FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Dolar aniden 1.71 TL'nin üzerine fırladı

Yurtiçi döviz piyasası dış piyasalardaki gelişmelere bağlı olarak yükselişe geçti.

Dünya borsalarında banka hisseleri önderliğinde yaşanan düşüş içeride de etkili oluyor.

Küresel borsalarda satış baskısı devam ediyor.

Citigroup'un hükümetle yaptığı anlaşmanın detayları belli oldu. Citigroup adi hisselerin yüzde 36'ya yakın kısmına hükümetin sahip olacağını açıkladı.

Bu haber vadeli işlemlerde Citi hisselerine olumlu yansıdı ancak ABD'den gelen büyüme verisiyle endekslerdeki gerileme sürdü.

Avrupa borsaları da bu gerilemenin etkisiyle yüzde 3'ün üzerinde değer kaybetti. Bozulan dış tablo içerde İMKB endeksini yüzde 1'e yakın kayba uğrattı. İMKB Ulusal 100 Endeksi haftayı 141 puanlık düşüşle 24 bin 26 puandan tamamladı.

En belirgin yansıma ise dolar kurunda görüldü. Bankaların dolar/TL kotasyonları 1,7110 liraya çıktı.

İstanbul serbest piyasada kapanış saatlerinde doların satış fiyatı 1,6980 TL, avronun satış fiyatı 2,1470 TL oldu.

Piyasanın kapanışı itibariyle Kapalıçarşı'da 1,6920 TL'den alınan dolar 1,6980 TL'den satılıyor. 2,1420 TL'den alınan avronun satış fiyatı ise 2,1470 TL düzeyinde bulunuyor.

Gösterge bileşik faiz ise fazla değişmedi, halen yüzde 15,30'a yakın seviyeleri koruyor.

ABD hükümetinin Citigroup'un hisselerinin yüzde 36'sını alacağını açıklamasına rağmen hisselerde yaşanan yüzde 44'lük düşüş piyasayı olumsuz etkiledi. Finans hisselerindeki gerileme ile birlikte Avrupa borsalarındaki düşüş yüzde 4'e dayandı.

ABD'de dün bütçe rakamlarının etkisiyle piyasalara yansıyan olumsuz hava, bugün öğlen saatlerinde Citigroup ile ilgili haberlerle artmış görünüyor.

Tekstilbank'tan Dealer Erhan Kanısanlı, dün ABD'de Başkan Barack Obama'nın bütçe ile ilgili açıklamalarının olumsuz etki yarattığını, sağlık tarafındaki rakamların da piyasayı rahatsız ettiğini söyledi.

Erhan Kanısanlı, bugün Citigroup tarafından bazı açıklamalargeldiğine işaret ederek, "Bu açıklamalar piyasaları rahatsız ediyor. Dolar/TL kuru 1.7000 TL seviyesinin üzerinde bulunuyor" diye konuştu.

Kanısanlı, Citi'nin kamulaştırma korkuları ve zararlara yönelik endişelerin devam ettiğini vurgulayarak, şunları söyledi:

"ABD Dow Jones Endeksi en düşük seviyelere geldi. Dolar bu nedenle diğer paralara karşı değer kazanıyor. Yine de dolar/TL kuru 1.6800-1.7200 bandında hareket etmeye devam eder gibi duruyor."

Citigroup'un, tercihli hisselerin adi hisseye çevrilmesi için ABD Hazine Bakanlığı ile anlaşmaya vardığı açıklandı. Tercihli hisselerin adi hisseye çevrilmesi sonrası Citigroup'un maddi öz varlıkları 81 milyar dolara yükselecek.

Citigroup, toplam 27.5 milyar Dolar tutarındaki tercihli hisselerini hisse başına 3.25 dolar fiyat ile adi hisseye çevirecek.

Bu çevrim sonrasında ABD hükümeti bankaya yeni bir yatırım yapmayacak ve çevrim sonrasında hükümetin bankadaki maksimum payı yüzde 36 olacak.

GIC'in elindeki Citigroup hissesinin yüzde 11.1'e yükseleceği ve Citigroup-ABD Hazinesi girişimini desteklediği belirtiliyor.

Citigroup hisseleri seans öncesi işlemlerde yüzde 19 civarında değer kaybetti.

Citigroup, 2008 için devam eden faaliyetlerinden 32.1 milyar dolar zarar etti ve 2008 yılında vergiler sonrası 27.7 milyar dolar, hisse başına 5.59 dolar zarar açıkladı.

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler