FİNANS

Döviz ve faiz ayrıştı, rotayı neler belirleyecek?

Yurtiçi döviz piyasasında dün açıklanan enflasyon raporunun etkilerinin görüldüğü ifade ediliyor.

Yurtdışında ABD Merkez Bankası'nın (FED) faiz kararının ardından gözler ABD verilerine çevrilmiş durumda bulunuyor.

Citibank Döviz Masası Müdürü Barış Özkaptan, yurtiçi piyasada en etkili haberin Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'nın (TCMB) dün yaptığı açıklamalar olduğunu kaydetti.

Barış Özkaptan, "TCMB'nin enflasyon tahminlerini yukarı doğru revize etmesi, sıkı para politikasının mevcut halinden daha sıkıştırılarak devam ettirileceğini gösterdi" şeklinde konuştu ve bu durumun döviz ile faiz cephelerinin ayrışmasına yol açtığını söyledi.

Merkez Bankası enflasyon tahminlerinde ciddi bir revizyonla beklentilerin önüne geçti.

Yılın ikinci Enflasyon Raporu'nda TCMB, kısa ve orta vadeli enflasyon tahminlerini ciddi anlamda yukarı çekerek, yüzde 4’lük orta vadeli enflasyon hedefine ulaşılmasının iki yılı aşkın bir zaman aldığı bir çerçeve öngördüğünü açıkladı.

Buna göre, TÜFE beklentileri 2008 sonu için yüzde 9.3, 2009 sonu için yüzde 6.7, 2010 sonu için yüzde 4,9 ve 2011 ortası için ise yüzde 4 oldu. Daha önce açıklanan Ocak enflasyon raporunda 2008 sonu için beklenti yüzde 5,5 ve 2009 sonu için yüzde 3,7 idi. Revizyonun başlıca nedenleri olarak beklentilerin üstünde gerçekleşen petrol fiyatları, gıda fiyatları ve zayıflayan YTL gösterildi.

Özkaptan, enflasyon raporunun orta vadede döviz üzerinde baskıyı sürdürecek bir gelişme olduğuna dikkat çekerek, aynı sebeplerden dolayı mevcut halden daha da sıkılaştırmanın başlayacağının düşünülmesinin faizlerde yukarı harekete neden olduğunu bildirdi.

Yurtdışı piyasalarda henüz yönün belli olmadığını ifade eden Barış Özkaptan, FED'den beklenen açıklamayla çeyrek puanlık indirim gelmesinin beklentinin gerçekleşmesi ile birlikte satılmasına yol açtığını ifade etti ve "Hareket devam ediyor. Kısa vadede yönün netleşmesini sağlayacak ilk faktör ABD'de açıklanacak tarımdışı istihdan ve işsizlik verileri olacak. Kısa vadede bu verilerle yönümüzü bulacağız" dedi.

Döviz Masası Müdürü Özkaptan, yarın yurtiçindeki enflasyon datasının da takip edileceğini sözlerine ekledi.

PİYASALARDA SON DURUM

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) Tahvil ve Bono Piyasası Kesin Alım Satım Pazarında işlem gören 13 Ocak 2010 vadeli, bugün valörlü tahvilin bileşik faizi, önceki kapanışa göre 0,16 puan artarak yüzde 19,29'a çıktı.

Bu tahvilin basit getirisi de yüzde 20,58'den kapandı. Bu kağıdın dün kapanıştaki basit getirisi yüzde 20,40 , bileşik getirisi yüzde 19,13 olmuştu.

İMKB Tahvil ve Bono Piyasası Repo-Ters Repo Pazarı'nda gecelik işlemler en düşük yüzde 15,25 , en yüksek yüzde 15,30 ve ortalama yüzde 15,26'dan yapılıyor.

Bankalararası piyasada dolar kotasyonları, saat 14.30 itibarıyla, alışta en düşük 1,2730 YTL, en yüksek 1,2755 YTL, satışta en düşük 1,2775 YTL, en yüksek 1,2840 YTL seviyesinde bulunuyor.

Uluslararası piyasalarda avro-dolar paritesi 1,5540 , sterlin-dolar paritesi 1,9868 , yen-dolar paritesi ise 104,02 düzeyinde seyrediyor.

Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler