FİNANS

Dolar çıktı, petrol ve altın düştü

**Uluslararası piyasalarda geçen hafta, ABD Doları, önde gelen uluslararası para birimleri karşısında değer kazanırken, altın ve petrol fiyatları geriledi.

**

Geçen hafta, ABD Ticaret Bakanlığı verilerine göre, satışların artmasına rağmen, stoklar Ocak ayında yüzde 0,2 oranında eridi.

Stokların erimesinde, üreticilerin, ihtiyatla hareket ederek, stokları yenilememesi etkili oluyor.

ABD’de Şubat ayında bütçe açığı 220,9 milyar dolara çıktı. Böylece, aylık bazda en büyük bütçe açığı verilmiş oldu.

Hazine Bakanlığının açıkladığı verilere göre, ABD’nin bütçe açığı geçen ay bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 14 artarak 220,9 milyar dolara ulaştı.

Bu mali yılın ilk beş ayında ise bütçe açığı bir önceki yılın aynı aylarına göre yüzde 10,5 artarak toplamda 651,6 milyar dolara yükseldi.

Obama idaresi, bu yıl bütçe açığının 1,56 trilyon dolara ulaşarak tüm zamanların rekorunu kırmasını bekliyor. Geçen yıl bütçe açığı 1,4 trilyon doları bulmuştu. Obama yönetimi, bütçe açığının 2011’de de 1 trilyonun üzerinde olmasını bekliyor.

ABD hükümeti, ülkeyi 1930’lardan bu yanaki en derin resesyondan çıkarabilmek için devasa bütçe açığının gerekli olduğunu savunurken, Cumhuriyetçiler teşvik harcamalarını müsrif buluyor ve temel hedef olan işsizliğini düşürülmesi konusunda başarısız olduğunu iddia ediyorlar.

ABD’de mali yıl 1 Ekimde başlıyor.

ABD’de Ocak ayında dış ticaret açığı daralarak 37,3 milyar dolar oldu.

Ticaret Bakanlığı, revize edilen Aralık ayındaki 39,9 milyar dolar tutarındaki dış ticaret açığının, Ocak ayında yüzde 6,6 düşüşle 37,3 milyar dolar olduğunu açıkladı. Dış ticaret açığının 41 milyar dolar olması bekleniyordu.

Dış ticaret açığındaki beklenmedik daralma, petrol ve araç ithalatındaki büyük düşüşü yansıttı. ABD’nin Ocak ayında ithalatı yüzde 1,7, ihracatı da yüzde 0,3 oranında azaldı.

Bu arada Çalışma Bakanlığı, geçen hafta işsizlik maaşı başvurularının 6 bin azalarak 462 bin olduğunu bildirdi. Bu rakamın 460 bin olması bekleniyordu.

Önceki hafta için işsizlik maaşı başvuruları ise 468 bin olarak revize edildi.

İşsizlik maaşı almaya devam edenlerin sayısı ise 40 bin artarak 4,56 milyon oldu.

ABD’de Şubat ayında perakende satışlar yüzde 0,3 arttı.

Ticaret Bakanlığının açıkladığı verilere göre, geçen ay perakende satışlar yüzde 0,3 artış gösterdi. Ekonomistler, perakende satışları yüzde 0,2 gerilemesini bekliyorlardı.

Geçen ay otomobil satışları, Toyota’nın geri çağırma sorunlarının da etkisiyle yüzde 2 azaldı.

Otomobil satışları dışarıda tutulduğunda ise perakende satışlar yüzde 0,8 arttı.

Geçen hafta, Avrupa Para Fonu (EMF) oluşturulmasına yönelik tartışmalar gündemdeydi.

Yunanistan’ın krizinin derinleşmesi, böyle bir kurumun oluşturulmasına yönelik çalışmaları da hızlandırdı.

AB, borç krizi içindeki Yunanistan’ın IMF’ye teslim edilmesi halinde ortak para avronun güvenilirliğinin ağır bir darbe almasından çekiniyor.

Fransa’nın Avrupa Para Fonu önerisini desteklediği ancak buna uzun vadeli bir proje olarak baktığı, Almanya’nın ise kurumun ivedilikle hayata geçirilmesini istediği belirtiliyor ve Fransa ile Almanya arasındaki konuyla ilgili görüş ayrılığına dikkat çekiliyor.

Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Dominique Strauss-Kahn, dünyanın bir sonraki ekonomik krize hazırlanmaya ihtiyacı olduğunu söyledi.

Strauss-Kahn, Johannesburg Üniversitesi’nde öğrencilere yaptığı konuşmada, ekonomik toparlanmanın, liderlerin-sıkılaştırma ve finans piyasalarının düzenlenmesi gibi reformların sürdürülmesi konusunda- üzerinde daha az baskı hissetmesi anlamına gelebileceği endişesini dile getirdi.

Gelecekte yaşanılacak krizin zamanını ve doğasını tahmin edemeyeceğini ifade eden Strauss-Kahn, ancak krizin geleceğinden emin olduğunu belirtti.

Strauss-Kahn, krizlerin, Çin ekonomisini daha geleneksel model büyümeye kaydırdığını, ancak Çin para birimi yuanın hala "değerinin çok altında" olduğunu kaydetti.

Finans krizinin küresel ekonomide büyük değişimlere neden olduğuna dikkati çeken Strauss-Kahn, ancak Çin ve diğer gelişmekte olan piyasalardaki tüketicilerin ABD’dekilerin yerine dünyanın büyüme motoru olabilmesi için hala uzun bir yol olduğunu dile getirdi.

ALTIN FİYATLARI DÜŞTÜ

Altın fiyatları hafta içinde değer kaybetti.

Altının onsu pazartesi 1,123.60 dolar iken cuma günü 1,101.50 dolara geriledi.

BORSALAR YÜKSELDİ
ABD Borsaları geçen haftayı yükselişle kapattılar.

Dow Jones endeksi, yüzde 0,6 oranında değer kazanarak 10,624.69 puandan kapandı. S&P 500 endeksi yüzde 1 ve Nasdaq Bileşik Endeksi de yüzde 1,8 oranlarında değer kazandılar.

Tokyo Borsası’nda Nikkei Endeksi geçen hafta, 382,3 puan değer kazanarak, 10,751.26 puandan kapandı.

Londra Menkul Kıymetler Borsası’nda FTSE-100 endeksi, 25,89 puanlık yükselişle 5,625.65 puandan kapandı.

PETROL FİYATLARI GERİLEDİ
ABD’den gelen veriler, petrol talebinin yavaşlayacağı yönünde sinyaller verirken, pazartesi günü varil fiyatı 82,17 dolar olan ham petrolün fiyatı, cuma günü 81 dolara geriledi.

Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler