**Doların ateşini, sıcak paraya vergi geleceği haberleri yükseltti.
**
Doların Türk Lirası karşısında son 1 ayda 1.40’tan 1.51’e kadar yükselmesinde Avrupa ekonomilerinde yaşanan borç sorununun yanı sıra sıcak paraya vergi konulması için çalışma yapıldığı haberinin neden olduğu belirtiliyor. Başbakan Erdoğan’ın sıcak paranın kontrol edilmesi gerektiğine yönelik sözlerinin ardından dolar 4 kuruş yükseldi. Borsa yüzde 5.5 geriledi. Yabancıların sıcak paraya Tobin benzeri vergi konulacağı endişesiyle Türkiye’den çıkmak istedikleri ifade ediliyor
Bu nedenle Avrupa ülkelerinin neden olduğu endişelerle diğer ülke para birimleri değer kaybedip borsaları düşerken Türkiye’de ise TL daha fazla değer kaybetti, borsa da diğer ülke borsalarından daha çok geriledi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın geçen hafta perşembe günü sıcak paranın kontrol edilmesi gerektiği yönündeki sözlerinin ardından, yabancıların Tobin Vergisi benzeri bir vergi konulacağı yönündeki düşüncelerinin iyice pekiştiği ve bu nedenle borsada ve bono piyasasında önemli satışlar yaptıkları belirtiliyor. Dolar perşembe gününün ardından 4 kuruş birden yükselip 1.51’e dayanırken borsada Başbakan’ın konuşmasının ardından 5 işlem gününde yüzde 5.5 düşerek dünyada en çok düşen üçüncü ülke borsası oldu. İstanbul Menkul Kıymetler Borsası 100 Endeksi dün gelen tepki alımları ile yüzde 2 yükselerek 65 bin 350 puana yükselse de başta uluslararası fonlar olmak üzere sıcak paraya Türkiye’den çıkarken vergi konulacağı endişesini taşıdıkları, bu nedenle satışların bundan sonra da sürebileceği belirtiliyor.
FAİZ DE YÜKSELİYOR
Türkiye’den son 1 ayda 5-6, son bir haftada ise yaklaşık 3 milyar dolarlık yabancı çıkışı olduğu tahmin ediliyor. Özellikle borsadan çıkan fonların İstanbul Borsası’ndan daha az değer kazanan Rusya borsasına yöneldikleri belirtiliyor. Avrupa’daki borç sorunlarının diğer bölge ülkelere de yayılacağına yönelik devam eden endişeler ve euro/dolar paritesinin son 11 haftanın en düşük seviyesi olan 1.30’un altına sarkmasıyla dolar, Türk Lirası karşısında da 1.51’e yükselirken, gösterge tahvilin faizi yüzde 7.90 seviyesine kadar tırmandı. Gösterge faiz 26 Kasım’da 7.65’e kadar inmişti. Böylece faiz Başbakan’ın konuşmasından sonra 25 baz puan yükselmiş oldu. Gösterge faiz tarafında yurtdışı kaynaklı hareketin etkili olduğunu söyleyen uzmanlar “İspanya ve İtalya tahvil spreadleri de artıyor. Riskten kaçış söz konusu. Bu da gösterge faizde yükselişe neden oldu” dedi. Analistler yabancı çıkışının güçlü olduğunu ancak yerli müşterilerin de dolar sattığını belirterek “Kurun aşağı gelmesi için bir neden yok. Bu hareket daha fazla yukarı hareketi de sınırlıyor” diyor.
TOBİN VERGİSİ NEDİR? ÇOK TARTIŞILAN
Tobin Vergisi, belirsizliklerin yoğun olduğu durumlarda riskleri ve kırılganlıkları artıran çok kısa vadeli sermaye hareketlerini azaltmak için önerilmiş bir döviz işlemleri vergisidir.
HT EKONOMİ