FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Dolarda son durum! İşte 25 Mart dolar kuru

Dolar kuru cuma günkü sert yükselişin ardından yeni haftaya yüzde düşüşle başladı. Dolar/TL uluslararası piyasalarda yeni güne 5.67 TL seviyesinden başladı ve 5.57 TL'ye kadar geriledi. Kur, cuma gününe 5.4650 TL'den başlamış gün içinde 5.63 TL'ye kadar yükselmişti. Cuma akşamı yurt dışındaki işlemlerle 5.84 TL'ye çıkan dolar/TL daha sonra 5.76'ya inmişti. İşte dolardaki son durum...

Dolarda son durum! İşte 25 Mart dolar kuru

Dolar yeni güne 5.67 TL seviyesinden başladı. Merkez Bankasının yaptığı açıklamanın ardından 5.57 seviyesine kadar gerileyen kur daha sonra yukarı hareketlendi. Dolar kuru 17:22 itibariyle 5,62 seviyelerinden işlem görüyor.

Geçtiğimiz hafta ABD Merkez Bankası'nın (Fed) yıl sonuna kadar faiz artışı öngörmemesini açıklaması sonrasında 5.40'lara kadar düşen Dolar/TL cuma gününe 5.4650 seviyesinden başlamış gün içinde 5.63 TL'ye kadar yükselmişti. Cuma akşamı yurt dışındaki işlemlerle 5.8449 TL'ye çıkan dolar/TL daha sonra 5.76'ya inmişti. TL'nin bir günlük değer kaybı ortalama yüzde 5'leri geçmişti.

GOLAN TEPELERİ GERGİNLİĞE YOL AÇTI

Dolar/TL'de gözlenen sert yükselişin ardında aslında birçok neden olduğuna dikkat çekiliyor. Bu çerçevede ABD'nin Golan Tepeleri'ni İsrail toprağı olarak tanıması ABD-Türkiye ilişkilerinde gerginliğe yol açarken, Almanya ve Fransa İmalat PMI'larının (Satın Alma Yöneticileri Endeksi beklentinin çok altında gelmesi ve Euro/dolar paritesindeki gerileme de kurdaki yükselişi tetiklemişti.

DOLARDA NE OLMUŞTU?

Cuma günkü sert satış baskısının ardından Merkez Bankası kademeli olarak en az 150 baz puanlık sıkılaştırma anlamına gelen likidite adımı açıklamış, ancak bu karar aynı gün satışları yavaşlatamamıştı.

Bu arada BDDK, cuma günkü hareketin ardından ABD merkezli banka JP Morgan hakkında inceleme başlatırken, bankaların müşterilerini "yanıltıcı ve manipülatif" şekilde döviz alımına yönlendirmeleri konusunda da inceleme ve soruşturma açtı.

JP Morgan'a bir soruşturma da hisse senedi piyasası üzerinde "spekülatif" etti yarattığı gerekçesiyle SPK tarafından açıldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da Pazar günü İstanbul'daki mitinginde, "Ey finans sektörünün içinde olanlar, kalkıp da 'piyasadan dövizleri toplayın, döviz yükselecek, şöyle olacak, böyle olacak' bu tür provokatif eylemlerin içine giriyorsanız, bunun bedelini çok ağır ödeyeceksiniz... Şunu bilin ki seçim sonrası, bunun faturasını size ağır keseceğiz" diye konuştu.

Soruşturmaya konu JP Morgan raporunda, TL'nin 31 Mart'taki yerel seçimlerden sonra değer kaybetme ihtimalinin yüksek görüldüğü ifade edilerek, bankanın müşterilerine dolar pozisyon öneriliyor.

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler