FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Dolar ve borsada neler oluyor?

Bankacılar, gün içinde gelişmekte olan ülke piyasalarında olduğunu gibi Türkiye'de de yabancı yatırımcı talepleriyle kurda aşağı yönlü hareket yaşanabileceğini, faizde ise ihaleler öncesi satış baskısıyla yukarı yönlü hareket beklediklerini söyledi.

TCMB dün gösterge dolar kurunu 1.2139/1.2198 YTL, euro kurunu 1.9073/1.9165 YTL ve euro dolar paritesini 1.5712 olarak ilan etti.

Bu kurlara göre liranın dolar karşısında yılbaşından bu yana değer kaybı yüzde 4.50, euro karşısındaki kaybı yüzde 10.55 oldu. Bankalararası piyasanın dünkü spot kapanışında en iyi dolar alış ve satış kotasyonları 1.2180/1.2210 YTL olurken kotasyonlar bu sabah 0845 itibarıyla 1.2190/1.2220 seviyesinden işlem gördü.

New York Times gazetesinin ABD hükümetinin, ülkenin iki büyük mortgage veren kuruluşu olan Fannie Mae ve Freddie Mac'in birini ya da ikisini birden devralmayı düşündüğünü bildirmesinin ardından dolar diğer para biri birimleri karşısında değer kazanırken, global borsalarda toparlanma eğiliminin hakim olması bekleniyor.

Bir bankanın tahvil bono yöneticisi, "Haftaya yapılacak olan 12 milyar YTL'lik itfa öncesi, faize bir miktar tepki satışı gelebilir. Gösterge tahvilde bileşik faiz Temmuz ayı başında yüzde 23'lü seviyelere yaklaştıktan sonra şimdi yüzde 21.6'li rakamlara kadar geriledi. Yüklü ihale öncesinde haftanın son işlem gününde bir miktar satış yaşanmasını bekliyoruz. Ancak 22'li seviyeler de ciddi destek var bileşik faizde gün içinde 21.80'li seviyelerden işlem yapılmasını bekliyoruz" dedi.

Bir başka bankanın döviz piyasaları yöneticisi ise, "ABD'de hükümetin Fannie Mae ve Freddie Mac'e el koymak gibi büyük değişikliklere hazırlandığı söyleniyor" dedi ve ekledi:

"İlk etapta bu gelişme çok iyi algılandı. Ancak daha sonradan finansal piyasaların çok daha büyük sorunlarla karşı karşıya olduğu şeklinde algılanabilir. Dow Jones endeksinin nasıl açılacağı önemli.

"O zamana kadar bu gelişme piyasalarda olumlu algılanacak ve risk iştahını arttıracak gelişmekte olan ülkelere girişleri hızlandıracaktır. Dolar/ YTL kotasyonlarının gün içinde 1.2150/1.2250 seviyesinden işlem görmesini bekliyoruz. Kotasyonlarda 1.2260 seviyesi teknik olarak satış getirebilir."

Tahvil/bono piyasasında gösterge tahvilin ortalama bileşik faizi dün spot kapanışta yüzde 21.71 olurken aynı tahvilde valörlü işlemlerde kapanış yüzde 21.66 seviyesinden gerçekleşti. Gösterge tahvilin bileşik faizi bu sabah tezgahüstü piyasada 21.70/80 seviyesindeydi.

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler