FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Dolar bir anda ateşlendi, 1.76'yı geçti

Dünya piyasaları Genaral Motors'un yaptığı iflas açıklaması ile sarsıldı.

ABD'li dev otomobil firması General Motors ek finansal kaynak istedi. Eğer mevcut borç yükünü kapatamazsa iflaslarını isteyebileceklerini duyurdu.

Bu açıklama sonrasında Türkiye'de dolar 2003 yılı Mart ayından bu yana en yüksek seviyesine çıktı ve 1.7670 TL'ye çıktı.

Saat 13:45 itibari ile bankalararası piyasada dolar 1.7670 seviyesini gördü.

Bankalararası piyasada dolar kotasyonları, saat 14.45 itibarıyla, alışta en düşük 1,7420 TL, en yüksek 1,7470 TL, satışta en düşük 1,7510 TL, en yüksek 1,7540 TL seviyesinde bulunuyor.

Uluslararası piyasalarda avro-dolar paritesi 1,2558, sterlin-dolar paritesi 1,4080, yen-dolar paritesi ise 99,27 düzeyinde seyrediyor.
[**DÖVİZ PİYASASINDAKİ GELİŞMELERİ ANINDA İZLEYİN

**](https://finans.mynet.com/doviz/)

General Motor haberleri yanında paritede doların güçlenmesi ve Orta Avrupa'da gelen kötü haberler TL'nin zayıflamasına neden oldu.

Zaten beklentiler doların bu seviyeleri test etmesi yönündeydi.

Uzmanlar 1.75 seviyesinin üzerinde kapanış olması halinde yukarı yönlü hareketin sürmesini bekliyor.

Kurun 15 - 20 dakika içinde yükseldiğine dikkat çeken uzmanlar, bu hızlı hareket sonrası bir gevşeme olabileceğini belirtiyor.

Genel olarak yön yukarı doğru. Aşağı hareketi destekleyecek bir hareket şu anda yok.

Dolar, kademe kademe çıkış yapıyor. Bu nedenle de düşüşün de olması halinde kademe kademe olacağı belirtiliyor.

FAİZ

Risk iştahında azalma hem kurda hem de faiz oranlarında kendisini hissettiriyor. Faizlerin 15.40 - 15.50 seviyelerini kıramadığı görülüyor. Burada ciddi bir destek oluşmuş durumda.

Merkez Bankası'nın da açıklamalarında görüldüğü gibi aşağı yönlü bir eğilim var.

Analistler, MB'nin faiz indirimine sınırlı tepki verileceğini düşünüyor.

ANALİST GÖRÜŞÜ

Tekstilbank'tan Senior Dealer Burçin Metin, bir süredir herşeyin kötüye gittiğini ve General Motors'dan gelen haberlerle kötü sürecin hızlandığını söyledi.

GM mali yetersizlik yaşarsa iflas yasasına başvurabileceğini, 2011 yılına kadar ABD hükümetinden 30 milyar dolar kredi alacağını ve finans birimi GMAC'ın ciddi bir borç yükü bulunduğunu açıkladı.

Bu haberlerin bir anda ABD vadeli piyasalarında yüzde 2'ye yakın düşüşlerin yaşanmasına neden olduğunu ifade eden Metin, "Doların da 1.75 TL seviyesine geldiğini görüyoruz. Dolarda 1.7480-1.75 TL seviyesi oldukça önemli. Eğer bu seviyenin üzerinde bir kapanış yapılırsa doların önümüzdeki günlerde 1.80 TL seviyesine kadar hareket etmesi olası görünüyor" dedi.

Piyasada bu hareketin zaten beklendiğini ancak zamanının kestirilemediğini kaydeden Burçin Metin, doların an itibariyle 1.75 TL seviyesi üzerinde bir kapanış yapmasının olası göründüğünü ve önümüzdeki günlerde 1.78-1.80 TL seviyesine doğru hareket yaşanabileceğini belirtti.

Kağıt tarafında ise hareketin sınırlı kalmasını beklediklerine değinen Burçin Metin sözlerini şöyle tamamladı: "Merkez Bankası'nın önümüzdeki günlerde faiz indirimlerine devam edebileceğini açıklaması kağıt tarafındaki hareketlerin sınırlı kalmasına neden olacaktır.

Döviz tarafında ise bu akşam çok ciddi hareketler yaşanabilir.

Ayrıca bugün İngiltere Merkez Bankası ve Avrupa Merkez Bankası faiz kararlarını açıklayacak. Özellikle İngiltere'den beklentilerin altında bir indirim gelirse piyasalarda sert hareketler yaşanabilir."

BORSA 2. SEANSA DÜŞÜŞLE BAŞLADI

İMKB Bileşik Endeksi ikinci seansa, önceki kapanışa göre 204,01 puan düşerek 23.580,23 puandan başladı.

Hisse senetleri, bu seviyede ortalama yüzde 0,86 oranında değer yitirdi.

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler