FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Dolar tepetaklak: "Düşüş sürebilir"

Gelişmekte olan ülkelerdeki fon girişlerine paralel olarak dolar 1,5295 liraya kadar geriledi. Uzmanlara göre dolardaki düşüş sürebilir.

Türkiye'deki 19 Mayıs resmi tatilinde gelişmekte olan ülke para birimlerinde yaşanan fon girişleri kaynaklı kazanımlarının etkisiyle tatil sonrası ilk işlem gününde dolar 1,52 TL'nin altına geriledi.

NTVMSNBC'nin haberine göre, bankacılar TL'deki yüzde 1.5'in üzerindeki kazancın gelişmekte olan para birimlerinde Türkiye'deki tatil sonrasında "yakalama etkisi" olarak nitelendirirken 1.53'lü seviyelerden yerel alımlarla bir miktar yükselişin beklenti dahilinde olduğunu, ancak daha sonrasında yeniden bu seviyelerin altının denenmesini beklediklerini söylediler.

[**DÖVİZ PİYASASINDAKİ GELİŞMELERİ ANINDA İZLEYİN

**](https://finans.mynet.com/doviz/)

Yatırımcılar global piyasalarda ekonomi hakkında olumsuz haberlerin geldiği seansta, riskli varlıklarda üç aydır görülen yükseliş trendini sürdürmekte isteksizdi. Dolar karşısında değer kazanan yen, euro ve Avustralya doları gibi yüksek getirili para birimleri karşısında dünkü kayıplarını da telafi etti.

Bankalararası piyasanın 18 Mayıs Pazartesi günü spot kapanışında 1,5556/1,5631 lira olan en iyi dolar alış ve satış kotasyonları bugün ilk işlemlerde 1,5295'e indi.

Bir bankanın döviz müdürü, "Tamamen biz tatildeyken gelişmekte olan ülke para birimlerinde global risk iştahına bağlı yaşanan kazançları tatil sonrası biz yakalamaya çalışıyoruz. Olumsuz ABD verilerine karşın global risk iştahında devam eden artış TL'nin değer kazancındaki en temel sebep. Yereller için bu seviyeler alım için çok uygun olabilir. Bu da düşüşü yavaşlatacak bir sebep. Ancak sonrasında yeniden 1,50 TL'lere kadar bugün olmasa bile bir düşüş beklenti dahilinde" dedi.

Olumsuz açıklanan ABD konut piyasası verilerinin ardından Dow Jones ve S&P endeksleri düşerken Nasdaq, Hewlett Packard'ın açıklayacağı çeyrek dönem bilançosu öncesinde teknoloji ve bilişim hisselerindeki alımlarla yükseldi. Dalgalı seyir izleyen seansta, ABD Senatosu'nun kredi kartı faiz oranlarının ani artışını ve alınan gizli ücretleri kısıtlayan tasarıyı yasalaştırmasının ardından, finans şirketleri hisseleri değer kaybetti. Analistler, yasanın büyük kredi kartı şirketlerinin kârlarını azaltacağını belirttiler.

Tahvil/bono piyasasında 18 Mayıs Pazartesi günü spot kapanışta yüzde 12.15 valörlü kapanışta yüzde 12.09 olan 2 Şubat 2011 vadeli gösterge tahvilin ortalama bileşik faizi bu sabah ilk işlemlerde yüzde 11.95/12.00 seviyesindeydi. İşlem bazında gösterge faiz yüzde 11.54 ile tarihi rekorunu Mayıs ayı başında kırmıştı.

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler