FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Dünya borsaları çalkalanıyor

**Kuzey-Güney Kore arasında yaşanan çatışma piyasalara gölge düşürdü. Kuzey Kore’nin, Güney Kore’ye ait bir adayı top ateşine tutmasıyla dünya piyasaları karıştı.

**

Amerikan piyasaları dün açılıştan itibaren satıcılı bir seyir izledi. Piyasayı olumlu etkileyebilecek ekonomik haberler göz ardı edildi.

FOMC’den gelen açıklamalar seansın ikinci yarısında satışların artmasına yol açtı. Son FOMC toplantı tutanaklarına göre komite üyeleri ekonomik beklentilerini düşürdüler, buna sebep olarakda tüketici ve işletmelerin tüketim kararlarında aşırı tedbirli olmalarını gösterdiler. Kredi kanallarındaki tıkanıklığın sürdüğünü söyledikten sonra, ticari ve şahsi kullanımdaki emlak fiyatları üzerindeki baskının devam ettiğini belirttiler. Sonuçta endeksler günü ciddi bir satış darbesi ile kapadılar.

Piyasalara asıl darbeyi ise Almanya Başbakanı Merkel vurdu. Merkel, İrlanda'daki durumu kastederek Euro'nun ciddi bir tehdit altında olduğunu vurgulayınca, ortalık karıştı. Euro'ya gelen sert satışlar ile güçlenen dolar nedeniyle başta borsalar olmak üzere mal ve hizmet fiyatlarında büyük volatiliteye neden oldu.

Bu gelişmeler ışığında; ABD hisse senetleri piyasalarından Nasdaq yüzde 1.46, S&P 500 yüzde 1.43 değer kaybetti. Dow Jones’ta ise dünkü işlemler 10.992-11.180 puan aralığında gerçekleşti ve yüzde 1.27 değer kaybı ile 11.036 puandan tamamlandı.

Güney Amerika borsalarından Brezilya'da yüzde 2.41, Arjantin'de 1.83 değer kaybı vardı.

Avrupa borsalarından Almanya'da yüzde 1.72, İngiltere'de yüzde 1.75, Fransa'da yüzde 1.72 değer kaybı oldu.

Yeni gündeki ilk işlemlere baktığımızda, Asya tarafında Tokyo Menkul Kıymetler Borsası, kapanışta değer kaybetti. Nikkei Endeksi, 85,08 puan (yüzde 0,84) düşerek 10,030.11 puandan kapandı.

ABD'de Dow Jones en yakın vadeli kontratlarında yeni gündeki işlemler bir miktar değer artışı ile devam etmekte.

Avrupa borsalarının, son iki günde Kuzey-Güney Kore gerginliği ve İrlanda'ya yönelik endişelerle yaşanan sert düşüşleri bugün bir miktar geri almaya çalışmaları ve günü yükselişle başlamaları bekleniyor. Kore'deki durumun daha da kötüleşmesinin muhtemel olmadığı görüşünün piyasalara destek vereceği öngörüyor.

Ancak analistler, S&P'nin İrlanda'nın notunu düşürmesinin yatırımcıların temkinli hareket etmesine yol açacağını da ifade ediyorlar.

IG Markets, FTSE 100'ün 37, Dax'ın 32 ve Cac-40'ın 20 puan artıda açılacağını tahmin ediyor.
Selçuk Altun / Editör

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler