FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Dolarda tansiyon yüksek

**Avrupa'da borç krizinin bankacılık sistemine de yayılacağına yönelik artan endişelerle Euro'nun dolar karşısında değer kaybetmesi ve borsalardaki düşüşe paralel dolar/TL de yukarı yönlü bir seyir izliyor.

**

Dolar 1.60'a kadar yükseldi. Euro/dolar paritesi 1,22 düzeyinde.

İstanbul serbest piyasada, kapanış saatlerinde doların satış fiyatı 1,5940 liraya, avronun satış fiyatı 1,9490 liraya yükseldi.

Piyasanın kapanışı itibariyle Kapalıçarşı'da 1,5920 liradan alınan dolar 1,5940 liradan, 1,9460 liradan alınan avro 1,9490 liradan satılıyor.

En iyi dolar alış kotasyonları geçen hafta Perşembe günü 1,60 ile son 12 ayın en yüksek seviyesini test etmişti.

Dolar/TL'deki yükselişin Euro/dolar paritesi kaynaklı olduğunu ancak Kore'deki gerginliğin de piyasaları rahatsız ettiğini söyleyen bir bankanın döviz masası yöneticisi, "Dışarıda riskten kaçış eğilimi var. Avrupa genelinde bankacılık sektörüne ilişkin endişeler oluştu. Euro/dolar paritesinde 1,21-1,22 seviyelerine düşüş potansiyeli var. Geçen hafta dolar/TL 1,60 seviyesine kadar yükseldi ancak bunda yaklaşık 3-4 milyar dolarlık müşteri satışlarının da büyük ağırlığı var. Euro/dolar gerilerse dolar/TL tekrar 1,60 seviyelerini zorlayabilir. Bu noktada müşteri satışlarının da devam etmesini bekleyebiliriz" dedi.

ENDİŞELERLE EURO SATIYORLAR
Euro Bölgesi'ndeki borç sorunlarının bankacılık sektörüne de bulaşabileceği endişeleri yatırımcıları satışa yöneltmesiyle Euro, değer kaybetti. Euro'daki kırılganlığın nedeni İspanya Merkez Bankası'nın, başka bir banka ile birleşmesinin gerçekleşmemesi üzerine bir mevduat bankası olan Cajasur'a el koyması oldu. Cajasur göreceli olarak küçük bir banka olmasına rağmen, bu durum, Avrupa bankacılık sektörünün zayıflığına işaret ederken, işlemciler, zaten borç sorunları yaşayan Euro üyelerinin daha çok bankaya el koyması gerekebileceği endişelerini tetiklediğini söylediler.

Bir Avrupa bankasının döviz işlemcisi, "Başta Güney Avrupa'da olmak üzere daha çok bankanın sorun yaşayacağı endişeleri ile yatırımcılar Euro satmaya başladı" dedi.

Yeni bir finansal kriz endişeleri ise yatırımcıların riskli varlıklardan çıkarak ABD ve Japon para birimleri ile devlet tahvillerine yönelmesine neden oldu.

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler