FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Dolarda düşüş nereye kadar sürecek?

Fed'in tahvil alım kararının ardından risk iştahındaki artışla dolar 1,40'ın altına geriledi.

ABD Merkez Bankası'nın (Fed), yavaş toparlanan ABD ekonomisini desteklemek için 600 milyar dolarlık bir tahvil alım programı başlattığını açıklamasının ardından dolar/TL 1,3975'e kadar inerken, gösterge tahvilde bileşik faiz de güne düşüşle başladı.

Fed, piyasanın uzun bir süredir beklediği açıklamayı dün faiz kararı ile birlikte yaparak, Haziran 2011 sonuna kadar ayda 75 milyar dolar civarında uzun vadeli Hazine tahvili alacağını, ancak ekonominin toparlanma hızına göre tahvil alımlarında değişikliğe gidebileceğini açıkladı.

ABD borsaları dünkü dalgalı seansı, Fed'in toparlanmaya çalışan ekonomiyi canlandırması beklenen planın detaylarını açıklamasının ardından yükselişle kapattı. Dow ve Nasdaq endeksleri 2008'den bu yana görülmeyen seviyelerden kapanırken, S&P 500 endeksinin kapanışı da altı ayın en yüksek seviyesine işaret ediyordu.

DÖVİZ PİYASASINDAKİ GELİŞMELERİ ANINDA İZLEYİN

[**BORSAYI CANLI VE ÜCRETSİZ İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN

**](https://finans.mynet.com/borsa/canliborsa/)

Fed'in yeni tahvil alım programının ardından dolar, Euro ve Avustralya doları karşısında daha önce ulaştığı dip seviyelere yakın seyrediyor. Dolar, yen karşısında ise 1995'ten beri görülen en düşük seviyelere doğru geriledi.

Fed'in kararının ardından dolar karşısında 1,42 dolar ile 10 ayın en yüksek seviyesini gören Euro 1,4130'lardan işlem görüyor. Euronun teknik olarak 1,4375 dolara kadar yükselebileceği belirtiliyor.

Fed kararının, ucuz ve bol likidite koşullarını desteklediğinden dolayı risk iştahını destekleyen bir adım olduğunu belirten bankacılar karar sonrası dolar/TL'nin iç piyasada önemli bir seviye olan 1.40'ın altını test ettiğini belirtirken parite etkisinin bundan sonraki harekette belirleyici olacağını söylediler.

Kararın Türk mali piyasaları üzerindeki etkisi olumlu olduğunu belirten HSBC Stratejisti Fatih Keresteci bugün yayımladığı raporda şöyle dedi: "Dolar/TL kurunun 1,40 seviyesini test edeceğine ilişkin görüşümüz bu sabah saatlerinde gerçekleşti. Teknik olarak geçen haftalarda görülen 1,3920 seviyesine varan bir düşüş gözlemleyebiliriz. Euro/dolar paritesi 1,4150'nin üzerine çıkamadı, paritenin son dönemde sıkıştığı 1,3750-1,4150 bandının üzerine gidememesi yeniden band içerisinde bir dalgalanmaya neden olabilir. Bu nedenle bugünkü işlemlerde 1,4150 seviyesini takip etmekte fayda olabilir. Faiz cephesinde son iki günkü temkinli seyrin ardından bugün iyimser bir hava olabilir. Özellikle, faiz eğrisinin son vadesinde, arz yönlü baskıların da desteği ile yaşanan satışların yerini bugünkü işlemlerde alımların alacağını tahmin ediyoruz" dedi ve ekledi:

"ABD 10 yıllık faizlerinin Fed toplantısı sonrası kararsızlığının ardından yüzde 2.54 son iki haftanın en düşük düzeyine gelmesi de bu görüşümüzü destekleyebilir. Gösterge bileşik faizin yüzde 7.50 seviyesini test edebileceğini düşünüyoruz. Sabah Asya borsalarındaki olumlu hava ve ABD hisse senedi vadeli işlemlerinde yukarıda olması nedeniyle Türk hisse senedi piyasasının olumlu bir seyir izleyeceği kanaatindeyiz."

İç piyasada bugün izlenecek veri bulunmazken bono piyasasında 12 Ocak 2011 itfalı senede ilişkin geri alım sonuçları izlenecek dış piyasada ise İngiltere ve Avrupa merkez bankalarının faiz kararlarının yanı sıra TSİ 10.58 Euro Bölgesi Ekim ayı hizmetler PMI saat 1430'da ABD işsizlik maaş başvuruları, istihdam maliyeti ve ABD verimlilik verileri takip edilecek.

Tahvil-bono piyasasında dün spot kapanışta yüzde 7.64, valörlüde ise yüzde 7.61 seviyesinde olan 8 Ağustos 2012 itfalı gösterge tahvilin bileşik faizi bu sabah tezgahüstü piyasada ilk işlemlerde yüzde 7.60/7.57 seviyesindeydi.

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler