FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Dolarda şok düşüş!

Artan risk iştahı ve paritedeki yükselişle dolar güne 1.39 seviyelerinden başladı.

Global merkez bankalarından nicel gevşeme beklentilerine paralel artan risk iştahı ve euro/dolar paritesinin 1.41 seviyelerine yakın seyretmesiyle 1.39'lu seviyelere gerileyen dolar/TL'de dış gelişmelere paralel aşağı hareketin devam edebileceği belirtilirken, güne dünkü kapanış seviyelerinden başlayan gösterge faizde bu akşamki PPK toplantısı bekleniyor.

Bankalararası piyasada dün spot kapanışta 1.4110/1.4120 seviyesinde olan en iyi dolar alış satış kotasyonları bu sabah ilk işlemlerde 1.3920 seviyesinden açıldı.

Dün akşam saatlerinde 1.3933 seviyesinde olan euro/dolar paritesi ise aynı saat itibariyle 1.4080 seviyesinden işlem görüyordu.

Piyasaların global olarak nicel gevşeme adımlarını fiyatladığını söyleyen bir bankanın döviz masası müdürü, "Nicel gevşeme beklentileri devam ettikçe gelişmekte olan piyasalara para girişi devam edecek. Aynı hareketi bono tarafında da görüyoruz ciddi bir gerileme var. İki gündür yabancılar bono alıyor, döviz satıyor. Dünyada boşta çok para var ve agresif bir hareket görüyoruz. Dolar bütün dünyada değer kaybediyor" dedi.

Bugün ABD'de TSİ 1530'da işsizlik maaş başvuruları, dış ticaret dengesi, ÜFE ve çekirdek ÜFE verileri açıklanacak.

Dolar/TL'nin oldukça düştüğünü ancak bononun zaten düşük seviyelerde seyrettiğini söyleyen bir bankacı, "Hazine ihalelerine de çok talep geliyor ama ağırlıklı lokallerin alımını görüyoruz. Piyasa bu akşamki PPK toplantısını bekliyor. Gösterge faizde yüzde 7.65/7.75 bandında yatay bir seyir görebiliriz" dedi.

PPK'nın yüzde 7 olarak belirlediği politika faizini Ekim'de de sabit bırakması ve 2010 yılında artırıma gitmemesi öngörülürken, gecelik borçlanma ve borç verme faizlerinde 25 baz puanlık indirim bekleniyor.

Tahvil-bono piyasasında ise dün spot kapanışta yüzde 7.69, valörlüde yüzde 7.73 seviyesinde olan gösterge tahvilin bileşik faizi bu sabah tezgahüstü piyasada ilk işlemlerde yüzde 7.72/7.67 seviyesindeydi.

Gösterge tahvilde tarihi en düşük seviye 6 Ekim 2009'da görülen yüzde 7.59 bileşik seviyesi idi.

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler