**Yurtiçi döviz piyasasında bir miktar düzeltme hareketi yaşanıyor.
**
Bankacılar, dolar/TL kurunun düzeltme hareketi ile 1.5200 seviyesine kadar yükselebileceğini, ancak yükseliş eğiliminin büyük çaplı hareketin başlangıcı olması durumunda ise 1.6000 ile 1.6200 bandının gündeme gelebilecini ifade ediyorlar.
Garanti Bankası Döviz Masası Sorumlusu Hakan Kuyumcuoğlu, piyasayı rahatsız eden üç konu olduğuna değinerek, bunlardan birincisinin TCMB Başkanı Durmuş Yılmaz'ın 3 yıl boyunca faizleri düşük tutacağız söylemi olduğunu, piyasanın IMF anlaşma planı ortada yokken, neye dayanarak ve nasıl böyle bir yükümlülük altına girildiğini anlamakta zorlandığını bildirdi.
Hakan Kuyumcuoğlu, ikinci olarak IMF anlaşmasının olmayabileceği ve olmasa da problem yaratmayacağına ilişkin söylemlerin artmasının piyasayı rahatsız eden unsurlararasında bulunduğunu vurguladı ve sözlerini şu şekilde sürdürdü:*****
"Özellikle IMF anlaşmasının geç de olsa imzalanacağı düşünülüyordu. Ancak olmama ihtimalinin yüksek olması ve çoğunluğun anlaşma yapılmama ihtimalini yüksek görmeye başlaması piyasaya rahatsızlık verdi.
Son olarak yurtiçinde bazı şirket ve holdinglere verilen cezaların İMKB'yi olumsuz etkilediği gözlendi. Dolar/TL kurunda bu gelişmelerin etkisiyle bir miktar düzelntme hareketi yaşanıyor. Yaşanan düzeltme hareketindekotasyonlar 1.4800 ile 1.5200 bandında gitti geldi. Eğer ufak çaplı bir düzeltme yaşanıyorsa bu bant aralağındakalınacaktır. Ancak büyük çaplı bir düzeltme gerçekleşirse1.5200 ve üzerini görebiliriz. Bu durumda hareket 1.6000 ile1.6200 bandına kadar devam edebilir.
Faiz tarafı da tedirgin görünüyor. Piyasadaki döviz talebi yurtiçi kaynaklı. Bunun iki nedeni olabilir. Bunlardan birincisi Türkiye'de çıkış yaşanıyor olabilir. Bunu hemen görmemiz mümkün değil. Diğer olasılık ise mevcut bono pozisyonlarını dolar/TL ile hedge etmek istiyor olabilirler. Çünkü bonoda TCMB'nin faiz indirimine devam edeceği düşüncesiyle bir hayli pozisyon var. Merkez Bankası, indirime devam edeceğime dair sinyal vermeyi sürdürüyor. Fakat IMF ile anlaşma olmama ihtimali ve dış piyasalardaki gelişmelerden huzursuzlanıyor.*****
Bunun da etkisiyle dolar/TL kurunda göreli olarak ucuz görülen yerlerden alış yapılıyor. Burada Hazine bonosunun yanında döviz alarak hedge etmemantığıyla hareket eden yabancılar görüyoruz. Türkiye'den çıkış yapmak isteyenler gerçekten olabilir. Küçük çaplı harekette 1.4800-1.5200, büyük bir düzeltme hareketinde ise 1.6000-1.6200 bölgesi gündeme gelecektir.
Lokal müşteriden büyük bir bozdurma şeklinde flow görmedik. Şu anda bekliyorlar. Yerli yatırımcılar ve yerli şirketler 1.4800 ile 1.5500 aralığından çok fazla döviz aldı. 1.6000 - 1.6200 seviyesine gelinmesi halinde burada satış yapabilirler.
Şu anda ekstra bir bozdurum yok. Borsadaki hareket devam ediyor. İMKB'nin 42000 seviyesine kadar düzeltme yapabileceği yönünde yorumlar var ki, teknik analiz debuna işaret ediyor.*****
Avro/dolar paritesinde yukarı hareket var.
Bu durum dolar/TL'nin yukarı hareketini sınırlıyor ve engelliyor. Avro/TL kuru ciddi değer kazandı. Burada pozisyonda olanlarkar realizasyonu yapmaya başlayabilirler.
En yüksek 2.3000 seviyesi görülmüştü ve şu anda 2.2000 seviyesinden işlem görüyor. Dolar/TL'de 1.5200 seviyesinden satış denenebilir. Ancak yurtiçi döviz piyasasındaki yükseliş eğilimi büyük hareketin başlangıcı ise kurun 1.6200'ye kadar çıkacağını da unutmamak gerekir."