FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Döviz geliri ithalata bile yetmedi

Ocak-Ağustos döneminde 76.2 milyar dolarlık döviz geliri elde eden Türkiye 98.7 milyar dolarlık döviz harcaması yaptı.

Türkiye'nin döviz gelirleri 84.2 milyar dolara ulaşan ithalat harcamalarına bile yetmedi.

Yılın ilk sekiz aylık döneminde 76.2 milyar dolarlık döviz gelirine karşılık, 98.7 milyar dolarlık döviz harcaması gerçekleştiren Türkiye'nin toplam döviz geliri ithalatının 8 milyar dolar altında kaldı. Dolayısıyla Türkiye, ithalatının yaklaşık yüzde 10'u ile diğer tüm döviz harcamalarını borçlanarak finanse eder konuma düştü.

Merkez Bankası verilerinden yapılan belirlemelere göre, Türkiye'nin toplam döviz gelirleri yılın ilk sekiz aylık döneminde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 10.5 oranında artarak 76.2 milyar dolara ulaştı.

Aynı dönemdeki döviz harcamaları ise yüzde 16.7'lik artışla 84.5 milyar dolardan 98.7 milyar dolara çıktı. Türkiye'nin bu dönemdeki döviz harcamalarının 84.2 milyar dolarla büyük bölümünü ithalat oluşturdu. İthalat geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 19.4 oranında arttı. Turizm için 1.9 milyar dolar harcayan Türkiye, 5.9 milayr dolarlık da dış borç faizi ödedi. Taşımacılık için 2.9 milyar dolar ödeyen Türkiye'nin diğer döviz harcamaları ise 3.7 milyar dolara ulaştı.

Türkiye'nin döviz gelirlerinin ise 56.2 milyar dolarını bavul ticareti de dahil ihracat gelirleri oluşturdu. Turizmden 11.7 milyar dolarlık döviz geliri elde eden Türkiye'nin faiz gelirleri 873 milyon dolar, işçi dövizi gelirleri 659 milyon dolar, taşımaclıık gelirleri 1.9 milyar dolar, yurt dışı müteahhitlik gelirleri 628 milyon dolar ve diğer döviz gelirleri de 4.3 milyar dolar olarak gerçekleşti.

GÜNLÜK DÖVİZ AÇIĞI 92.3 MİLYON DOLAR

Ocak-ağustos dönemleri esas alınarak yapılan hesaplamaya göre Türkiye'nin günlükbazda ortalama 313.7 milyon dolarlık döviz geliri elde ederken, 406 milyon dolarlık döviz harcaması yaptığı belirlendi. Buna göre Türkiye'nin ortalama günlük döviz açığı 92.3 milyon dolar olarak hesaplandı. Bu tutar yıllık bazda 33 milyar doların üzerinde bir döviz açığına işaret ediyor.

DÖVİZ GELİRİ İTHALATIN ANCAK YÜZDE 90.6'SINI KARŞILAYABİLDİ

Türkiye ihracat, turizm, taşımacılık vve döviz kzandıran diğer tüm işlemlerden sağladığı döviz gelirleriyle ithalat giderlerini bile karşılayamadı. Yılın ilk sekiz aylık döneminde 76.2 milyar dolarlık döviz geliri elde eden Türkiye, 84.2 milyar dolarlık ithalat yaptı. Türkiye, toplam döviz gelirleriyle sadece ithalatın yüzde 90.6'sını karşılayabildi.

Toplam döviz gelirlerinin döviz giderlerini karşılama oranı ise 77.3'e geriledi. Söz konusu oran geçen yılın aynı döneminde yüzde 81.6 düzeyinde bulunuyordu.

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler