FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Dolar birkez daha dip yaptı

**Dolar, Euro karşısında 14 ayın en düşük düzeyine geriledi. Dolar içeride de lira karşısında bir yılın en düşüğünü gördü.

**

ABD Merkez Bankası Fed'den gelen 'faizler uzun süre düşük kalacak' açıklaması dolara değer kaybettirdi.

Avro ile dolar paritesi 1,49 düzeyine yükseldi.

Avro, ABD Doları karşısında, yüzde 0,2 oranında artış göstererek 1,49 düzeyine çıktı. Bu düzey, Ağustos 2008'dan bu yanaki en yüksek düzey olarak kabul ediliyor.

Avro ile dolar paritesinde psikolojik sınır 1,50 olarak gösteriliyor.

Doların değer kaybetmesinde, tam bir ekonomik toparlanmanın olmaması nedeniyle, ABD Merkez Bankası'nın faizleri bir süre daha yükseltmeyeceği beklentileri belirleyici unsurlar arasında yer alıyor.

Dolar içeride de değer kaybetti. Bankalararası piyasada en iyi dolar alış ve satış kotasyonları 1.4460'a kadar gerileyerek son bir yılın en düşük seviyesini gördü. Dolar/TL kotasyonları en son 16 Ekim 2008'de bu seviyeden işlem görmüştü.***** Bir bankanın tahvil/bono masası yetkilisi, "ABD bilanço döneminde banka bilançoları yarın açıklanmaya başlıyor bunların piyasaya etkisini özellikle de yarından itibaren daha net hissetmeye başlayacağız" dedi ve ekledi:

"Dün ABD tatildi ama dolarda ve Asya piyasalarında iyimserlik hakimdi. Bu aslında S&P Dow Jones endekslerinin bilançolar dönemini pozitif algılayabileceğinin en önemli göstergesi...

Dövizle beraber genel olarak gelişmekte olan ülkelerde bir gevşeme yaşanırsa bu tahvil/ bonoyu da etkiler gösterge tahvilde yüzde 8 bileşik etrafında devam eden işlemler belki 8'in altına yerleşmemize neden olabilir.

Aynı şekilde PPK'dan bundan sonraki indirimlerin 50 baz puan olabileceği yönünde algılamasına neden olacak söylemler gösterge tahvili yüzde 7.80'lere götürür" dedi.*****

Bu hafta iç piyasada, Perşembe günü açıklanacak Temmuz ayı işsizlik verileri ve Merkez Bankası Ekim ayı faiz kararı Cuma günü açıklanacak TCMB Ağustos ayı özel sektör dış borç ve Eylül ayı tüketici güven endeksi verileri takip edilecek.

Bankacılar bu hafta açıklanacak iç veriler arasında yer alan TCMB'nin Ekim ayı faiz kararını ise "haftanın en önemli iç verisi" olarak nitelendiriyorlar.

Gecelik borçlanma faiz oranını tarihin en düşük seviyesi olan mevcut yüzde 7.25'ten en az 25 baz puan indirilmesi bekleniyor.

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler