FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Dolar düşecek mi, çıkacak mı?

**Balyoz Darbe Planı iddiaları nedeniyle düzenlenen operasyonun yarattığı tedirginlik piyasalara satış getirirken, erken seçim ve yeni bir kapatma davasından endişelenen yabancı yatırım uzmanları liradaki düşüşün devam etmesini bekliyor.

**

Türk Lirası, dolar karşısında bu hafta içinde yüzde 2.2 gerilerken, borsa yüzde 5.4 değer kaybetti.

Bloomberg haber ajansında yer alan bir analize göre; analistler, TL'deki düşüşün devam edeceğini ve doların 1.60 seviyesinin üzerine çıkacağını ifade etti.

Analizde ayrıca yabancı yatırımcıların erken seçim ve AKP'ye yönelik yeni bir kapatma davasından endişe duydukları da belirtildi.

Balyoz Darbe Planı iddiasıyla Pazartesi günün düzenlenen operasyonda 49 kişi gözaltına alındı. Bu kişiler arasında Deniz Kuvvetleri eski Komutanı Oramiral Özden Örnek ve Hava Kuvvetleri eski Komutanı Orgeneral İbrahim Fırtına gibi kuvvet komutanlığı yapmış üst düzey subaylar yer alıyor.*****

Barclays Capital Gelişmekte Olan Piyasalar Uzmanı ve Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) eski Türkiye yetkilisi Christian Keller, hükümetin anayasa reformunu gerçekleştirmek için dikkatini ekonomiden çekerek, siyasete yoğunlaştırması riskinin bulunduğunu söyledi.

Keller ayrıca, yatırımcılara gönderdiği araştırma notunda, doların yüzde 8 değer kazanarak 1.68 TL seviyelerine kadar yükselebileceğini belirtti.

BNP Paribas'nın Londra merkezli Gelişmekte Olan Piyasalar Kıdemli Stratejisti Bartosz Pawlowski de "yakın bir dönemde" liranın dolara göre en az yüzde 3 değer kaybedeceği ve 1.60 seviyelerinin altına inebileceği öngörüsünde bulundu.*****

RİSK ALGISI ARTIYOR
Yaşanan son gelişmeler ve önümüzdeki döneme ilişkin tedirginlik, dış piyasalarda Türkiye'ye yönelik risk algısının da armasına neden oldu.

Vadeli piyasada, bir aylık işlemlerde lira satış opsiyonu alış opsiyonunun yüzde 3.4 üzerine çıktı. Bloomberg, liradaki risk algısını gösteren bu marjın geçen hafta yüzde 2.25 seviyesinde olduğunu ve takip edilen 48 para birimi içinde en yüksek düzeye çıktığını belirtti.

Tahvil tarafında da borçlanma kağıtlarının sigortalama maliyeti olarak bilinen CDS oranları da Türk kıymetlerinde dün 4 baz puan artarak son iki haftanın en yüksek düzeyi olan 202 baz puana yükseldi.*****

UZLAŞMA BEKLENTİSİ MEVCUT
Hem iç hem de dış piyasalarda Türk kıymetlerinde görülen bu düşüşlere rağmen, genel olarak bu süreçte daha önce olduğu gibi hükümet ile asker arasında bir uzlaşma sağlanacağı beklentisi bulunuyor.

Londra Merkezli yatırım kurumu Autonomy Capital analistlerinden Hakan Kalkan konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede, "Eğer iki taraf da gerilimi düşürmezse piyasalarda kalıcı kayıplar görebiliriz... Erken seçim ya da referandum, kamuoyunda rahatsızlık yaratacağı gibi piyasaların da elbette zayıflamasına neden olacaktır" dedi.

Son yaşananların yarattığı tedirginliğe ve artan risk algısına rağmen, bu sürecin Türkiye'de demokrasi ve hukukun üstünlüğünü güçlendireceği gerekçesiyle uzun vadeli olumlu sonuçları olduğunu düşünerek, Türk kıymetlerini satmayan fon şirketleri de var.

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler