FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Dolarda rüzgar tersine döndü

Haftaya hareketli başlayan ve Londra kaynaklı alımlarla 1.8250 TL’ye kadar tırmanarak tarihi zirvesine ulaşan dolarda düşüş hızlandı.

Serbest piyasada dolar 1,70 sınırına geriliyor. Geçtiğimiz hafta rekor yükselişin ardından Merkez Bankası'nın müdahalesiyle dolar fiyatı gerilemeye başladı.

İstanbul serbest piyasada kapanış saatlerinde doların satış fiyatı 1,7340 TL, avronun satış fiyatı 2,2150 TL oldu.

Piyasanın kapanışı itibariyle Kapalıçarşı'da 1,7320 TL'den alınan dolar 1,7340 TL'den satılıyor. 2,2130 TL'den alınan avronun satış fiyatı ise 2,2150 TL düzeyinde bulunuyor.
Serbest piyasada önceki kapanışta 1,7650 TL olan dolar, güne 1,7700 TL'den, 2,2300 TL olan avro 2,2600 TL'den başlamıştı.

Yurtiçi döviz piyasasında yurtdışı piyasalara bağlı seyir izlemeyi sürdüreceği ve özellikle avro/dolar paritesinin sergileyeceği görünümün önem taşıdığı ifade ediliyor.

Merkez Bankası'nın (TCMB) döviz satım ihalesi açması ile dolar/TL kurunda başlayan aşağı yönlü hareket, ABD borsalarında yaşanan hızlı yükselişin etkisiyle devam ediyor. Uzmanlar, olumlu havanın devam etmesi halinde doların sırasıyla 1.7250 ve 1.7000 TL bölgesine doğru hareket edebileceği düşünülüyor.

Bugün Citigroup’un bilanço ile ilgili olumlu açıklamalarının etkisiyle düşüşe geçen dolar, 1.73’ün altına indi. Sert yukarı hareketten sonra döviz satım ihalesi açan Merkez Bankası dünkü ihalesinde 1.78 TL maksimim fiyattan 50 milyon dolar sattı. Zaten ihalede genel teklif de 141 milyon dolarla sınırlı kaldı.
[**DÖVİZ PİYASASINDAKİ GELİŞMELERİ ANINDA İZLEYİN

**](https://finans.mynet.com/doviz/)

Bugün borsalarda yaşanan yukarı hareketin de etkisiyle döviz cephesinde satıcılı seyir sürüyor.

Bu arada, Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren'in geçen haftaki Washington ziyaretinin ardından bu sabahki açıklamaları IMF anlaşması beklentilerini kuvvetlendirmesi de TL’nin hızla değer kazanmasında etkili oluyor.

DÜŞÜŞ SÜRECEK Mİ?

Borsalarda olumlu hava devam ettiği sürece dolarda satıcılı baskının süreceği tahmin ediliyor. Satışlar bir süre daha devam etse de doların kısa vadede 1.70’li rakamlarda kalacağı belirtiliyor. Özellikle Avrupa’daki bankalarda sıkıntıların devam ettiği ve krizin şiddetini giderek artıracağı öngörülüyor.

Bu beklentiler ışığında dolarda kısa vadeli geri çekilmeler olsa da dış piyasalardan gelecek her olumlu haberde yeniden zirve seviyelerini test edeceği vurgulanıyor.

IMF ile yapılması planlanan anlaşma ile ilgili oluml haberlerin gelmesi halinde döviz kurlarında daha kalıcı bir düşüşün yaşanacağı ifade ediliyor.

BANKA HİSSELERİNE TALEP ARTTI

Bankalarla ilgili olumlu beklentiler devam ederken endeksleri diri tutuyor.

Avrupa’da Credit Suisse, Barclays ve sigorta şirketlerine gelen alımlar endeksleri yukarı çekiyor. Credit Suisse yüzde 10, Barclays yüzde 8 yükseldi.

Citigroup yılın henüz başlarında iyi performans açıklarken ABD vadeli işlemleri dört aydan fazla süredir en büyük tek günlük ralliden sonra Çarşamba günü de yükseldi.

Analistler Citi'nin yıla iyi başlayanlar arasında yalnız olmadığını belirtiyor. Citi hisseleri yüzde 12 daha yükseldi. Bank of America ve JP Morgan'da artış gösterdi.

Bu arada, Bugün ABD hazinesi 18 milyar dolarlık 10 yıllık senetler için ihale düzenleyecek.

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler