FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Dolarizasyon korkusu hızla artıyor

Gecelik faizlerin indirilmesine bugüne kadar destek verdiğini söyleyen Garanti Bankası Genel Müdürü Ergun Özen, "Ancak bu seviye kritik. Merkez Bankası yüzde 10.50’ye indirdi diye mevduat faizinin de yüzde 13’ten yüzde 12’ye ineceğini düşünmüyorum. Stopajı çıkartınca mudinin eline geçen para çok ciddi düşer, TL’deki para dövize dönebilir. Dolarizasyon korkusu artıyor" dedi.

Kocaeli’nde gerçekleşen "Garanti Anadolu Sohbetleri" toplantısında konuşan Garanti Bankası Genel Müdürü Ergun Özen, "Bugün ekonominin A’dan Z’ye tüm kesimleri gerçek anlamda zor zamandan geçiyor. İyi banka bu dönemde ortaya çıkıp, müşterisi ile ilişkisini geliştirmeli" dedi. Ergun Özen, ticari kredi faizlerinin neden hálá yüksek olduğuna ilişkin soruya, "Kredi faizlerinde sorun var, doğru. Yüzde 1.90 oranını daha aşağı çekebiliriz. Yüzde 1.50-1.60’a düşebilir. Fakat Merkez Bankası gecelik faizleri ne kadar aşağı indirirse indirsin, bankalar mevduat faizlerine daha fazla yansıtamaz" görüşünü savundu.

Mevduat faizinin yüzde 13 olduğunu hatırlatan Özen, şöyle devam etti: "Bankacılık sektörü olarak bundan sonra Merkez Bankası’nın gelen faiz indirimlerini yansıtmakta zorlanabiliriz. Çünkü stopajı da çıkarttığınız zaman mudinin eline geçecek parada çok ciddi düşüş olacak. Dolayısıyla böyle bir sorun var. Merkez Bankası 1 puan indirimle yüzde 10.50’ye düşürdü diye, mevduat faizinin yüzde 12’nin altına düşürüleceğini düşünmüyorum. Bu seviyeye inmez. Yoksa, TL’deki para döviz hesaplarına dönebilir. Dolarizasyon korkusu bugün itibariyle artıyor. (Şirketlerden gelen döviz talebi) aynı kapıya çıkar. Bugüne kadar faiz indirimlerine karşı çıkmadık, sesimizi çıkarmadık. Çok gerekli indirimler yapıldı. Ancak bundan sonrası kritik nokta."

Faiz indirimlerinin bundan sonrası için ciddi yavaşlaması gerektiği uyarısını yapan Ergun Özen, "Yüzde 8’e iner diyenler de var fakat ben faiz telaffuz etmeyeceğim. Hakikaten kritik seviyeler. Sene başında benim 2009 sonu için tahminim yüzde 11’ler idi. Fakat şu anda yüzde 10.50’ye geldik. Merkez Bankası’nın politikasını doğru bulduk destekledik. Fakat bu seviye kritik" diyor. Bu dönemde iyi bankaların müşterisi ile ilişkilerini geliştirmesi gerektiğini söyleyen Ergun Özen, banka müşterilerine şöyle seslendi: "Yeni dönemde 5-6 banka ile çalışmayın çalıştığınız banka sayısını 2-3’e düşürün. Bankalar müşteriyi daha iyi tanıdıkça daha kolay çalışır, kredi isteklerine daha kolay cevap verir. Kurumlar defterlerinde daha şeffaf olursa bizim elimiz de krediye daha kolay gider. Maliye’ye verilen defterle kendiniz için tuttuğunuz aynı olmalı."

Özen, "Mayıs ayında sendikasyonumuzun vadesi geliyor. Türk bankalarının da bu aydan itibaren sendikasyon vadeleri geliyor. Bu kredilerin yüzde 50-60’ının vadesinin uzatılması başarıdır diye düşünüyorum. Dışarısı çok iyi değil ki... O yüzden yüzde 50-60 çok iyi olur" dedi.

Özen, Garanti Bankası’nın sendikasyonuna katılan 26 bankadan 4’ünün artık olmadığını, 4’ünün kamu bankası olduğunu hatırlatarak "8 banka yok.Zor bu işler. O yüzden yüzde 50-60 oranı iyi olur diyorum" ifadelerini kullandı.

IMF uzmanları tarafından hazırlanan raporda, Türkiye’de bazı bankaların sermaye açığı sorunu yaşayabileceğinin ileri sürülmesine tepki gösteren Garanti Bankası Genel Müdürü Ergun Özen, "Tamamiyle yanlış bir analiz. Kimse kusura bakmasın. IMF uzmanları büyük hata yaptı. Türkiye bazı Doğu Avrupa ülkeleri ile aynı kefeye konmuş. Son derece talihsiz bir çalışma. Ukrayna, Macaristan ve Polonya bankacılığı ile kıyaslanmayacak bir bankacılık var burada" dedi.

O ülkelerdeki bankaların sermaye yeterliliği rasyolarına göre, Türk bankalarının nereden bakılırsa bakılsın 5-6 puan yukarıda olduğunu vurgulayan Özen, "Burası halka döviz kredisi vermemiş. Oralarda bütün mortgage kredileri İsviçre Frangı, Yen, Euro, Dolar ile. Türkiye’de ise çoğu Türk Lirası. Biz hata yapmamışız" diye konuştu.

Garanti Bankası’nın yurt dışında banka almak için fırsatlara baktığı haberlerinin sorulması üzerine Garanti Bankası Genel Müdürü Ergun Özen, "Biz şu aralar Romanya’ya odaklandık. Romanya’dan başka ülkeyi telaffuz etmem. Orada büyümek istiyoruz. Yurt dışından satın alma olmaz Romanya’da organik büyümemiz ise iyi gidiyor" dedi.

Özen, yabancıların Türk piyasalarından çıkıp çıkmayacağı sorulunca da şunu söyledi: "Batılı bankaların bundan sonraki politikaları önemli. Devletleştirilen bankalarda bir politika değişikliği olacak mı bilmiyorum. Eskiden yükselen piyasalar o bankalara iyi geliyordu. Stratejileri değişecek mi bilmiyorum."

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler