FİNANS

Doğan, Maliye'den uzlaşma talep etti

**Maliye tarafından kesilen 3 milyar 755 milyon liralık vergi cezası için Doğan'dan uzlaşma talebi geldi.

**

Doğan Yayın Holding (DYH), gecikme cezası ile birlikte toplam 4 milyar 823 milyon lirayı bulan rakam için Gelir İdaresi Başkanlığı'nın kapısını çaldı. DYH'nin 4 bağlı ortağı 'tarhiyat sonrası uzlaşma' talebinde bulunurken, gözler vergi dairesinin vereceği randevu tarihine çevrildi. Vergi dairesinin uzlaşmaya ilişkin randevu tarihini, holdinge 15 gün öncesinden bildirmesi gerekiyor. Süre üç ya da altı aya kadar da çıkabiliyor.

Ancak rakamın büyük olması ve şirket hisselerinin Borsa'da işlem görmesi sebebiyle sürecin uzamayacağı belirtiliyor. Vergi cezası miktarı büyük olduğu için uzlaşma masasına ilgili vergi dairesinde değil de Ankara'da merkezi uzlaşma komisyonunda oturulması bekleniyor.

Rakamda anlaşma sağlanamaması halinde ise DYH'nin bağlı ortaklarının mahkemeye gitme hakkı bulunuyor.

Uzlaşmanın, verginin aslı olan 1 milyar 877 milyon liradan başlaması bekleniyor. Uzlaşmanın cezalara ilişkin kısmında rakam yüzde sıfırdan başlarken, genellikle yüzde 10'u geçmiyor. Verginin aslında ise Vergi Usul Kanunu'nun Uzlaşma Komisyonu'na verdiği yetkiye göre bir oran belirleniyor. Uzlaşılan miktar raporun sağlamlığı, mükellefin dava açması halinde durumun ne olacağı gibi değerlendirmelerin ardından belirleniyor. Verginin aslına ilişkin uzlaşmada komisyon, kanunun verdiği yetkiye göre 1 milyar 877 milyonluk vergi aslında yüzde 50-80 indirim yapabileceği gibi miktarın tamamını da talep edebiliyor. Uzlaşma halinde dava açma hakkı ortadan kalkacak. DYH'den dün yapılan açıklamada, Doğan TV Holding D Yapım, Doğan Prodüksiyon ve Alp Görsel'e kendilerine tebliğ edilen vergi ve ceza ihbarnameleriyle ilgili olarak 'tarhiyat sonrası uzlaşma' talebinde bulunduklarının öğrenildiği ifade edildi. Söz konusu bağlı ortaklıkların tebliğ edilen vergi ve ceza ihbarnamelerinin terkini amacıyla dava açtıkları hatırlatılarak, uzlaşmanın olmaması durumunda dava sürecinin kaldığı yerden devam edeceği belirtildi.

Canlı Borsa
YORUMLARI GÖR ( 0 )
Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler