep olmuşken hisse senedi piyasalarında yaşanan gerilemelerde petrolün değer kaybetmesinde etkili olmuştur. Bugün ABD'den açıklanacak DOE Petrol stokları petrolde kısa süreli etki yapsa da Petrolün kısa vadede 75,34 seviyesi üzerinde tutunmaya devam ettikçe petrolde yükselişlerin görülmeye devam edeceği beklenmektedir.

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler