FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Dolar çıkışa geçti, faizde hacimsiz tırmanış

**Yurtiçi döviz piyasası avro/dolar paritesine bağlı seyir izleniyor.

**

Bankacılar, uluslararası piyasalarda doların diğer para birimlerine karşı değer kazanmasının yurtiçinde de etkili olduğuna işaret ediyorlar.

Tekstilbank'tan Dealer Erhan Kanısanlı, dün piyasaların Abu Dhabi'nin Dubai'ye borç para vermesi haberiyle bir miktar rahatlasa da, avro/dolar paritesinin bu sabah Avusturya'daki bir bankanın izleme listesine alındığına dair haberle değer kaybettiğini söyledi.

Die Presse gazetesinin internet sitesinde yer alan habere göre Avusturya Merkez Bankası ve finans piyasası regülatörü, ülkenin 4.büyük bankası olan Oesterreichische Volksbanken'i izleme listesine aldı ve bankadan yeni bir strateji bulmasını istedi. Oesterreichische Volksbanken aynı zamanda Avusturya'nın en büyük kooperatif bankası. Avusturya dün, Hypo Group Alpe Adria'yı kamulaştırmıştı.

Erhan Kanısanlı, dolar bütün para birimerine karşı değer kazandığına işaret ederek, "Bu durum bizim piyasada da bir miktar gerginliğe yol açıyor" dedi.

Bono piyasasında bir miktar yükseliş gerçekleştiğine de dikkati çeken Kanısanlı, şunları söyledi; "Yüzde 9.30 bileşik bölgesinden yüzde 9.50 seviyesine kadar hareket yaşandı. Beklentim bu haberin bir miktar daha sürüp duracağı yönünde.

Veri bakımıdan bugün ve yarın devam eden ABD Merkez Bankası (FED) toplantısı önemli bulunuyor. FED'den gelcek açıklamalar piyasayı yönlendirir diye düşünüyorum. Yıl sonu hareketinin riskten kaçışa bir miktar destek olduğunu düşünüyorum."

FAİZLERDE HACİMSİZ TIRMANIŞ
Tahvil ve Bono Piyasası'nda hacimsiz bir yükseliş hareketi yaşandı.

ABD Merkez Bankası'nın (FED) alacağı faiz kararı ile birlikte yapacağı açıklamada önümüzdeki dönemde izleyeceği para politikalarına ilişkin olarak vereceği sinyallerin piyasalara yön vermesi bekleniyor. Yurtiçinde de bu hafta Perşembe günü Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) tarafından alınacak faiz kararı önemli.

Bir banka yetkilisi, bono piyasasında hacimsiz bir yükseliş hareketi gözlendiğine dikkat çekti.

Yetkili, işlem hacminde ciddi bir gerileme yaşandığını belirterek, "Likiditesizliğin de etkisiyle yükseliş yaşandığını düşünüyoruz" dedi.

Banka yetkilisi, artık fiyatlanacak mekanizmanın kalmamış olmasının da piyasa üzerinde önemli bir etken olduğuna dikkat çekerek, şunları söyledi;

"Cuma akşamından bugüne hızlı bir şekilde 40 baz puanlık hareket yaşandı. Normal şartlarda bu boşluğun doldurulmasını bekleyebilirdik. Ancak likit sıkıntısı nedeniyle çok dengeli seyir olduğu söylenemez.

Genel olarak bakıldığında, yurtdışı piyasalar da sıkıntıda. Bono piyasası bundan da etkileniyor.

Hem yıl sonuna geliş, hem risk iştahında azalma yaşandığını pariteden de görebiliyoruz. Tüm bunlarla birlikte gösterge faizde yüzde 9.5 seviyesine hareket yaşandı.

Şu an itibariye beklemedeyiz. Bir hareket aralığı vermek çok zor görünüyor. Yüzde 9.5 bileşik üzerine çıkabilir. Piyasanın yukarı gitme olasılığı, aşağı hareket ihtimalinden daha fazla.

ABD'den FOMC faiz kararı çıkacak. Bu kararın metninde faizlere yönelik olası olumsuz bir işaret yer alması, tüm piyasalar için sıkıntı yaratır."

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler