FİNANS

Ekonomide risk yaratan "10 neden"

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Ticaret Odaları Konseyi toplantısı, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu ve Yönetim Kurulu Üyeleri ile Konsey Başkanı Sinan
Aygün ve konsey üyelerinin katılımıyla, 9 Ocak 2008 Çarşamba günü TOBB Merkez Binasında gerçekleştirilti.

TOBB'den yapılan açıklamaya göre, Toplantıda, 2007 değerlendirildi. Toplantı sonunda aşağıdaki hususların kamuoyuna duyurulması kararlaştırıldı:

1. Önceki 5 yılda makro ekonomik rakamlarda görülen düzelmenin 2007 yılında devam etmemesi, ekonomide başlatılan dönüşüm ve modernleşme sürecinin devamı açısından ciddi bir risktir.

2. 2007'de siyasi gündemin ön plana çıkmasıyla, ekonomide atılması gereken adımlar kesintiye uğramıştır ve 2007 yılı, ekonomideki reformlar açısından kayıp bir yıl olmuştur. Bunun sonucunda büyüme oranlarında ciddi gerileme yaşanmıştır. Büyüme'deki kan kaybı, hem işsizlik sonunun çözümünü zorlaştırmakta, hem de AB ülkeleri seviyesine yaklaşmamızı önlemektedir.

3. Rekor seviyelere ulaşan dış ticaret açığı ve cari açık, ekonomideki en büyük kırılganlık kaynağı olmaya devam etmektedir. Döviz kurlarında 5 yıldır süren değerlenmenin de göz ardı edilemez etkisiyle ekonominin artan dış bağımlılığı, şirketlerimizin ayakta durmasını güçleştirmektedir. Protesto edilen senet tutarlarının
2007'nin ilk 11 ayında yüzde 44 artmış olması, iç piyasada yaşanan sıkıntıların en çarpıcı göstergesidir.

4. Bu olumsuz tablonun sadece 2007 yılıyla sınırlı kalması, 2008'de atılacak adımlara bağlıdır. Bu çerçevede ekonomideki istikrarın başlıca sağlayıcısı olan kamudaki mali disiplin öncelikle yeniden tesis edilmeli, reel sektörümüzün rekabet gücünü artıracak mikro ekonomik reform paketi uygulamaya konulmalıdır.

5. İşgücü üzerindeki ücret dışı mali ve idari yüklerin azaltılması yönündeki yapısal tedbirler ve bu kapsamda sosyal güvenlik reformu bir an önce hayata geçirilmelidir.

6. Enerji'de yaşanan sıkıntıların aşılması için enerji piyasalarının serbestleştirilmesi süreci hızlandırılmalı, doğalgaz'da yaşana arz sıkıntısına karşı özel sektöre ithalat izni verilmelidir.

7. Son zamanlarda TTK 711. madde hükmünden yararlanılarak, "çekin elinden rızası olmaksızın çıkmış olduğu iddiasıyla çekin ödenmesinin durdurulması" uygulamasına sıkça rastlanılmaya başlanmıştır. Bu maddenin kötü niyetle kullanılmasının önüne geçecek düzenleme yapılmalıdır.

8. Finansal Kiralama sektöründeki KDV oranlarının yüzde 1'den yüzde 18'e yükseltilmesi, özel sektör yatırımlarına darbe vuracaktır. Ama en az bunun kadar dikkat edilmesi gereken husus, kamu idaresinin artık terk etmesi gereken bu tip karar alma alışkanlığıdır. Kuralların bir gecede değiştirilmesi, güven ortamını da zedelemektedir.

9. Turizm sektöründeki KDV'nin rakip ülkelerle aynı seviyeye çekilmiş olmasından büyük memnuniyet duyulmuştur. Ancak bu kapsama alınmayan Deniz Turizminde de KDV oranının aynı seviye çekilmesi gerekmektedir.

10. Küresel arenada mücadele için, şirket büyüklüğünün önemi artmıştır. Büyüme için gerekli olan da finansmandır. Şirketlerimizin finansmana erişim koşullarını iyileştirecek ve finansman çeşitliliğini artıracak düzenlemelere ihtiyaç duyulmaktadır."

Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler