FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Dolar güçlü mü olmalı, zayıf mı?

**Tarihinin en düşük seviyesine doğru düşmeye devam eden doların bu hareketinin arkasındaki nedenleri tartışan uzmanlar, gidişatın iyi mi kötü mü olduğu konusunda anlaşmış değil.

**

MarketWatch’ta “Decline and the fall of US dolar” başlığıyla yayımlanan analizde, her geçen gün biraz daha değer kaybeden doların bu seyrinin ülke ekonomisi için iyiye işaret olmadığının altını çizilirken, ABD'de bankacılıktan sorumlu yetkili kurumların hızlı bir şekilde harekete geçip, dünyanın en önemli para birimi desteklemek için bir takım adımlar atması gerektiği vurgulandı.

Bazı kesimlerin doların değer kaybetmesini, ABD’nin artan ihracatla birlikte ekonomisini canlandırıp, her geçen gün artan borçlarını ucuzlayan dolarla kapatabileceğini düşündüğüne işaret edilen analizde, doların değerini düşüren farklı dinamikler olduğuna dikkat çekildi.

Analizde, dünyanın içinde bulunduğu ekonomik durumun yıllardır dolarda düşüş trendi yarattığı vurgulanırken, ABD’nin büyük rakamlara ulaşan cari açığının tüketimden kaçan ABD’liler ve Çin’in değer kazanan para biriminden kaynaklandığı belirtildi.*****

ABD’NİN DAİMİ ROLÜ
Analizde, ABD’nin dünyanın en güçlü ülkesi olarak rolünün savaş zamanlarında yoğun bir şekilde borçlanıp, Merkez Bankası’nın hazine kağıdı satın alması gerektiği zamanlarda dolar arzını arttırdığına dikkat çekildi.

Wall Street’in sorumsuz bir şekilde kaldıraç kullanarak yarattığı gayrimenkul ve kredi balonu yüzünden ABD, Büyük Buhran’dan bu yana yaşanan en kötü ekonomik durgunluktan çıkmaya çalışıyor.

FED’İN GÖREVİ DOLARI SAVUNMAK MI?
Analizi kaleme alan Kevin Cook, “doların zayıf olması iyi” yönündeki tartışmaların zayıf ve öngörüsüz olduğuna dikkat çekerken, bunun yanı sıra güçlü doların oldukça önemli olduğu yönündeki tartışmaların da ilginç ve dikkate değer olduğunu dile getirdi.

Yazıda görüşlerine başvurulan ünlü ekonomi uzmanı Larry Kudlow’un “Kral Dolar” kavramının iyi niyetli ve konuyla doğrudan bağlantılı olduğuna dikkat çekilirken, doların düşüşünün yeni bir kriz yaratacağı ve Fed’in doları savunmak için faizleri yükseltebileceği iddialarının aldatıcı olduğu belirtildi. Yazı da, Kudlow’a ek olarak, David Malpass ve Steve Forbes gibi ekonomi uzmanların doların güçlenmesi taraftarı olduğu belirtildi. Bu üç isim, şu anda yüksek faiz oranları uygulamanın ekonomiye zarar vermeyeceğini iddia ediyor.*****

GİZLİ DOLAR POLİTİKASI
Güçlü dolar taraftarları, Obama yönetiminin, Bush dönemindekine benzer “zayıf dolar politikası” taraftarı olduklarını iddia ediyor. Yazıda, şu an olduğu gibi gerçek politikanın ne olduğunun hiçbir zaman bilinmediğine de vurgu yapıldı.

ABD Merkez Bankası’nın (Fed) görevi faiz oranları belirlemek ve sonrasında enflasyon ve büyüme oranları hedeflemeyi umut etmek, ancak şu anda, sistemsel ve genel bir bankacılık krizinin ortasında, doların seyri ve kur oranı için hedefler belirlemek oldukça mantıksız bir hareket olabilir. Yazıda, Fed’in krizi daha önceden göremeyerek büyük bir hata yaptığının bu yüzden de sonuçlarına katlanmak zorunda olduğu vurgulandı.

BERNANKE VE PAULSON HAKLI MIYDI?
Fed’in geçen yılki en büyük endişesi, deflasyona neden olabilecek büyüklükteki bir çöküş oldu. Birçok eleştirmen, krizin tam ortasında Ben Bernanke ve eski ABD Hazine Bakanı Henry Paulson’un hareketlerini eleştirdi. Şu an ise çok az kişi bu ikilinin yanlış adımlar attığını tartışıyor. Analizde, ikiliye dair bahsedilmesi gereken en önemli şeyin, bankacılık krizinin nasıl bir şey olacağını bildiklerinden dolayı, birçok bilinmeyenin ortasında harekete geçmeleri olarak belirtildi.

Yazının sonunda, küresel ekonomik iyileşme bütün çarkları yeniden döndürürken ki buna ABD gibi koca bir çark da dahil, Fed’in yaptığı niceliksel kolaylıklardan yavaş yavaş vazgeçme konusunda bazı kritik zamanlama sorunlarıyla karşılaştığına değinildi. Aynı zamanda Bernanke’nin, tıpkı ABD’nin ulusal borç sıkıntısında olduğu gibi dolar sıkıntısında da kısa bir sürede iyileşmenin görülmeyeceğinin farkında olduğuna değinildi.

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler