FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Ekonomide yılın olayları

Yüksek riskli tutsat (mortgage) kredilerinde başlayan kriz, ekonomide 2008 yılına damgasını vurdu.

ABD, tutsat kredilerinin tutarı 10 trilyon doları buluyordu. Bunun yaklaşık 1,4 trilyon dolarının batık yüksek riskli tutsat kredilerinden oluştuğu biliniyordu. Bu kredilerin yaklaşık yüzde 40’ı da başta İngiltere, Fransa, Almanya, Hollanda, Belçika, İsviçre olmak üzere Avrupa ülkelerindeki bankaların portföyünde bulunuyordu. Bu nedenle kriz, ABD ile sınırlı kalmadı. Hemen Avrupa’ya sıçradı. Her ne kadar krizin Eylül 2008’den sonra hızlandığı, tam olarak ortaya çıktığı görülse de, aslında kriz 2007’nin son çeyreğinde etkilerini göstermeye başlamıştı. ABD’de başlayan tutsat krizi, önce gelişmiş ülkelerdeki finans piyasalarını çalkaladı, borsalarda 2006 yılına göre, 25 trilyon doları aşkın kayıplar yaşandı, Lehman Brothers başta olmak üzere dev bankalar iflas etti, ABD’de yatırım bankacılığı tarihe karıştı.

Başta ABD, Almanya, İngiltere, Fransa, Japonya, İrlanda tarafından olmak üzere 6 trilyon doları aşkın ekonomik paketler açıklanmasına karşın durulmayan finansal kriz, çok sürmeden reel sektöre de yansıdı, başta otomotiv sektörü olmak üzere bir çok şirket derin mali krize girdi, milyonlarca kişi işini kaybetti.

Kriz gelişmekte olan ülkeleri de derinden sarsmaya başladı. Gelişmiş İzlanda’nın yanı sıra gelişmekte olan Macaristan, Ukrayna, Pakistan gibi ülkeler Uluslararası Para Fonu (IMF) desteğine muhtaç kaldı. Büyük gelişmekte olan ülkelerden Türkiye ile Belarus ve Sırbistan IMF ile görüşmeye başladı.

Rusya, Brezilya, Çin, Hindistan gibi dev gelişmekte olan ülkeler her ne kadar büyük döviz rezervleri nedeniyle göreli olarak krizden az etkilenseler de büyüme hızlarında keskin düşüşler oldu. Hatta Rusya, durgunluğa girdi.

Uzmanlar, krizin 2009 yılında derinleşeceği, 2010 yılından itibaren de atlatılmaya başlanacağı belirtiyorlar.

AA muhabirlerinin derlemelerine göre, Türkiye yeni yıla 5 yıl aradan sonra elektrik fiyatlarına yapılan zamla girdi. Yapılan düzenlemeyle 1 Ocak 2008 tarihi itibariyle lokanta, kebapçı, ayaküstü yemek yenilen yerler, pastane, kafeterya, kıraathane, otel, motel, tatil köyü vesaire yerlerde sade, meyveli, kolalı gazozlarda KDV oranı yüzde 18’den yüzde 8’e indirildi.

Ocakta ABD Doları, 1,1500 YTL’nin altına gerileyerek 2001 yıl ortası seviyelerine gerilerken, ABD ekonomisindeki kaygılar nedeniyle altın fiyatları rekor üstüne rekor kırdı.

ABD ekonomisinde başlayan ve küresel krize dönüşen ekonomik krizin ilk sinyalleri de ilk çeyrekte geldi. Ocak ayında ABD Başkanı George W. Bush, ülke ekonomisindeki "yavaşlamaya" karşı bir ekonomik teşvik paketi hazırlatmaya karar verdi. Bu açıklamayla Beyaz Saray ekonomiye bir hükümet müdahalesi düşüncesini ilk kez doğrulamış oldu. ABD’de 146 milyar dolarlık ilk ekonomik paket de bu dönemde açıklandı.
Şubat ayında Türkiye’nin merkezi yönetim bütçesi 1 milyar 21 milyon YTL fazla verdi. Böylece bütçe son 20 yıl içinde ilk kez fazla vermiş oldu.
Ekonomide yılın ilk çeyreğindeki gelişmeler özetle şöyle:

28 ARALIK:
- 222 milyar 553 milyon 600 bin YTL olarak bağlanan 2008 yılı Merkezi Yönetim Bütçesi, Mükerrer Resmi Gazete’de yayımlandı.

30 ARALIK:
- Elektrik tarifelerine, yılbaşından itibaren konut aboneleri için yüzde 15, sanayi aboneleri için yüzde 10 artış yapılmasına ilişkin Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) kararı, Resmi Gazete’de yayımlandı.

1 OCAK:
- Türkmenistan’ın İran’a doğal gaz arzını kesmesi ve soğuk hava nedeniyle İran, Türkiye’ye verdiği doğal gaz miktarını yüzde 75 azalttı.
- Lokanta, kebapçı, ayaküstü yemek yenilen yerler, pastane, kafeterya, kıraathane, otel, motel, pansiyon, tatil köyleri, her şey dahil fiyat uygulayan konaklama yerlerinde, sade, meyveli, kolalı gazozlarda KDV oranı yüzde 18’den yüzde 8’e indirildi.

PETROL TARİHİNDE İLK KEZ 100 DOLAR

2 OCAK
- ABD’de hafif türü ham petrol fiyatları tarihinde ilk kez 100 doları gördü.

3 OCAK:
- 2007 yılında üretici fiyatları endeksi (ÜFE) yüzde 5,94, tüketici fiyatları endeksi (TÜFE) yüzde 8,39 arttı.

4 OCAK:
- Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) Başkanlığı’na Hasan Köktaş atandı.

7 OCAK:
- İran’dan gelen doğal gaz tamamen kesildi.

8 OCAK:
- Türkiye’nin cari açığı 2007 yılı kasım ayında, geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 9,1 artarak 3 milyar 270 milyon dolara yükseldi. Ocak-kasım döneminde ise cari açık, yüzde 11,6 artışla 32 milyar 758 milyon dolara çıktı.
- Türkiye İstatistik Kurumuna (TÜİK) göre 2007 kasım ayı sanayi üretimi bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 7,7 arttı. 11 aylık ortalamalara göre, sanayideki toplam üretim artışı ise 2006 yılının aynı dönemine göre yüzde 5,5 oldu.

MERKEZ VE KAMU BANKALARINI İSTANBUL’A TAŞIMA KARARI

10 OCAK:
- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Merkez Bankası, Ziraat Bankası, Halkbank ve Vakıfbank’ın İstanbul’a taşınacağını söyledi.
- Rekabet Kurulu, ATV-Sabah ticari-iktisadi bütünlüğünün, 1 milyar 100 milyon dolara Çalık Grubu şirketlerinden Turkuvaz Radyo Televizyon’a satışını onayladı.
- Hazine, 2007 yılı aralık ayında, nakit bazda 2,6 milyar YTL faiz dışı açık, 4,4 milyar YTL tutarında da nakit açığı verdi.

11 OCAK:
- The Banker Dergisi, Kemal Unakıtan’ı Avrupa’da yılın maliye bakanı seçti.
- Yunan Eurobank EFG Grubu tarafından mart 2007’de yüzde 70’i satın alınan Tekfenbank’ın adı Eurobank Tekfen olarak değiştirildi.
- ABD Doları, 1,1500 YTL’nin altına gerileyerek 2001 yıl ortası seviyelerine indi.
- Çin’in dış ticareti fazlası bir önceki yıla göre yüzde 50 oranında artarak 262,2 milyar dolara yükseldi.

15 OCAK:
- 2008 Yılı Yatırım Programı, Resmi Gazete’de yayımlandı. Program, mahalli idarelerin yatırımları dahil toplam yatırım tutarını 30 milyar 524 milyon 321 bin YTL olarak belirledi. Bu çerçevede, 2008 yılında toplam yatırım tutarı bir önceki yıla göre yüzde 5,5 oranında arttı.

MERKEZ BANKASINDAN YILIN İLK FAİZ İNDİRİMİ

17 OCAK:
- Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, gecelik borçlanma faizi yüzde 15,75’ten yüzde 15,50’ye, borç verme faiz oranı da yüzde 20’den yüzde 19,50’ye indirdi.
- ABD Başkanı George Bush’un, ülke ekonomisindeki "yavaşlamaya" karşı bir ekonomik teşvik paketi hazırlatacağı kaydedildi. Beyaz Saray Sözcüsü Tony Fratto, "Başkanın kısa vadede ekonominin zayıflamasına karşı bazı teşviklerin zaruri olduğunu düşündüğünü" söyledi. Bu açıklamayla Beyaz Saray, ekonomiye bir hükümet müdahalesi düşüncesini ilk kez doğrulamış oldu.
- Merril Lynch, ABD yüksek riskli tutsat (mortgage) kredi sektöründeki sarsıntı yüzünden 2007 yılının son çeyreği için aktiflerinde 14,1 milyar dolar değer indirimi yaptı. Merril Lynch, yılın aynı dönemini 93 yıllık tarihinin en yüksek 3 aylık zararı olan 9,8 milyar dolar net zararla kapattı.

BUSH’TAN 145 MİLYAR DOLARLIK EKONOMİK PAKET

18 OCAK:
- ABD Başkanı George W. Bush, ülke ekonomisini tehdit eden durgunluk tehdidiyle mücadele için halka 145 milyar dolar aktarılmasını öngören yeni bir paket açıkladı. Bush, ABD’nın yıllık gayri safi yurtiçi hasılasının (GSYH), yaklaşık yüzde 1’i anlamına gelen bu projenin işe yaraması için, acilen harekete geçirilmesi gerektiğini söyledi.

TÜRKİYE’NİN 2007 YIL SONU NÜFUSU 70 MİLYON 586 BİN 256

21 OCAK:
- İçişleri Bakanı Beşir Atalay, "Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemine" göre Türkiye nüfusunu, 2007 sonu itibariyle 70 milyon 586 bin 256 kişi olarak açıkladı.
- Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren ise Türkiye’de ikamet eden yabancı uyruklu sayısının 98 bin 339 olduğunu belirtirken, bu sayı düşüldüğünde Türkiye’de yaşayan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının sayısının 70 milyon 487 bin 917 kişi olduğunu bildirdi.
- Hazine Müsteşarlığının 31 Aralık 2007 itibarıyla alacak stokunun 106 milyar 949 milyon YTL olduğu açıklandı.
- Merkezi yönetim toplam borç stoku, 31 Aralık 2007 yılı itibariyle 333,4 milyar YTL olarak açıklandı.
- Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), yabancıların Türk bankacılık sisteminin toplam aktifleri içindeki payının yüzde 39,4 olduğunu bildirdi.
- Uluslararası piyasalarda petrol fiyatları, dünyanın en büyük petrol tüketicisi konumunda olan ABD’de durgunluk endişelerinin artması nedeniyle 90 doların altında indi.

22 OCAK:
- Merkez Bankası tarafından düzenlenen beklenti anketine göre, yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 6,47 olarak belirlendi.
- ABD Merkez Bankası FED, temel gösterge faiz oranını yüzde 4,25’den yüzde 3,5’e indirdi.
- Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), finansal kiralama ve finansman şirketlerine konut finansmanı alanında tutar açısından sınırlama getirdi.
- Japonya Merkez Bankası, temel faiz oranlarını yüzde 0,5 olarak korudu.
- Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, AB üyesi olmayan 19 ülkenin ilk temsilcisi olarak Eurochambres Başkanlık Divanı’na oy birliğiyle seçildi.

23 OCAK:
- Türkiye’nin 2007 yılı merkezi yönetim bütçe giderleri 203 milyar 501 milyon YTL, bütçe gelirleri de 189 milyar 617 milyon YTL oldu. Buna göre 2007 bütçe açığı 13 milyar 883 milyon YTL olarak hesaplandı.

27 OCAK:
- İran’dan doğal gaz verilmeye başlandı.

ABD’DE İLK EKONOMİK PAKET KABUL EDİLDİ

29 OCAK:
- ABD Temsilciler Meclisi, ekonomide iyileşmeyi amaçlayan 146 milyar dolarlık paketi kabul etti.

30 OCAK:
- ABD Merkez Bankası faiz oranlarını yüzde 3,5’den yüzde 3’e indirdi.

İHRACAT YIL SONLARI İTİBARIYLA İLK KEZ 100 MİLYAR DOLARI GEÇTİ

31 OCAK:
- Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Türkiye’nin 2007 yılındaki ihracatı, bir önceki yıla göre yüzde 25,3 artarak 107 milyar 154 milyon dolar, ithalatı da yüzde 21,8 artarak, 169 milyar 987 milyon dolar oldu. İhracat yıl sonları itibarıyla ilk kez 100 milyar doları geçti.

1 ŞUBAT:
- Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, ocak ayı ihracatı, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 49,27 artışla 9 milyar 820 milyon 192 bin dolar oldu.

2 ŞUBAT:
- Ege denizinde petrol arama çalışmaları kapsamında, Saros körfezinde sondaj çalışmaları başladı.

4 ŞUBAT:
- Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), bu yılın ocak ayında tüketici fiyatları endeksinin (TÜFE) yüzde 0,80, üretici fiyatları endeksinin (ÜFE) yüzde 0,42 arttığını açıkladı. Ocak itibariyle yıllık enflasyon TÜFE’de yüzde 8,17, ÜFE’de yüzde 6,44 oldu.

NABUCCO’YA ALMAN ORTAK

5 ŞUBAT:
- Nabucco Uluslararası Gaz Boru Hattı Şirketine 6. ortak olarak Alman RWE Şirketi katıldı.

8 ŞUBAT:
- Sanayi üretimi 2007 yılının aralık ayında bir önceki yılın aynı ayına kıyasla yüzde 1,4 azaldı.

11 ŞUBAT:
- Merkezi yönetim bütçesi, ocak ayında 524 milyon YTL açık verdi.
- Turkcell ve TeliaSonera ortaklığında kurulan Azertel Telekomünikasyon ve Yatırım Dış Ticaret A.Ş, Azerbaycan’ın en büyük cep telefonu operatörü Azercell Telecom şirketindeki devlet payını da alarak, şirketin tamamına sahip oldu.

13 ŞUBAT:
- ABD’de tutsat kredisi başvuruları, önemli düzeyde düşüş gösterdi.

BDDK’DAN BANKALARA "KARLARI DAĞITMAYIN" TAVSİYESİ

14 ŞUBAT:
- Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, gecelik borçlanma faiz oranı yüzde 15,50’den yüzde 15,25’e, borç verme faiz oranı da yüzde 19,50’den 19,25’e çekti.
- Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Tevfik Bilgin, bankalara, 2007 yılında elde ettikleri karları dağıtmayarak ’bünyelerinde bırakmaları’ tavsiyesinde bulundu.
- Koç Holding, Migros’un yüzde 50,8 hissesinin 1 milyar 977 milyon 365 bin 405,44 YTL karşılığında Moonlight Capital S.A’ya satılmasına karar verdi.

15 ŞUBAT:
- Kasım 2007 dönemi itibariyle işsizlik oranı yüzde 10,1 olarak hesaplandı.

17 ŞUBAT:
- Derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Yapı Kredi Portföy Yönetimi A.Ş’nin (Yapı Kredi Portföy) "Varlık Yönetimi Notu"nu teyit etti.

18 ŞUBAT:
- Tekel ve Sigara Sanayii İşletmeleri ve Ticareti A.Ş’ye ait sigara üretim işiyle ilgili varlıkların özelleştirme ihalesine, 4 teklif verildi.

19 ŞUBAT:
- Halkbank, Fransa Kalkınma Ajansı ile küçük ve orta boy işletmelere (KOBİ) destek kapsamında 80 milyon avroluk finansman protokolü imzaladı.
- Uluslararası piyasalarda petrol fiyatları, arz kaygıları nedeniyle yükseldi.
- Hazine, merkezi yönetim brüt borç stokunun 31 Ocak 2008 tarihi itibariyle 336,6 milyar YTL olarak gerçekleştiğini açıkladı.

21 ŞUBAT:
- Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), ATV-Sabah ticari ve iktisadi bütünlüğüne ilişkin satışı onayladı.ATV-Sabah ticari-iktisadi bütünlüğü, 1 milyar 100 milyon dolara Çalık Grubu şirketlerinden Turkuvaz Radyo Televizyon’a satıldı.

TEKEL SİGARA’YA EN YÜKSEK TEKLİF BAT’TAN GELDİ

22 ŞUBAT:
- Tekel Sigara’nın özelleştirilmesi ihalesinde en yüksek teklifi, 1 milyar 720 milyon dolar ile British American Tobacco (BAT) Tütün Mamulleri Sanayi ve Ticaret A.Ş. verdi.

25 ŞUBAT:
- Şekerbank, 243 milyon 793 bin 215,60 YTL’lik tahsili gecikmiş alacak portföyünü, açık artırmada en yüksek teklifi veren Lehman Brothers’a 61 milyon YTL’ye satılmasına karar verildiğini bildirdi.

27 ŞUBAT:
- İhtilaflı kamu alacaklarının tahsil edilmesi amacıyla mükelleflere, bir kez daha vergi kanununun uzlaşma hükümlerinden yararlanma imkanı tanıyan yasa yürürlüğe girdi.
- Uluslararası piyasalarda petrol fiyatları, 101 doların üzerine çıktı.

29 ŞUBAT:
- Dünya Bankası İcra Direktörleri Kurulu, Türkiye’ye yönelik 2008-2011 yıllarını kapsayacak yeni bir Dünya Bankası Ülke Ortaklık Stratejisini görüşerek, kabul etti.
- Türkiye’nin ithalatı ocak ayında geçen yılın aynı ayına göre, ithalatı ise yüzde 53,9 artarak 16 milyar 306 milyon dolara yükseldi.
- Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), iş adamı Cavit Çağlar’ın 2 helikopterine el koydu.
- Altının ons’u, Asya ve New York borsalarında 970 doları aştı.

1 MART:
- Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, Türkiye’nin şubat ayı ihracatı, geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 40,84 artışla 10 milyar 674 milyon 585 bin dolar oldu. Son 1 yıllık ihracat ise yüzde 26,37 artışla 112 milyar 306 milyon 168 bin dolar oldu.

3 MART:
- Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), şubat ayında tüketici fiyatları endeksinin (TÜFE) yüzde 1,29, üretici fiyatları endeksinin (ÜFE) yüzde 2,56 arttığını açıkladı. Yıllık enflasyon da TÜFE’de yüzde 9,10, ÜFE’de yüzde 8,15 oldu.
- Uluslararası piyasalarda ham petrol fiyatı yeni bir rekor kırdı. ABD hafif ham petrolünün varili 103,77 dolara çıktı.

4 MART:
- Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB), Danıştay 13. Dairesinin, Petkim’in yüzde 51 oranındaki kamu hissesinin satış yöntemiyle özelleştirilmesine, satışın blok satış yoluyla gerçekleştirilmesine ilişkin Özelleştirme Yüksek Kurulu (ÖYK) Kararının iptali istemini oy birliğiyle reddettiğini bildirdi.
- Kamu iktisadi teşebbüslerinin (KİT) görev zararları geçen yıl, yaklaşık 1,5 milyar YTL düzeyinde gerçekleşti.

5 MART:
- Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB) tarafından düzenlenen, Ankara Doğal Elektrik Üretim ve Ticaret A.Ş’ye ait Tercan, Kuzgun, Mercan, İkizdere, Çıldır, Beyköy ve Ataköy hidroelektrik santralleri ile Denizli jeotermal santralinin işletme hakkı verilmesi yöntemiyle, Engil Gaz Türbinleri santralinin ise satış yöntemiyle özelleştirilmesine dönük nihai pazarlık görüşmeleri Ankara’da yapıldı. İhalede en yüksek teklifi 510 milyon dolarla Zorlu Enerji verdi.

6 MART:
- Türkiye İstatistik Kurumuna (TÜİK) göre işsizlik oranı 2007 yılında yine yüzde 9,9 oldu.

MİLLİ GELİRDE YENİ HESAP KİŞİ BAŞINA GELİRİ 2 BİN 20 DOLAR ARTIRDI

8 MART:
- Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), yeni milli gelir hesabına göre 2007’nin 9 ayında sabit fiyatlarla yüzde 3,8 olarak açıklanan büyüme hızını, yüzde 5 olarak revize etti. TÜİK Başkanı Ömer Demir, yeni milli gelir hesaplama yöntemine göre gayri safi yurtiçi hasılanın (GSYH) 2006 yılında 758 milyar YTL olduğunu bildirdi. Demir, kişi başına düşen milli gelirin ise 2006 yılı için 7 bin 500 dolar düzeyinde tahmin edildiğini açıkladı. Bu rakam, daha önceki hesaplamalara göre 5 bin 480 dolar idi.

10 MART:
- Sanayi üretimi bu yılın ocak ayında 2007 yılının aynı ayına kıyasla yüzde 11,7 arttı.

BÜTÇE, AYLIK BAZDA 20 YIL ARADAN SONRA İLK KEZ FAZLA VERDİ

12 MART:
- Merkezi yönetim bütçesi, bu yılın şubat ayında 1 milyar 21 milyon YTL fazla verdi. Son 20 yıl içinde ilk defa şubat ayında bütçe fazlası meydana geldi.

13 MART:
- ABD altın vadeli işlemlerinde, altının ons fiyatı 1000 dolara çıktı.
Altının ons fiyatının 1000 dolara çıkmasında, ABD ekonomisiyle ilgili kaygılar, doların düşmeye devam etmesi ve ham petrol fiyatlarının yükselmesi etkili oldu.
- Uluslararası piyasalarda petrolün varil fiyatı 110,48 dolar yeni bir rekor kırdı.
- ABD Doları, Kasım 1995’den bu yana ilk kez 99,75 yene geriledi.
- Rekabet Kurulu, Vatan Gazetesinin Doğan Grubuna satışına "şartlı" onay verdi.

ANKARA DOĞAL GAZI İHALESİNDE EN YÜKSEK TEKLİF GLOBAL YATIRIM ENERGAZ’DAN

14 MART:
- Ankara Büyükşehir Belediyesince gerçekleştirilen Başkent Doğalgaz Dağıtım işinin özelleştirilmesi ihalesinde en yüksek teklifi 1 milyar 610 milyon dolar ile Global Yatırım Energaz verdi.
- Türk Telekomünikasyon A.Ş’nin Hazine’ye ait hisselerinden 603 milyon 750 bin YTL nominal değerdeki bölümünün halka arzı için Sermaye Piyasası Kuruluna (SPK) başvuruldu.
- Rekabet Kurulu, Migros Türk AŞ’nin toplam sermayesinin yüzde 50,83’üne tekabül eden hisselerinin Moonlight Capital S.A’ya devrine izin verdi. Koç Holding, Migros’un yüzde 50,8 hissesini 1 milyar 977 milyon 365 bin 405,44 YTL karşılığında Moonlight Capital S.A’ya satma kararı almıştı.

18 MART:
- ABD Merkez Bankası gösterge faiz oranlarını yüzde 3’den yüzde 2,25 indirdi.

19 MART:
- Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, 6 ay sonra ilk kez, yüzde 15,25 olan gecelik borçlanma, yüzde 19,25 olan gecelik borç verme faiz oranlarını değiştirmedi.

20 MART:
- Merkezi yönetim brüt borç stoku, 29 Şubat 2008 itibariyle 341,7 milyar YTL olarak gerçekleşti.

NÜKLEER SANTRAL İHALESİ

24 MART:
- Türkiye Elektrik Ticaret A.Ş. (TETAŞ) nükleer santralde yarışma (ihale) sürecini başlattı.

26 MART:
- "Türkiye İçin Sağduyu" çağrısı... TOBB, TÜRKİYE KAMU-SEN, TÜRK-İŞ, TESK, TİSK, TZOB, TİSK genel başkanları İstanbul’da Türkiye için sağduyu çağrısı yaptı.

27 MART:

- Uluslararası piyasalarda petrol fiyatları 107 doların üzerine çıktı.

28 MART:
- Rekabet Kurulu, TEKEL Sigara işletmesinin British American Tobacco (BAT) Tütün Mamulleri San. ve Tic. A.Ş’ye satışına izin verdi. Tekel Sigara’nın özelleştirilmesi ihalesinde en yüksek teklifi, 1 milyar 720 milyon dolar ile British American Tobacco (BAT) Tütün Mamulleri Sanayi ve Ticaret A.Ş. vermişti.

30 MART:
- Yaz saati uygulaması başladı. Saatler 03.00’de 1 saat ileri alındı.

2007 YILI BÜYÜME HIZI YÜZDE 4,5, KİŞİ BAŞINA GELİR 9 BİN 333 DOLAR

31 MART:
- Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Türkiye’nin 2007 yılı büyüme hızını 4,5 olarak açıkladı. Kişi başına gelir de 9 bin 333 dolara yükseldi.
- Türkiye’nin toplam dış borç stoku, 2007 yılı sonu itibariyle 247,2 milyar ABD Doları olarak açıklandı.

GIDA FİYATLARI ÇALKANTILARA NEDEN OLDU

Ekonomide yılın ikinci çeyreğine bakıldığında, pirinç başta olmak üzere artan gıda fiyatları gelişmemiş ve bazı gelişmekte olan ülkelerde sosyal çalkantılara neden oldu.

Bu dönemde dolar avro karşısında değer kaybetmeye devam ederken, ABD’deki tutsat (mortgage) piyasasında başlayan kriz finans kuruluşlarına da sıçramaya başladı. Ham petrolün varil fiyatı ise neredeyse her gün tarihi rekor kırdı ve 140 doların üzerine kadar çıktı.
İkinci çeyrekte, Türkiye’nin Uluslararası Para Fonu (IMF) ile yaptığı Stand-By düzenlemesinin 7’inci ve son gözden geçirmesi onaylandı. Böylece, Türkiye’nin üç yıl önce IMF ile yürürlüğe giren ve 10 milyar dolardan fazla fon kaynağıyla desteklenen stand-by düzenlemesi, resmen başarıyla sonuçlandırılmış oldu. Stand-by düzenlemesinin ardından program sonrası izlemeye geçilirken, IMF ile yeni bir anlaşma yapılıp yapılmayacağı konusu da tartışılmaya başlandı.

İkinci çeyrekte elektrik fiyatları ikinci kez zamlandı. Türkiye’de kapalı mekanlarda sigara içme yasağı getiren kanun yürürlüğe girdi. Buna göre yasak yerlerde sigara içenlere 62 YTL ceza getirildi. Orta Vadeli Mali Çerçevenin açıklanması ikinci çeyrekte öne çıkan diğer bir gelişme oldu.

Ekonomide yılın ikinci çeyreğindeki gelişmeler özetle şöyle:

1 NİSAN:
- Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 11 Ekim 2004 tarihinden önce gerekli izinler alınmadan tarım dışı kullanıma açılan arazilerin istenilen amaçla kullanımına imkan sağlayan kanunu onayladı.
- OMV Aktiengesellschaft, İMKB’den beher hisse 5,45818 YTL fiyat üzerinden olmak üzere 1 milyon adet, toplam 5 milyon 458 bin 180 YTL değerinde Petrol Ofisi A.Ş. hissesi satın aldığını bildirdi.
- Bakü-Tiflis-Ceyhan Ham Petrol Boru Hattı’ndan günlük petrol akışı 31
Mart’ta 875 bin varile çıktı.

2 NİSAN:
- Çin Tarım Bakanlığı, H5N1 tipi kuş gribi vakası görülmesi üzerine,
Türkiye’den kanatlı hayvan ve ürünlerinin ithalinin yasaklandığı duyurdu.
- Türk Traktör ile New Holland Trakmak, Türk Traktör çatısı altında birleşti.

3 NİSAN:
- Türkiye İstatistik Kurumuna (TÜİK) göre, mart ayında tüketici fiyatları endeksi (TÜFE) yüzde 0,96, üretici fiyatları endeksi (ÜFE) yüzde 3,17 arttı. Mart itibariyle yıllık enflasyon TÜFE’de yüzde 9,15, ÜFE’de yüzde 10,50 oldu.
- Standart And Poor’s Türkiye’nin ekonomik görünümünü durağandan negatife çevirdi.
- Uluslararası Para Fonu (IMF) heyeti Ankara’ya geldi.

4 NİSAN:
- Merkez Bankası, artan gıda ve enerji fiyatları ile süregelen küresel belirsizliklerin enflasyondaki düşüşü geciktirdiğini bildirdi.
- Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), Ankara Büyükşehir Belediyesi gaz dağıtım şirketi EGO’nun 2 Haziran 2005 - 1 Ocak 2006 tarihleri arasında abonelerden fazla bedel tahsil ettiğine ve bu bedelin abonelere geri verilmesi gerektiğine karar verdi.

5 NİSAN:
- Dünyanın en büyük yazılım firması Microsoft, iki patent hakkını ihlal ettiği gerekçesiyle Alcatel-Lucent firmasına 367 milyon dolar tazminat ödemeye mahkum edildi.

6 NİSAN:
- Fenerbahçe Spor Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım, sahibi olduğu HYG
Petrol’ün dağıtım ve ihrakiye lisanslarını kendi isteği üzerine iptal ettirerek, akaryakıt sektöründen çekildi.

7 NİSAN:
- İngiltere’nin bankacılık devi HSBC, 370 bin müşterisinin bilgilerini içeren bilgisayar disketini kaybetti.

8 NİSAN:
- Türkiye’nin sanayi üretimi, 2008 yılının şubat ayında, 2007 yılının aynı ayına kıyasla yüzde 7,5 oranında arttı.
- Hazine nakit dengesi mart ayında 5,4 milyar YTL açık verdi.
- ABD Merkez Bankası, kredi sıkışıklığıyla mücadelede, nakit sıkıntısı çeken bankalara yüzde 2,820 faiz oranıyla 50 milyar dolar verdi.
- Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Turan Erol, yılın ilk 3 ayında borsadan 980 milyon dolarlık yabancı çıkışı olduğunu açıkladı.

10 NİSAN:
- Türkiye’nin şubat ayında cari açığı, geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 18,7 artarak 3 milyar 687 milyon dolara yükseldi.

11 NİSAN:
- Rize’de çay mitingi düzenlendi.
- Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütüne (FAO) göre dünya piyasalarında son 1 yılda yüzde 68 oranında artan kaliteli pirincin fiyatı, Türkiye’de ise son üç ayda yüzde 130’a varan oranlarda artış gösterdi.

GIDA FİYATLARI ARTIYOR

13 NİSAN:
- Dünya genelinde gıda fiyatları arttı.
- Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, pirinçte stok sorunu olmadığını, fiyat artışlarının spekülatif hareketlerden kaynaklandığını açıkladı.

14 NİSAN:
- Uluslararası Para Fonu (IMF) heyetiyle yürütülen gözden geçirme çalışmaları tamamlandı. IMF, gözden geçirmenin tamamlanmasıyla birlikte, Türkiye’ye 3,7 milyar dolarlık kredi diliminin serbest bırakılacağını açıkladı.
- IMF Para ve Sermaye Piyasaları Bölümü Başkanı Jaime Caruana, küresel mali krizin uzun süre devam edeceğini söyledi.
- Son 3 yılda ikiye katlanan gıda fiyatlarının yarattığı kriz Mısır,
Filipinler gibi ülkelerde peş peşe ayaklanmalara yol açtı.
- BM Genel Sekreteri Ban Ki-Mun, dünyadaki gıda krizinin acil boyutlara ulaştığını ve dünya genelinde yoksullukla mücadelede son dönemde kat edilen mesafeyi tehdit ettiğini belirtti.

15 NİSAN:
- Uluslararası piyasalarda petrolün varil fiyatı 112,48 dolara çıktı.
- TÜİK’e göre ocak ayı işsizlik oranı yüzde 11,3 olarak hesaplandı.
- Merkezi yönetim bütçesi, yılın ocak-mart döneminde 4 milyar 374 milyon
YTL açık verdi.

16 NİSAN:
- Uluslararası piyasalarda, ABD’de enflasyonun beklentilerin altında olması ve yeni konut inşaatlarındaki düşüşün ABD Merkez Bankasının faizleri düşüreceği beklentisini desteklemesi nedeniyle avro, dolar karşısında yeni bir rekor kırdı.

17 NİSAN:
- Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, yüzde 15,25 olan gecelik borçlanma, yüzde 19,25 olan gecelik borç verme faiz oranlarını değiştirmedi.
- Thomson Reuters şirketi, dünyanın önde gelen haber kurumu olarak ticari hayatına başladı. Thomson şirketinin Reuters grubunu, 16 milyar dolarlık nakit ve hisse devriyle satın alması sonucunda oluşan yeni haber kuruluşunda 50 bin kişi çalışıyor, kurumun yıllık geliri ise 12,5 milyar dolar düzeyinde seyrediyor.
- Pirinç fiyatlarındaki artış nedeniyle Bakanlar Kurulu, Toprak
Mahsulleri Ofisine (TMO) "sıfır gümrük vergisi" ile 100 bin ton pirinç ithalat izni verdi.
- ABD yatırım bankası Merrill Lynch, 1. çeyrekte 2,14 milyar dolar ya da hisse başına 2,19 dolar zarar etti.

18 NİSAN:
- Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, yürütülmekte olan stand by düzenlemesinin gözden geçirilmesine ilişkin niyet mektubu taslağı üzerinde Uluslararası Para Fonu (IMF) yetkilileriyle mutabakata vardıklarını açıkladı.
- IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn, dünyada yükselen gıda fiyatlarının, hükümetlerin yıkılması ve hatta savaşların patlak vermesi gibi korkunç sonuçları olabileceği uyarısında bulundu.
- IMF, küresel kredi krizinin büyümesi ve ABD ekonomisindeki belirsizliğin Avrupa’nın ekonomik büyümesini yavaşlatacağını bildirdi.
- Merkezi yönetim brüt borç stoku mart ayı sonu itibarıyla 352,9 milyar
YTL’ye yükseldi.
- Uluslararası piyasalarda petrol fiyatları 117 doların üzerine çıktı.

22 NİSAN:
- Turkuvaz Radyo Televizyon Gazetecilik ve Yayıncılık A.Ş, ATV-Sabah
Ticari ve İktisadi Bütünlüğü satışıyla ilgili 1,1 milyar dolarlık ihale bedelini Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonuna (TMSF) ödediğini duyurdu.
- Avro, dolar karşısında yeni bir rekor kırarak, 1,60 dolar bariyerini aştı.
- Uluslararası piyasalarda petrol fiyatları, geçen ay dünyanın ikinci büyük enerji tüketicisi Çin’in petrol talebinin artması, Rusya ve Nijerya’nın petrol arzına ilişkin kaygılar nedeniyle 118,45 dolara kadar yükseldi.
- Avrupa Komisyonu, artan gıda fiyatlarının dünyanın en savunmasız insanları üzerindeki etkisini azaltmak için 117,25 milyon avro daha gıda yardımında bulunmaya karar verdi.

23 NİSAN:
- "Forum İstanbul 2008", İstanbul’da başladı.
- Uluslararası piyasalarda petrol fiyatları dün varili 119,90 dolar seviyesine kadar çıkıp yeni bir rekor kırdı.

24 NİSAN:
- Merkez Bankası, geçen yıl 261 milyon 372,8 bin YTL kar elde etti.
- Türk Demir Döküm Fabrikaları A.Ş’nin yeni Genel Müdürü, Christoph
Michael Grosser oldu.

25 NİSAN:
- Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB), Başkent Elektrik Dağıtım Anonim
Şirketi (Başkent EDAŞ) ve Sakarya Elektrik Dağıtım Anonim Şirketinin (SEDAŞ) özelleştirme ihale sürecine devam edilmesine karar verdi. İstanbul Anadolu Yakası Elektrik Dağıtım Anonim Şirketinin (AYEDAŞ) özelleştirme ihalesinin ise iptal edildiği açıklandı.
- Uluslararası piyasalarda ABD ham petrolünün varil fiyatı, 119 doların üzerine çıktı.
- Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş’nin, Mecidiyeköy’deki eski likör fabrikası ve müştemilatının satışı ihalesinde en yüksek teklifi, 295 milyon 700 bin YTL ile açık artırmanın tek katılımcısı olan Kiler Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı verdi.
- TMSF, ATV-Sabah Ticari ve İktisadi Bütünlüğünün Radyo ve Televizyon
Gazetecilik ve Yayıncılık A.Ş’ye devir ve teslim edildiğini bildirdi.

27 NİSAN:
- Dışişleri Bakanı Ali Babacan, "Türkiye’ye uluslararası sermaye akışının bu yıl gerileyeceğini", bunda da global ekonomik dalgalanmaya ek olarak Türkiye’deki iç siyasi gelişmelerin de rolü olduğunu söyledi.

NİYET MEKTUBU İMZALANDI

29 NİSAN:
- IMF ile yürütülmekte olan Stand-By düzenlemesinin gözden geçirme çalışmaları sonucu hazırlanan Niyet Mektubu imzalanarak IMF’ye iletildi.
- Deutsche Bank, küresel finans krizinin bankaya maliyetinin artmasıyla 5 yıldan bu yana ilk kez çeyrek dönem zararı açıkladı ve vergi öncesi 254 milyon avro zarar ettiğini bildirdi.

30 NİSAN:
- Türkiye’nin, IMF’ye olan borcu, mart sonu itibariyle 6 milyar 944 milyon dolara geriledi.
- Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Türkiye’nin ocak-mart dönemindeki ihracatı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 42,9 artarak 33 milyar 113 milyon dolar, ithalatı da yüzde 39,5 artarak 49 milyar 124 milyon dolar oldu.
- ABD Merkez Bankası, gösterge faiz oranını yüzde 2,25’den yüzde 2’ye indirdi.

1 MAYIS:
- Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütünün (OPEC) nisan ayında petrol arzı,
Nijerya’da grev nedeniyle üretimin kesilmesi ve Suudi Arabistan ile İran’ın üretimini azaltması nedeniyle düştü.
- Varili, geçen hafta 120 dolara doğru giden ham petrol fiyatları gerilemeye başladı.
- TBMM Genel kurulu, serbest muhasebeciliği kaldırarak kişilere mali müşavir olma hakkı tanıyan tasarıyı yasalaştırdı.

2 MAYIS:
- Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), nisan ayında tüketici fiyatları endeksinin (TÜFE) yüzde 1,68, üretici fiyatları endeksinin (ÜFE) yüzde 4,5 arttığını açıkladı. Nisan ayı itibariyle yıllık enflasyon ise TÜFE’de yüzde 9,66, ÜFE’de yüzde 14,56 oldu.

ORTA VADELİ MALİ ÇERÇEVE AÇIKLANDI

3 MAYIS:
- Devlet Bakanı Mehmet Şimşek ve Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Maliye
Bakanlığında düzenledikleri ortak basın toplantısıyla 2008-2012 dönemini kapsayan orta vadeli mali çerçeveyi açıkladılar. Buna göre, 2008 yılı için yüzde 4,2 olarak öngörülen kamu kesimi faiz dışı fazla hedefinin yüzde 3,5, yüzde 1,9 olan merkezi yönetim bütçe açığının gayri safi yurtiçi hasılaya (GSYH) oranının da yüzde 1,4 olarak revize edildiği bildirildi.

5 MAYIS:
- Avrupa Birliği, Türkiye, Irak ve Maşrık Arap ülkeleri (Mısır, Ürdün,
Lübnan ve Suriye) Arap doğalgaz boru hattının hızla Türkiye, Irak ve (Nabucco ve diğer boru hatlarıyla) AB’ye bağlanması konusunda uzlaştı.
- Uluslararası piyasalarda petrol fiyatları, 120 doları aştı.

6 MAYIS:
- Uluslararası piyasalarda ABD ham petrolünün varil fiyatı bugün 120,93 dolara çıktı.
- ABD’li mortgage finans şirketi Fannie Mae, konut piyasasında devam eden kriz nedeniyle 1. çeyrekte 2,2 milyar dolar zarar etti.
- AB Komisyonu, 2009 yılı için 116,7 milyar avroluk ortak bütçe önerisinde bulundu.
- İsviçre’nin en büyük bankası UBS, ilk çeyrekte 11 milyar dolar zarar etti.
- ABD Merkez Bankası Başkanı Ben Bernanke, tutsat (mortgage) piyasasındaki koşullarda devam eden zorlukların ekonomiyi tehdit ettiğini söyledi.

7 MAYIS:
- ABD’de konut satışlarının mart ayında yüzde 1 düştüğü açıklandı.

8 MAYIS:
- Garanti Bankası İngiltere’nin başkenti Londra’da düzenlenen törende,
600 milyon avro tutarındaki sendikasyon kredisine imza attı.
- Uluslararası piyasalarda petrol fiyatları yükseliş eğilimini sürdürdü.
- Merkez Bankası Başkan Yardımcılığı görevine, Banka Meclisi ve Para
Politikası Kurulu üyesi olan İbrahim Turhan atandı.

7. GÖZDEN GEÇİRME ONAYLANDI

9 MAYIS:
- Uluslararası Para Fonu (IMF) ile yürütülmekte olan Stand-By düzenlemesinin 7. ve sonuncu Gözden Geçirme’si, IMF İcra Direktörleri Kurulu tarafından görüşülerek onaylandı. Gözden Geçirme’nin tamamlanmasıyla 2 milyar 248 milyon SDR (özel çekme hakkı - yaklaşık 3 milyar 644 milyon ABD Doları) tutarındaki kredi dilimi serbest bırakıldı.
- Türkiye’nin mart ayındaki cari açığı, geçen yılın aynı ayıyla karşılaştırıldığında yüzde 37 oranında artarak 3 milyar 35 milyon dolardan 4 milyar 157 milyon dolara yükseldi.
- Uluslararası piyasalarda ABD ham petrolünün varil fiyatı 126 doları da geçti.
- 2007 yılı gelirlerine göre, Büyük Mükellefler Vergi Dairesine kayıtlı kurumlardan, bankacılıkta Akbank, taşımacılıkta THY, akaryakıtta Petrol Ofisi, perakende pazarlamada Migros, gıdada da Coca Cola, sektörlerinde kurumlar vergisi rekortmeni oldu.
- Yaş çay alım fiyatı, kilogram başına 73,7 YKr’si taban fiyat, 11,3 YKr de destekleme primi olmak üzere, 85 YKr olarak açıklandı.

12 MAYIS:
- Özelleştirme İdaresi Başkanı Metin Kilci, Türk Telekom’daki yüzde 15
Hazine hissesinin halka arzında, toplam halka arz büyüklüğünün "1,9 milyar ABD Doları" düzeyinde gerçekleştiğini bildirdi.

13 MAYIS:
- Merkezi Yönetim Bütçesi, bu yılın ocak-nisan döneminde 5 milyar 449 milyon YTL açık verdi.
- Vakıfbank, ürün bazlı tarım paketini çiftçilerin hizmetine sundu.

YILIN İLK ÇEYREĞİNDE 4,3 MİLYAR DOLARLIK YABANCI YATIRIM

14 MAYIS:
- Türkiye’ye doğrudan uluslararası yatırım girişi mart ayında 2 milyar
433 milyon dolar olarak belirlendi. 2008 yılının ilk üç ayında Türkiye’ye giren doğrudan yabancı sermaye 4 milyar 381 milyon dolar oldu.
- International Institute for Management Development tarafından açıklanan
Dünya Rekabet Yıllığında Türkiye ekonomisi, rekabet gücü bakımından, geçen yıl olduğu gibi 55 ülke arasında 48. sırada yer aldı.
- Avrupa Birliği Aday Ülkeler Ekonomi ve Maliye Bakanları diyaloğunda
Devlet Bakanı Mehmet Şimşek ve Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz tarafından temsil edilen Türkiye, 2008 - 2010 dönemini kapsayan Katılım Öncesi Ekonomik Program belgesinden Fransa’nın ısrarıyla "katılım" ifadesinin çıkarılması üzerine itirazını kayda geçirdi.
- İpek Matbaacılık Sanayi ve Ticaret A.Ş, Kanaltürk’ün, tüm borçlar dahil
30 milyon dolara devir ve satın alındığını bildirdi.

KURUMLAR VERGİSİ REKORTMENİ TÜRK TELEKOM

- Türk Telekomünikasyon A.Ş, tahakkuk ettirilen 820 milyon 826 bin
YTL’lik vergiyle, bu yıl da Türkiye’nin kurumlar vergisi rekortmeni oldu.

15 MAYIS:
- Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, gecelik borçlanma faiz oranı yüzde 15,25’ten yüzde 15,75’e, borç verme faiz oranı da yüzde 19,25’ten yüzde 19,75’e yükseltti.

16 MAYIS:
- TMSF tarafından 2005 yılında 9 şirketine el konulması nedeniyle hukuki mücadelesini sürdürmek için İstanbul’a giden ve uzun süredir Isparta’dan ayrı kalan İş adamı Şevket Demirel, yaptığı hukuki mücadeleyi kazanmasının ardından el konulan 9 şirketini devraldı.
- Devlet Demiryolları İşletmesi Genel Müdürlüğüne ait Bandırma Limanının
36 yıl süreyle işletme hakkının devri ihalesinde, en yüksek teklifi 175 milyon 500 bin dolar ile Çelebi Ortak Girişim Grubu verdi. Samsun Limanının 36 yıl süreyle işletme hakkının devri ihalesinde ise en yüksek teklifi 125 milyon 200 bin dolar ile Ceynak Lojistik verdi.

KAPALI MEKANLARDA SİGARA İÇME YASAĞI

19 MAYIS:
- Kapalı mekanlarda sigara içme yasağı getiren, "Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü Hakkında Kanun" yürürlüğe girdi. Yasak bulunan yerlerde sigara içenlere 62 YTL ceza verilecek.
- Avrupa Birliği, geçen yıl gümrüklerde ele geçirilen taklit ürünlerde
Çin ve Türkiye’nin başı çektiğini bildirdi.

20 MAYIS:
- Merkezi yönetim brüt borç stoku, nisan ayı sonu itibariyle 354,6 milyar
YTL’ye ulaştı.
- Hazine alacaklarının toplam tutarı, nisan ayı sonu itibariyle 112,9 milyar YTL’ye yükseldi.
- Türkiye’de finans sektörünün toplam aktif büyüklüğü, 2007 yılı sonu itibarıyla, bir önceki yıla göre yüzde 15 artarak 768,6 milyar YTL seviyesine ulaştı.
- Cem Cengiz Uzan tarafından Telsim Mobil Telekomünikasyon Hizmetleri
A.Ş. (Telsim) ve yöneticileri aleyhine New York Yüksek Mahkemesinde açılan davanın Uzan aleyhine kesinleştiği bildirildi.

21 MAYIS:
- TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, kamu finansmanı ve borç yönetimini yeniden düzenleyen kanun tasarısı kabul edildi.
- ABD ham petrolünün, Temmuz ayı varil teslim fiyatı, 132,08 dolar düzeyine yükseldi.
- Uluslararası Borsalar Örgütüne üye 51 borsa içinde İMKB, yüzde 72 ile dolar bazında Brezilya’dan sonra en yüksek getiriyi sağlayan ikinci borsa oldu.

ÇİFTÇİYE KURAKLIK DESTEĞİ

22 MAYIS:
- Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, kuraklıktan etkilenen çiftçilerin borçlarının faizsiz olarak 1 yıl erteleneceğini açıkladı.

26 MAYIS:
- İstanbul Altın Borsası Dünya Elmas Borsaları Federasyonunun 27. üyesi oldu.

27 MAYIS:
- Rus Gazprom şirketi, Türkiye’ye nakledilen günlük doğal gaz miktarını
22 milyon metreküpten 30 milyon metreküpe çıkardı.

28 MAYIS:
- Endonezya Enerji ve Mineral Kaynaklar Bakanı Purnomo Yusgiantoro, ülkesinin, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) üyeliğinden ayrılacağını bildirdi.
- Turcas Petrol A.Ş, Socar & Turcas’ın, Petkim özelleştirmesine ilişkin olarak 1,02 milyar doları Özelleştirme İdaresi Başkanlığına (ÖİB) ödediğini duyurdu.

29 MAYIS:
- Tütün, Tütün Mamulleri, Tuz ve Alkol İşletmeleri A.Ş. ve Sigara Sanayi
İşletmeleri ve Ticaret A.Ş’ye ait varlıkların özelleştirilmesine ilişkin nihai pazarlık görüşmeleri yapıldı.

30 MAYIS:
- Kiler Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nahit Kiler, ikinci bir spekülasyona mahal vermemek için Mecidiyeköy’deki eski likör fabrikası arazisi ihalesine girmeme kararı aldıklarını açıkladı.
- Rekabet Kurumu, son aylarda rekor düzeyle artan fiyatlar ve çok sayıda şikayet nedeniyle, demir-çelik ürünleri için ön araştırma başlattı.
- Toprak Mahsulleri Ofisinin (TMO), spekülasyonlara önlem amaçlı 3 yıl aradan sonra ilk kez buğday ithal ettiği bildirildi.

PETKİM’İN SATIŞ SÖZLEŞMESİ İMZALANDI

- Petkim Petrokimya Holding A.Ş’nin yüzde 51 oranındaki kamu hissesinin
Socar-Turcas-Injaz Ortak Girişim Grubuna devrine yönelik satış sözleşmesi imzalandı. Socar-Turcas-Injaz, 2 milyar 40 milyon dolarlık ihale bedelinin 1 milyar 660 milyon dolarını peşin ödedi.

31 MAYIS:
- Ağrı’nın Doğubeyazıt ilçesi kesiminde yaşanan patlamayla gaz akışının durduğu İran-Türkiye doğal gaz boru hattı devreye girdi ve gaz akışı yeniden başladı. Ağrı’nın Doğubeyazıt ilçesinde doğal gaz boru hattında, 25 Mayısı, 26 Mayısa bağlayan gece bir patlama meydana gelmiş, ardından yangın çıkmıştı.
- İzmit ve Adapazarı’ndaki Goodyear, Brisa ve Pirelli lastik fabrikalarında çalışan yaklaşık 4 bin işçi, toplu iş sözleşme görüşmelerinin anlaşmayla sonuçlanmaması üzerine greve başladı.

İHRACATTA AYLIK REKOR

1 HAZİRAN:
- Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, Türkiye’nin 2008
Mayıs ayı ihracatı geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 34,48 artışla 12 milyar 281 milyon dolara yükseldi. Söz konusu rakam, Türkiye’nin bugüne kadar bir ayda gerçekleştirdiği en yüksek ihracat rakamı oldu.

2 HAZİRAN:
- Kamu İktisadi Teşebbüslerinde (KİT) toplam görev zararı bu yılın ilk üç ayında yaklaşık 1,1 milyar YTL düzeyinde gerçekleşti.

3 HAZİRAN:
- Merkez Bankası tarafından hükümete yazılan açık mektupta, 2009-2011 dönemine ilişkin enflasyon hedefleri önerilerine yer verildi ve "para politikasının temkinli duruşu altında dahi yüzde 4 hedefine ulaşmanın oldukça uzun bir süre alabileceği" belirtildi.
- Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), yılın Mayıs ayında tüketici fiyatları endeksinin (TÜFE) yüzde 1,49, üretici fiyatları endeksinin (ÜFE) yüzde 2,12 arttığını açıkladı. Mayıs itibariyle yıllık enflasyon ise TÜFE’de yüzde 10,74, ÜFE’de yüzde 16,53 oldu.
- Rusya’nın zirai ilaç kalıntısı bulunduğu gerekçesiyle Türkiye’den yaş sebze meyve alımını 7 Haziran’dan itibaren durdurma kararı alması, domates fiyatlarını iç pazarda yarı yarıya ucuzlattı.

4 HAZİRAN:
- ABD’de tutsat (mortgage) kredisi başvuruları son 6 yılın en düşük seviyesine indi.

5 HAZİRAN:
- Merkez Bankası döviz rezervleri, 30 Mayıs itibariyle, 4 milyar 262 milyon dolar azalarak, 74 milyar 52 milyon dolara indi.

7 HAZİRAN:
- Petrol fiyatları bir günde 11 dolar birden artarak, 139,12 dolara çıktı.

9 HAZİRAN:
- Türkiye’nin sanayi üretimi, 2008 yılı Nisan ayında, 2007 yılının aynı ayına kıyasla yüzde 6,3 oranında arttı.
- Hazine nakit dengesi, mayıs ayında 8 milyar YTL fazla verdi.

10 HAZİRAN:
- Konut Edindirme Yardımı ödemeleri iki ay daha ertelendi.

CARİ AÇIK YÜKSELDİ

12 HAZİRAN:
- Türkiye’nin nisan ayında cari açığı, geçen yılın aynı ayıyla karşılaştırıldığında yüzde 50,1 oranında artarak, 3 milyar 252 milyon dolardan 4 milyar 882 milyon dolara yükseldi.
- Türkiye Bankalar Birliği Yönetim Kurulu Başkanlığına Ersin Özince, yeniden getirildi.

2007 YILINDA 21,9 MİLYAR DOLAR TUTARINDAN YABANCI SERMAYE GELDİ

13 HAZİRAN:
- Türkiye’ye 2007 yılında toplam 21 milyar 873 milyon dolar tutarında uluslararası doğrudan yatırım geldi.

14 HAZİRAN:
- G-8 ülkelerinin maliye bakanları, yüksek petrol ve gıda fiyatlarının istikrara kavuşmasına yardımcı olmak için petrol üreticisi ülkelere üretimi artırmaları çağrısında bulundu.
- Türkiye’nin önde gelen otomobil lastiği üreticileri Brisa, Pirelli,
Goodyear lastik fabrikalarında 31 Mayıs’tan bu yana devam eden grev sona erdi.

AB’DE YÜKSEK ENFLASYON

16 HAZİRAN:
- Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, gecelik borçlanma faiz oranı yüzde 15,75’ten yüzde 16,25’e, borç verme faiz oranı yüzde 19,75’ten yüzde 20,25’e yükseltti.
- Avrupa Birliği’nde ortak para kullanan 15 ülkenin dahil olduğu avro
Bölgesinde ortalama enflasyon, mayıs ayında yüzde 3,7 ile 16 yıllık tarihinin en yüksek düzeyine çıktı.
- Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), mart ayı işsizlik oranının yüzde 10,7 olduğunu açıkladı.

17 HAZİRAN:
- Türkiye’ye ocak-nisan döneminde gayrimenkul alımları dahil olmak üzere, doğrudan yabancı sermaye girişi toplam 5 milyar 336 milyon dolar oldu.

18 HAZİRAN:
- OMV Aktiengesellschaft’ın Petrol Ofisi A.Ş’deki doğrudan hissedarlık oranı yüzde 40,75’e yükseldi.

20 HAZİRAN:
- Dünya Bankasından Türkiye’de uygulanan reform çalışmalarının parçası olan kamu sektörüne yönelik reformların desteklenmesi amacıyla 255,4 milyon avro tutarında kredi sağlandı.
- Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, Türkiye’nin ciddi bir kuraklık problemiyle karşı karşıya olduğu uyarısında bulundu.
- Hazine, 15 Mart 2015 vadeli dolar cinsinden 500 milyon dolarlık tahvil sattı.
- Merkezi yönetim brüt borç stoku 31 Mayıs itibarıyla 346,5 milyar YTL oldu.

TPAO, IRAK’TA PETROL VE DOĞAL GAZ ARAYABİLECEK

22 HAZİRAN:
- Irak ve Türkiye arasında uzun bir süredir müzakerelere konu olan, bu ülkenin petrol ve doğal gaz rezervlerinin işletilmesi ihalelerine TPAO’nun da katılması konusunda gelişme sağlandı ve Irak Petrol Bakanlığı, 6 ülkenin resmi petrol firmasına daha bundan sonraki ihalelere katılma izni verdi.

24 HAZİRAN:
- Tekel’in sigara bölümü imzalanan sözleşmeyle birlikte British American
Tobacco’ya (BAT) devredildi. ÖİB Başkanı Metin Kilci, özelleştirmeyle birlikte, Telekom’dan sonra tek seferde en büyük yabancı sermayenin Türkiye’ye geldiğini söyledi.
- Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, sebze meyvede Rusya’nın kısıtlama kararının 1 Temmuz’da kalkacağını açıkladı.
- Marmaray’a 217 milyon avroluk krediye ilişkin anlaşma imzalandı.

25 HAZİRAN:
- Amerikan Merkez Bankası (Fed), yüzde 2 olan gösterge faiz oranını değiştirmedi.
- Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), bankaların sermaye yeterliliğinin ölçümünde esas alınacak kredi riskinin, derecelendirmeye dayalı olarak hesaplanmasına ilişkin Basel II uygulamasının ileri bir tarihe ertelenmesini uygun buldu. Uygulama 1 Ocak 2009’da yürürlüğe girecekti.

26 HAZİRAN:
- EPDK, yılın ikinci elektrik zammını onayladı. Buna göre, 1 Temmuz 2008 tarihinden itibaren konutlarda kullanılan elektriğe yüzde 21, sanayide kullanılan elektriğe ise yüzde 22 oranında zam yapılacak.
- Afşin-Elbistan C ve D santral ihalelerinde C için Park Teknik, Akfen
İnşaat-Akfen Enerji, D için Akfen İnşaat-Akfen Enerji teklif verdi.
- Türkiye’nin ilk ulusal pırlanta laboratuvarı İstanbul Kuyumcular
Odasında açıldı.

27 HAZİRAN:
- Ham petrolün varil fiyatı 142,26 dolara çıktı.
- Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Türk Gıda Kodeksi Ekmek ve Ekmek
Çeşitleri Tebliğini değiştirdi. Toplu tüketim yerleri hariç, en küçük ekmek 300 gram olacak, ağırlık 50’şer gram artırılacak.
- Oda, borsa ve birlik bütçelerinden her yıl binde 5 payın iç ticaret hizmetlerini geliştirme payı olarak ayrılması kararlaştırıldı.
- Groupama, Güven Sigorta ve Güven Hayat şirketlerinin yüzde 100’ünü
Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliğinden (TTKMB) 350 milyon YTL karşılığında satın aldı.

28 HAZİRAN:
- Devlet Planlama Teşkilatının (DPT) hazırladığı, 2009-2011 dönemini kapsayan dördüncü Orta Vadeli Program Resmi Gazete’de yayımlandı.

30 HAZİRAN:
- Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), bu yılın birinci üç aylık dönemine ilişkin büyüme hızını yüzde 6,6 (10 Eylül’de yüzde 6,7 olarak revize edildi) olarak açıkladı. Büyüme hızı 2007 yılında yüzde 4,5 olarak açıklanmıştı.
- Uluslararası piyasalarda ham petrolün varil fiyatı 143,67’ye yükseldi.
- Hazine Müsteşarlığı, 2008 yılı mart ayı sonu itibarıyla kamu net borç iç stokunun 246,8 milyar YTL olarak gerçekleştiğini bildirdi.
- Türkiye’nin net dış borç stoku mart ayı sonu itibarıyla 144,7 milyar dolara çıktı.
- Avro Bölgesinde enflasyon Haziran ayında yüzde 4 ile 16 yıllık tarihinin yeni zirvesine çıktı. AB’de ortak para kullanan 15 ülkenin dahil olduğu Avro Bölgesinde bir önceki enflasyon rekoru yüzde 3,7 ile Mayıs ayında kaydedilmişti.

ABD'DE KRİZ DERİNLEŞTİ

Ekonomide yılın üçüncü çeyreğinde ABD’de derinleşen kriz, Avrupa bankalarını da sıkıntıya soktu.

ABD’de yüksek riskli konut kredisi sektöründe başlayan kriz, önce Avrupa bankalarını etkilemedi, fakat daha sonra küresel likidite sıkıntısının baş göstermesi nedeniyle Avrupa bankaları da krizden etkilenmeye başladı. İngiltere’de B&B bankasının devletleştirilme kararının ardından, Avrupa’nın en büyük bankalarından olan Fortis’e 11 milyar avronun üzerinde mali kurtarma paketi sağlanması, Hollanda’nın en büyük bankası olan ve Fortis bünyesindeki ABN Amro’nun mali yüklerinin artması, krizin Avrupa bankalarını da etkilemeye başladığının en büyük kanıtı olarak gösterildi.

Krizin küresel çapta bir mali krize dönüşmesi üçüncü çeyreğe kadar küresel bankaların 400 milyar doları aşkın zarar etmesine yol açtı.
Bu dönemde ABD’nin dördüncü büyük yatırım bankası Lehman Brothers, girdiği zor durumdan kurtulamayarak iflasını istedi. ABD’nin iki numaralı bankası Bank of America, küresel kredi krizi nedeniyle yaklaşık 46 milyar dolar zarar eden dünyanın en büyük aracı kurumu Merrill Lynch’i 50 milyar dolara satın alma kararı aldı.

Dünyanın en büyük bankalarından 10’u 70 milyar dolarlık acil yardım fonu oluşturmaya karar verdi. Bank of America, Barclays, Citibank, Credit Suisse, Deutsche Bank, Goldman Sachs, JP Morgan, Merrill Lynch, Morgan Stanley ve UBS bankalarının her birinin 7 milyar dolar vermeyi kabul ettiği fon ile dünya piyasalarındaki panik havası önlenmeye amaçlandı.
Türkiye yılın üçüncü çeyreğine elektrikte ilk dağıtım özelleştirmeleri ihalelerinin yapılmasıyla başladı. Bu çerçevede Başkent EDAŞ ve Sakarya EDAŞ’ın özelleştirme ihaleleri yapıldı. Mersin-Akkuyu’da kurulması planlanan Türkiye’nin ilk nükleer santral inşaatı ve işletimi için açılan ihalede tek teklif sahibi Rus Atomstroyexport oldu.
Ham petrol fiyatları 11 Temmuz’da 147,27 dolarla tüm zamanların rekorunu kırdı.
1 Ocak 2009 tarihinden itibaren paradan "yeni" ibaresinin kaldırılacağı ve yeniden "Türk Lirası"na geçileceği açıklandı.
Ekonomide yılın üçüncü çeyreğine ilişkin gelişmeler özetle şöyle:

ELEKTRİK DAĞITIM ÖZELLEŞTİRMELERİ BAŞLADI

1 TEMMUZ:
- Aralarında Elektrik Üretim A.Ş. (EÜAŞ), Türkiye Kömür İşletmeleri
(TKİ), Türkiye Elektrik Ticaret ve Taahhüt A.Ş. (TETAŞ), elektrik dağıtım şirketleri ve BOTAŞ’ın da yer aldığı enerji KİT’leri, "Maliyet Bazlı Fiyatlandırma Mekanizması"na resmen geçti.
- Elektrik dağıtım özelleştirmelerinde Başkent Elektrik Dağıtım A.Ş’nin
(Başkent EDAŞ) özelleştirilme ihalesinde en yüksek teklifi, 1 milyar 225 milyon ABD doları ile Hacı Ömer Sabancı Holding A.Ş.-Österreichische Elektrizitatswirtschafts-Aktiengesellschaft (Verbund)-Enerjisa Enerji Üretim A.Ş. Ortak Girişim Grubu verdi. Sakarya EDAŞ’a ise en yüksek teklifi 600 milyon ABD Doları ile Akcez Ortak Girişim Grubu verdi.
- Elektriğin kWh ücreti, konutlarda yüzde 21 artışla 17,944 YKr, sanayide yüzde 21,56 artışla 16,143 YKr’ye yükseldi.
- Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, Türkiye’nin Haziran ayı ihracatı yüzde 34,88’lik artışla 12 milyar 74 milyon dolar oldu.
- 16 yaş ve üstündekiler için asgari ücret, brüt 608,40 YTL’den 638,70
YTL’ye, 16 yaşından altındakiler için 515,40 YTL’den 540,60 YTL’ye yükseldi.

2 TEMMUZ:
- Merkez Bankası, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) başkanlıkları ile Vakıflar Bankası Genel Müdürlüğünün İstanbul’a taşınmasına dönük düzenlemeyi içeren Türkiye Vakıflar Bankası Türk Anonim Ortaklığı Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı, TBMM başkanlığına sunuldu.
- İsviçre Yüksek Mahkemesi, Motorola şirketinin Telsim’in eski sahibi
Uzan ailesinden alacaklarını, ailenin İsviçre bankalarındaki hesaplarından tahsil edebileceğine karar verdi.
- Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker ve Rusya Tarım Bakanı Aleksiy
Gordeyev, Rusya’ya girişi kısıtlanan bazı Türk sebze ve meyve ürünlerine yasağın kaldırılmasını öngören ve Rusya’ya ihracatın devamlılığını öngören memorandumu imzaladılar.

3 TEMMUZ:
- Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), bu yılın haziran ayında tüketici fiyatları endeksinin (TÜFE) yüzde 0,36 gerilediğini, üretici fiyatları endeksinin (ÜFE) yüzde 0,32 arttığını açıkladı. Yıllık enflasyon ise TÜFE’de yüzde 10,61, ÜFE’de yüzde 17,03 oldu.
- Londra Brent tipi ham petrolün varil 146,69 dolara yükseldi.

4 TEMMUZ:
- G-8 Zirvesi öncesi Dünya Bankası bir rapor yayımlayarak, yükselen gıda ve petrol fiyatları nedeniyle dünyanın tehlikeli bir döneme girdiğini duyurdu.
- Et Balık Kurumu Genel Müdür ve Yönetim Kurulu Başkanlığına Bekir Ulubaş atandı.

6 TEMMUZ:
- Enerji ve Tabii Kaynaklar eski bakanlarından Ersin Faralyalı vefat etti.

OYAKBANK "ING BANK" OLDU

7 TEMMUZ:
- Oyakbank’ı satın alarak Türk bankacılık sektörüne giren Hollanda kökenli ING grubu, Türkiye’deki faaliyetlerine "ING Bank" ismiyle başladı.

8 TEMMUZ:
- Uluslararası piyasalarda petrol fiyatları, ABD dolarının değer kazanması ve Atlas Okyanusu’nda kasırga kaygılarının azalması nedeniyle yaklaşık 5 dolar düşerek 137 dolara geriledi.
- AB ekonomi ve maliye bakanları, 2009 yılı başında 16’ncı üye olarak
Avro Bölgesi’ne katılacak Slovakya için dönüşüm kurunu "1 avro = 30,126 Slovak Koronası" olarak belirledi.

9 TEMMUZ:
- Mayıs ayında cari açık, geçen yılın aynı ayıyla karşılaştırıldığında yüzde 28,8 oranında artarak, 3 milyar 601 milyon dolardan 4 milyar 637 milyon dolara yükseldi.
- TBMM’de kabul edilen Elektrik Piyasası Yasa Tasarısı ile cadde ve sokak aydınlatmalarına ait giderler Hazine bütçesine konulacak ödenekten karşılanacak.
- Memur maaşlarında yılın ilk yarısı için verilen enflasyon farkı ve
Temmuz zammı ile birlikte yüzde 3,96 artış yapıldı.

10 TEMMUZ:
- Merkezi yönetim bütçesi, yılın ilk yarısında 1 milyar 917 milyon YTL fazla verdi.
- Yılın ilk 6 aylık döneminde toplam taşıt aracı üretimi geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 31,8 artarak 708 bin 962 adede, ihracat da yüzde 45,5 oranında artarak 14,6 milyar dolara yükseldi.

HAM PETROL FİYATLARI 147,27 DOLARLA TÜM ZAMANLARIN REKORUNU KIRDI

11 TEMMUZ:
- Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, TTNet haricindeki internet servis sağlayıcılara al-sat ve veri akış erişiminde yüzde 2,6 ile 3,8’lik indirim yapılacağını söyledi.
- Uluslararası net doğrudan yatırımlar, ocak-mayıs döneminde, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 45,5 oranında düşüşle, 6 milyar 53 milyon dolara geriledi.
- Uluslararası piyasalarda ham petrol fiyatları 147,27 dolarla tüm zamanların rekorunu kırdı.

14 TEMMUZ:
- Mortgage krizi sonrasında büyük yara alan ABD’nin en büyük konut finansman şirketleri Fannie Mae ve Freddie Mac için büyük bir kurtarma operasyonu başlatıldı.
- Belçika sermayeli Inbev, ABD sermayeli bira üreticisi Anheuser-Busch’u
52 milyar dolara satın aldı.

15 TEMMUZ:
- Türkiye’de Nisan 2008 dönemi itibarıyla işsizlik oranı yüzde 9,6 olarak hesaplandı.
- Avro, ABD Doları karşısında rekor düzeyde yükseldi. Avrupa para piyasasında avro, 1,6038 dolar düzeyinden işlem görerek, tüm zamanların en yüksek düzeyine ulaştı.
- Japonya Merkez Bankası yüzde 0,5 olan gösterge faizini değiştirmedi.
- Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, buğdaya 5, arpa, yulaf ve çavdara
4, çeltik, kuru fasulye, nohut ve mercimekte 10 YKr prim ödeneceğini açıkladı.
- Yabancılara mülk satışını yeniden başlatan Tapu Kanununda Değişiklik
Yapılması Hakkındaki Kanun Resmi Gazete’de yayımlandı.
- Türkiye Kamu-Sen, enflasyon farkının iptali ve yürütmenin durdurulması için Danıştay’a dava açtı.

16 TEMMUZ:
- İşçi ve Bağ-Kur emekli maaşlarına yüzde 7,2 zam yapılmasını öngören karar, Resmi Gazete’de yayımlandı.
- Konut edindirme yardımını (KEY) da öngören, kamu finansmanı ve borç yönetimini yeniden düzenleyen kanun tasarısı TBMM’de kabul edilerek, yasalaştı.
- Orta vadede 2009-2011 yıllarını kapsayan yatırım programına ilişkin
Başbakanlık Genelgesi, Resmi Gazete’de yayımlandı.

17 TEMMUZ:
- Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, gecelik borçlanma faiz oranını yüzde 16,25’ten yüzde 16,75’e yükseltti. Borç verme faiz oranı yüzde 20,25 düzeyinde sabit tutuldu.
- Samsun-Ceyhan ham petrol boru hattını İsrail’e uzatacak boru hatları fizibilitesi için anlaşma sağlandı.
- Yabancıya mülk satışını yeniden başlatan genelge yürürlüğe girdi.

ÇİFTÇİYE KURAKLIK DESTEĞİ

18 TEMMUZ:
- Elektrik dağıtım ihalelerinde Meram Elektrik’e 16, Aras Elektrik’e 7 ortaklık teklif verdi.
- AB Komisyonu rüşvet vererek ve diğer yollarla rekabeti engellediği için
İntel’e soruşturma başlattı.
- Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonunun (TMSF), Hazine’ye olan 90 milyar
YTL’lik borcu silindi.
- Halkbank, İstanbul’daki arsa için Toplu Konut İdaresine (TOKİ) 223,5 milyon YTL ödedi.

19 TEMMUZ:
- "2008 Yılı İlkbahar Döneminde Türkiye’de Meydana Gelen Kuraklık
Nedeniyle Zarar Gören Çiftçilere Nakdi Desteğin Hibe Olarak Verilmesine ve Bu Çiftçilerin T.C. Ziraat Bankası A.Ş. ile Tarım Kredi Kooperatiflerine Olan Tarımsal Kredi Borçlarının Ertelenmesine İlişkin Bakanlar Kurulu Kararı" yürürlüğe girdi.
- Üst kurullarda ücret toplamı üst sınırı 4 bin 875 YTL’den 5 bin 25
YTL’ye yükseltildi.

21 TEMMUZ:
- Merkezi yönetim brüt borç stoku, 2008 yılının ilk yarısında 348,2 milyar YTL olarak gerçekleşti.
- Halk Bankası, Bağ-Kur’luya ucuz kredi için Sosyal Güvenlik Kurulu ile protokol imzaladı.
- Roche, 44 milyar dolara Genentech’in tamamını alacağını açıkladı.

22 TEMMUZ:
- 2,5 milyar avroluk 6 denizaltı ihalesini Alman sermayeli HDW ve Marine
Force ortak girişim grubu kazandı.
- Koç Holding, Koç Allianz Sigorta ve Koç Allianz Hayat ve Emeklilik’teki hisselerini 353,4 milyon avroya Allianz’a sattı.
23 TEMMUZ:
- Vakıfbank, 12 ülkeden 25 bankayla 750 milyon dolarlık sendikasyon kredisi imzaladı.
- Danimarka sermayeli Carlsberg, Türk Tuborg’u 80 milyon dolara İsrail sermayeli Central Bottling Company’e sattı.

24 TEMMUZ:
- Toplu Konut İdaresi (TOKİ) iştiraki Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım
Ortaklığı A.Ş tarafından gelir paylaşımı yöntemiyle tekrar satışa çıkarılan Mecidiyeköy’deki eski likör fabrikası arazisinin ihalesinde, 425 milyon YTL ile idareye en yüksek payı, Aşçıoğlu İnşaat-Ofton İnşaat-Meydanbey İnşaat-Omak İnşaat Ortak Girişimi verdi.
- ABD’de tutsat mağduru 400 bin ev sahibini icraya düşmekten ve 2 tutsat devini (Fannie Mae ve Freddie Mac) çöküşten kurtarmayı amaçlayan tasarı, ABD Temsilciler Meclisi’nden geçti.
- Porsche’nin, Volkswagen’deki payını yüzde 31’den yüzde 50’ye yükseltme talebine AB Komisyonu’ndan vize verildi.

25 TEMMUZ:
- Hazine’nin 2009-2013 dönemini kapsayan stratejik planı açıklandı.

26 TEMMUZ:
- ABD’de kredi krizi nedeniyle 2 bankaya daha el konuldu. First National
Bank of Nevada ve First Heritage Bank of Newport Beach’in de eklenmesiyle bu yıl el konulan banka sayısı 7’ye çıktı.

KEY ÖDEMELERİ BAŞLADI

27 TEMMUZ:
- Konut Edindirme Yardımının (KEY) tasfiyesi kapsamında ödemeler başladı.
8,5 milyon kişiye 2,8 milyar YTL ödeme yapılacak. Konuyla ilgili 4’er kilogramlık 79 cilt, 2000 sayfalık Resmi Gazete yayımlandı.

28 TEMMUZ:
- Rusya’nın petrol şirketi OAO Lukoil, Aytemiz Petrol bünyesindeki petrol dağıtım şirketi AKPET’in tamamını 500 milyon doların üzerinde bir fiyatla satın aldı.

29 TEMMUZ:
- Merkezi yönetim bütçesinde hedefler revize edildi. 222 milyar 553 milyon YTL’lik gider hedefi, 232 milyar 899 milyon YTL’ye çıkarıldı.
- Türkiye’nin turizm geliri yılın 6 aylık döneminde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 26,8 artarak 7 milyar 469,4 milyon dolara çıktı.
- Dünya Ticaret Örgütü görüşmeleri, tarım ithalatındaki sınırlamalar konusundaki anlaşmazlık nedeniyle durdu.
- Altay Milli İmkanlarla Modern Tank Üretimi Projesi Otokar’ın Sakarya
Arifiye’deki tesislerinde imzalandı.
- Lukoil, Akpet’i 500 milyon dolara satın aldı.

30 TEMMUZ:
- Piyasalarda AK Partinin kapatılmayacağı beklentisiyle dolar 1,18 YTL’ye indi, borsa 41 binin üzerine çıktı.

31 TEMMUZ:
- Doğal gaz fiyatları konutlara yüzde 16,88, sanayiye yüzde 18,77 oranında yansıyacak şekilde artırıldı.
- Merkezi yönetimin toplam borç stoku, haziran sonu itibariyle 284 milyar
530 milyon dolar oldu.
- ABD ekonomisi yılın 2. çeyreğinde yüzde 1,9 büyüdü.
- AK Partinin kapatılmaması yönündeki kararı piyasalar, iş dünyası ve yatırımcılar tarafından olumlu karşıladı. İMKB endeksi 43 bini gördü, dolar 1,15 YTL’ye kadar indi.
- TÜİK verileriyle, Türkiye’nin bu yılın Ocak-Haziran dönemindeki ihracatı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 38,7 artarak 68 milyar 817 milyon dolar, ithalatı da yüzde 36,9 artarak 105 milyar 830 milyon dolar oldu.

1 AĞUSTOS:
- Türkiye’nin 2008 yılı temmuz ayı ihracatı geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 38,77 artışla 12 milyar 268 milyon dolara yükseldi.
- ABD’de işsizlik son dört yılın en yüksek düzeyine ulaştı. Temmuz ayı itibarıyla istihdamda 51 bin kişilik azalma oldu ve Temmuzda yıllık işsizlik yüzde 5,7 oranında gerçekleşti.
- Uluslararası derecelendirme kuruluşu Standart&Poor’s AK Partinin kapatılmaması yönündeki kararın ardından Türkiye’nin negatif olan görünümünü, durağana çevirdi.

4 AĞUSTOS:
- TÜİK, temmuzda TÜFE’nin yüzde 0,58, ÜFE’nin yüzde 1,25 arttığını açıkladı. Temmuz ayı itibarıyla yıllık enflasyon ise TÜFE’de yüzde 12,06, ÜFE’de yüzde 18,41 oldu.

5 AĞUSTOS:
- ABD Merkez Bankası, yüzde 2 olan gösterge faiz oranını değiştirmedi.
- Bakü-Tiflis-Ceyhan petrol boru hattının Erzincan’ın Refahiye bölümünde yangın çıktı.

PETROL FİYATLARI DÜŞÜŞE GEÇTİ

6 AĞUSTOS:
- Ham petrol fiyatları, son üç ayın en düşük düzeyine geriledi. ABD ham petrolünün varil fiyatı, son üç ayın en düşük düzeyi olan 118,10 dolara indi.
- Ar-Ge kanunu gelir vergisi stopaj uygulaması esas ve usulleriyle ilgili düzenleme Resmi Gazete’de yayımlandı.
- IMF İcra Direktörleri Kurulu, program sonrası değerlendirme raporunu yayımladı.

7 AĞUSTOS:
- Avrupa Merkez Bankası yüzde 5 olan, İngiltere Merkez Bankası yüzde 4,25 olan gösterge faiz oranlarını değiştirmediler.
- Vestel, Danimarka sermayeli beyaz eşya firması Vestfrost’u satın aldı.

8 AĞUSTOS:
- Türkiye’nin mayıs ayında cari açığı, geçen yılın aynı ayıyla karşılaştırıldığında yüzde 78,2 oranında artarak, 3 milyar 137 milyon dolardan 5 milyar 591 milyon dolara yükseldi.
- Türkiye’nin sanayi üretimi, haziran ayında, 2007 yılının aynı ayına kıyasla yüzde 0,8 oranında arttı. Sanayi üretimindeki artış, 2007 yılının haziran ayında yüzde 2,9 olmuştu.
- Bandrolsüz içki satana 5 yıl hapis cezası getiren tebliğ Resmi
Gazete’de yayımlandı.

9 AĞUSTOS:
- Türkiye Kamu-Sen’in araştırmasına göre, çalışan tek kişinin yoksulluk sınırı Temmuz ayında bin 323 YTL 45 YKr’ye yükseldi.

11 AĞUSTOS:
- Tüketici Hakları Derneği, Enerji Sanayi ve Maden Kamu Emekçileri
Sendikası ve Kamu İşletmeciliğini Geliştirme Merkezi 1 Ağustos’ta yürürlüğe giren yüzde 16,88’lik doğalgaz zammının iptali için Danıştay’da dava açtılar.

REKABET KURUMUNDAN AKARYAKIT SEKTÖRÜNE UYARI

12 AĞUSTOS:
- IMF, gözden geçirmeler sonrasında yayımladığı çalışma raporunda, son 5 yılda kamu ve özel sektördeki iyileşmelerin Türkiye’nin şoklara dayanıklılığını artırdığını, ancak dış risklerin hala devam ettiğini ve yakından takip edilmeyi gerektirdiğini bildirildi.
- ABD’nin en büyük üçüncü bankası olan JP Morgan, haziran sonundan bu yana yüksek riskli tutsat (mortgage) krizi kaynaklı zararının 1,5 milyar dolar olduğunu bildirdi.
- Uluslararası piyasalarda ham petrolün varil fiyatı ise 114 dolar oldu.
- Rekabet Kurumu, EPDK’ya bir yazı göndererek, akaryakıt sektöründe uygulanan fiyatların çok yüksek olduğunu, bunun sektörde rekabetin sağlanmamasından kaynaklandığını bildirdi.
- Dökme çay satışı yasaklandı. Uygulama için 1 yıl süre verildi.
- Rusya-Gürcistan savaşı nedeniyle Bakü-Tiflis-Erzurum doğalgaz boru hattı akışı BP tarafından kesildi.
- İddaa’yı 10 yıl oynatmak için Doğan-Lottomatica-Snai, Çukurova-Inteltek ve İngiliz sermayeli Ladbrokes-Lottos teklif verdi.

KAMUYA TASARRUFLU LAMBA

13 AĞUSTOS:
- Başbakanlık Enerji verimliliği kapsamında, aydınlatmada yüzde 80 enerji tasarrufu sağlamak için 80 bin kamu binasındaki akkor flamanlı lambayı tasarruflu lambayla değiştirme kararı aldı.
- Özelleştirme İdaresi, özelleştirme geliri olarak Hazine’ye 4 milyar YTL aktardı.
- TİGEM’e ait, içlerinde Yalova Atatürk Çiftliğinin de bulunduğu bazı taşınmazlar özelleştirme kapsam ve programına alındı.
- Özelleştirme Yüksek Kurulu, Danıştay’ın iptal kararından sonra,
Türkşeker’i yeniden özelleştirme programına aldı.

14 AĞUSTOS:
- Merkez Bankası Para Politikası Kurulu faiz oranlarında değişikliğe gitmeme kararı alarak gecelik borçlanma faiz oranı yüzde 16,75’de, borç verme faiz oranı yüzde 20,25’de sabit tuttu.
- İzgaz’ın özelleştirilmesi ihalesinde en yüksek teklifi 232 milyon dolarla Gaz de France verdi.

15 AĞUSTOS:
- Türkiye’de Mayıs 2008 itibarıyla işsizlik oranı yüzde 8,9 olarak hesaplandı.
- Akbank, 1 milyar avroluk sendikasyon kredisi aldı.
- Mayıs ayı işsizlik oranı yüzde 8,9 olarak açıklandı.
- Digicom, LG’ye 210 milyon YTL’lik tazminat davası açtı.

MEMURA 103 YTL EK ÖDEME

16 Ağustos:
- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, en düşük memur maaşına 15 Ağustos 2008 tarihinden geçerli olmak üzere 103 YTL ilave ek ödeme yapılacağını bildirdi. Böylece en düşük memur maaşı 1119 YTL’ye, araştırma görevlisi maaşı ise 1553 YTL’ye çıktı.

18 AĞUSTOS:
- Rekabet Kurulu, Botaş hakkında fiyat politikası nedeniyle rekabeti ihlal ettiği yönündeki şikayeti reddetti. Başkent ve Sakarya Elektrik özelleştirmeleri için izin verdi.

19 AĞUSTOS:
- Danıştay, 9 otoyol ve 2 boğaz köprüsünün, işletme hakkı devri yöntemiyle özelleştirilmesine ilişkin ÖYK’nın 19 Nisan 2007 tarihli kararının yürütmesini oy birliğiyle durdurdu.
- Merkez Bankası dahil olmak üzere Türk finans sektörünün aktif büyüklüğü
Mart 2008 itibariyle bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 21 oranında artarak, 844,6 milyar YTL seviyesine ulaştı.

20 AĞUSTOS:
- Merkezi Yönetim brüt borç stoku, 31 Temmuz 2008 itibariyle 345,8 milyar
YTL olarak gerçekleşti.
- Küçük ve Orta Ölçekli Sanayi Geliştirme ve Destekleme İdaresi
Başkanlığı (KOSGEB), imalatçı esnaf ve sanatkara 25 bin YTL, kadın işverenlere 30 bin YTL’lik 125 milyon YTL’lik faizsiz krediyi başlattı.

23 AĞUSTOS:
- SPK, ilk serbest yatırım fonu (hedge fon) talebini kayda aldı.

PARADAN "YENİ" İBARESİNİ KALDIRMA KARARI

27 AĞUSTOS:
- Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, 1 Ocak 2009 tarihinden itibaren paradan "yeni" ibaresinin kaldırılacağını ve yeniden "Türk Lirası"na geçileceğini bildirdi.

28 AĞUSTOS:
- "İddia" ihalesinde Çukurova grubu şirketi Inteltek, İdiaa’yı yüzde
1,4 payla işletmeyi kabul etti.

29 AĞUSTOS:
- Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, 1 Eylül pazartesi gününden itibaren
Türkiye olarak Rusya’ya karşı tedbir paketinin uygulamaya konulacağını açıkladı.
- ABD’li yatırım bankası Lehman Brothers’ın bu yıl 1,500 çalışanını işten çıkaracağı bildirildi.

1 EYLÜL:
- TİM verilerine göre, Türkiye’nin 2008 Ağustos ayı ihracatı, geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 27,59 artışla 10 milyar 934 milyon 688 bin dolara yükseldi.
- Uluslararası piyasalarda ham petrolün varil fiyatı, şiddeti devamlı yükselen Gustav Kasırgası’nın, ABD’nin açık denizdeki petrol üretimini olumsuz etkilemesi nedeniyle artış gösterdi. ABD Ham Petrolünün, Ekim ayı varil teslim fiyatı, 1 dolar 54 sentlik artışla, 117 dolara çıktı.

2 EYLÜL:
- Reklam Kurulu, "Coca-Cola Zero" ile "Pepsi Max" reklamlarında kullanılan "sıfır şeker" tanımlamasını yanıltıcı ve aldatıcı bularak her iki reklama ayrı ayrı 60 bin YTL para ve reklam durdurma cezası verdi.
- ABD’de Temmuz ayında inşaat harcamaları düştü. Yıllık bazda 357,8 milyar dolara gerileyen inşaat harcamaları, Mart 2001’den bu yana en düşük düzeyinde seyrediyor.

3 EYLÜL:
- TÜİK, Ağustos’ta TÜFE’nin yüzde 0,24, ÜFE’nin yüzde 2,34 azaldığını açıkladı. Böylelikle enflasyon Ağustos’ta beklentilerin aksine eksi çıktı. Yıllık enflasyon ise TÜFE’de yüzde 11,77, ÜFE’de yüzde 14,67 oldu.
-ABD’DE MORTGAGE KRİZİ DERİNLEŞİYOR-5 EYLÜL:
- ABD’de işsizlik oranı, son 5 yılın en yüksek düzeyine ulaştı.

7 EYLÜL:
- ABD yönetimi, geçen yıl patlak veren tutsat krizinden çok kötü etkilenen, 5 trilyon doları aşkın kredi büyüklüğüne sahip dev tutsat (mortgage) şirketleri Fannie Mae ve Freddie Mac’in denetimine, daha büyük bir krizin çıkmaması amacıyla el konulduğunu duyurdu. Şirketlerin denetimi Federal İskan Dairesine geçti.

8 EYLÜL:
- ABD’de mortgage devleri Fannie Mae ve Freddie Mac’a el konmasının ülkedeki konut piyasasını istikrara kavuşturacağı ve dünya mali piyasalarını teşvik edeceği tahmini, New York Menkul Değerler Borsası’nda hızlı bir yükselişe yol açtı.
- Türkiye’nin sanayi üretimi, Temmuz ayında, 2007 yılının aynı ayına kıyasla yüzde 3,4 oranında arttı.
- Afşin-Elbistan C-D santral ihaleleri iptal edildi.
- Tekfen İnşaat’ın yüzde 50’sinin 520 milyon dolara SOCAR’ın kuracağı şirkete satılacağı açıklandı.

9 EYLÜL:
- Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) genel kurulunda seçimi Mehmet
Büyükekşi 201 oyla kazandı. Adnan Dalgakıran 125 oyda kaldı.
- Adabank’ın satış ihalesine Torunlar Gıda ve Kök Gayrimenkul teklif verdi.
- Rekabet Kurulu, Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçılar Birliği ile 25 beyaz et üreticisi hakkında arzı kısıp fiyatları yükselttikleri gerekçesiyle soruşturma açtı.

10 EYLÜL:
- TUİK, bu yılın ikinci üç aylık dönemine ilişkin büyüme hızını yüzde 1,9
(15 Aralık tarihinde yüzde 2,3 olarak revize edildi) olarak açıkladı. İlk çeyrekte yüzde 6,6 olarak açıklanan GSYH büyüme hızı yüzde 6,7 olarak revize edildi.
- Merkezi yönetim bütçesi, ağustos ayında 6 milyar 10 milyon YTL fazla verdi.
- Temmuzda cari açık, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 43,4 oranında artarak, 4 milyar 117 milyon dolara yükseldi.
- Wall Street’in simgesi olan ABD’nin dördüncü büyük yatırım bankası
Lehman Brothers’in şubat ayında 46 milyar dolar olan piyasa değeri, 6 milyar dolara indi. Lehman Brothers üçüncü çeyrekte 4 milyar dolar zarar açıklayınca dünya borsaları düşüşe geçti. İMKB 100 Bileşik Endeksi de 40 bin puanın altına geriledi.

11 EYLÜL:
- Avro 1,40 doların altına inerek, dolar karşısında son 12 aydaki en düşük değeri gördü.
- Tekstil, hazır giyim ve deri sektörü stratejik eylem planı açıklandı.
Doğu ve Güneydoğu Anadolu’ya giden yüzde 50 ucuz enerji, KDV istisnası başta olmak çeşitli kolaylıklardan yararlanacak.
- Kapasite kullanım oranı ağustos ayında 4,1 puan azalarak yüzde 76,2’ye düştü.
12 EYLÜL:
- Deutsche Bank’ın, Deutsche Postbank’ın yüzde 29,75’ini 2,79 milyar avroya alacağı açıklandı.

ABD’DE KARA PAZARTESİ: LEHMAN BROTHERS İFLASINI AÇIKLADI

15 EYLÜL:
- ABD’nin dördüncü büyük yatırım bankası durumundaki Lehman Brothers, kredi krizi nedeniyle girdiği zor durumdan kurtulamayarak iflas başvurusunda bulundu.
- ABD’nin iki numaralı bankası Bank of America, küresel kredi krizi nedeniyle yaklaşık 46 milyar dolar zarar eden dünyanın en büyük aracı kurumu Merrill Lynch’i 50 milyar dolara satın alma kararı aldı.
- Dünyanın en büyük bankalarından 10’u 70 milyar dolarlık acil yardım fonu oluşturmaya karar verdi. Bank of America, Barclays, Citibank, Credit Suisse, Deutsche Bank, Goldman Sachs, JP Morgan, Merrill Lynch, Morgan Stanley ve UBS bankalarının her birinin 7 milyar dolar vermeyi kabul ettiği fon, dünya piyasalarında panik çıkmasını önlemeyi amaçlıyor.
- ABD’de konut sektöründe başgösteren kredi krizinin daha sonra küresel çapta bir mali krize dönüşmesi, bankaların 400 milyar doları aşkın zarar etmesine yol açtı.
- Amerikan sermayeli dev sigorta şirketi AIG, Amerikan Merkez
Bankası’ndan 40 milyar dolar destek istedi.
- Alman havayolları şirketi Lufthansa’nın, Belçika havayolları Brussels
Airlines’i bünyesine katacağı açıklandı.
- İşsizlik oranı haziran ayında yüzde 9 oldu.
- Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürü İsmail Kemaloğlu istifa etti.

PETROL YENİDEN 100 DOLARIN ALTINDA

- ABD ham petrolünün varil fiyatı 3,18 dolar düşerek son altı ayın en düşük seviyesi olan 98 dolara, Londra Brent tipi ham petrolün varil fiyatı da 2,95 dolar gerileyerek 94,63 dolara indi.

16 EYLÜL:
- Moskova borsası, ABD piyasalarından gelen olumsuz haberler yüzünden bugün yüzde 16’dan fazla değer kaybedince işlemler bir saatliğine durduruldu.
- Uluslararası piyasalarda petrol fiyatları, küresel mali piyasalardaki dalgalanmanın petrol talebini aşındıracağı ve yatırımcıların daha güvenli limanlara sığınacağı endişelerinin artması nedeniyle yüzde 4’den fazla değer kaybetti. Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC), 2008 yılı için küresel petrol talebi büyümesini bu yıl altıncı kez azalttı.
- Merkez bankaları piyasalara toplam 230 milyar dolar verdi. ABD Merkez
Bankası, 50 milyar dolar, Avrupa Merkez Bankası 70 milyar avro, İngiltere Merkez Bankası 25,2 milyar avro, Japonya Merkez Bankası 24 milyar dolar, Rusya Merkez Bankası 12,9 milyar dolar, İsviçre Merkez Bankası da, piyasalara 5 milyar avro enjekte etti.
- Amerikan Merkez Bankası, yüzde 2 olan gösterge faiz oranını değiştirmedi.
- Bankaların suç gelirlerinin aklanması ve terörün finansmanının önlenmesi amacıyla uyum programı oluşturmalarına yönelik yönetmelik, Resmi Gazete’de yayımlandı.

17 EYLÜL:
- Amerikan Merkez Bankası, ABD’nin ünlü sigorta şirketi AIG’ye 85 milyar dolar para aktardı ve şirketin hisselerinin yüzde 80’ini denetim altına aldı.
- İngiliz sermayeli Barclays bankası, Lehman Brothers’ın 10 bin kişi çalışan bir kısmını 1,75 milyar dolara almaya karar verdi.
- Hisse senetleri yüzde 50 düşen Moskova Borsası, 2 gün kapatıldı.
- Japonya Merkez Bankası yüzde 0,5’lik gösterge faiz oranını değiştirmedi.
- Fitch, TSKB’nin uzun vadeli yabancı para cinsinden kredi notunu BB eksiden BB’ye yükseltti.
- TMSF’nin Trakya Sanayi ihalesinde en yüksek teklifi 42,5 milyon dolara
Yıldızlar Holding verdi.
- İstanbul serbest piyasada kapanış saatlerinde doların satış fiyatı
1,2800 YTL, avronun satış fiyatı 1,8100 YTL’ye yükseldi.
- Lio Yağ Sanayi iflas etti.

18 EYLÜL:
- Merkez Bankası yüzde 16,75 olan gecelik borçlanma faiz oranı ile yüzde
20,25 olan borç verme faiz oranını değiştirmedi.
- ABD, Avrupa, İngiltere, İsviçre, Japonya ve Kanada merkez bankaları kısa vadede piyasaları 250 milyar dolar fonlayacaklarını açıkladı.
- Amerikan Merkez Bankası, Avrupa Merkez Bankası ile 110, Japon Merkez
Bankası ile 60, İngiltere Merkez Bankası ile 40, Kanada Merkez Bankası ile 10 milyar dolar geçici döviz takası yapma yetkisi aldı.
- İngiliz sermayeli Lloyds TSB bankası, Halifax bankasını 12 milyar sterline satın alma kararı aldı.
- EPDK, 1 Ekim tarihinden geçerli olmak üzere, konutta yüzde 9,07, sanayide yüzde 9,27, ticarethanede yüzde 9,35 zammı öngören kararı onayladı.
- Türkiye ile Rusya arasında gümrük protokolü imzalandı.

19 EYLÜL:
- ABD Sermaye Piyasası Kurulu (SEC) mali kuruluşların açığa satışını 2
Ekim tarihine kadar yasakladı. Gerekirse yasak 10 gün daha uzatılacak. Karar borsalarında büyük artışlar sağladı.
- Moskova Menkul Kıymetler Borsası, endekslerin çok hızlı yükselmesi nedeniyle geçici olarak yeniden kapatıldı.

20 EYLÜL:
- Erol Aksoy şirketleri yeniden TMSF yönetimine geçti.

21 EYLÜL:
- ABD Başkanı Bush, mali sistemi düzeltmek için gerekli 700 milyar dolarlık kurtarma paketini Kongreye gönderdi.
- Porsche, Volkswagen’deki hisseni yüzde 4,89 artırarak yüzde 35,14’e çıkardı.

22 EYLÜL:
- Amerikan Merkez Bankası, ABD’nin en büyük iki yatırım bankası Goldman
Sachs ve Morgan Stanley’i kendi denetiminde çalışan bankacılık holding şirketlerine dönüştürüldü. İki banka da mevduat bankası oldular.
- Çeltik fiyatı ton başına 870 YTL, prim 100 YTL, avans yüzde 30 olarak açıklandı.
- Japon Nomura, Lehman Brothers’ın Avrupa ve Orta Doğu’daki hisseleri ve yatırım bankacılığı faaliyetlerini almak için anlaştı.
- Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürlüğüne vekaleten Tarım ve Köyişleri
Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mesut Köse atandı.

23 EYLÜL:
- Irak, dünyanın en büyük petrol şirketlerinden biri olan Royal
Dutch/Shell petrol şirketiyle 4 milyar dolarlık doğal gaz anlaşması imzaladı.
- TOKİ’nin Ataköy arazisi ihalesinde 850 milyon YTL ile en yüksek teklifi
Sinpaş-Kat Turizm Ortaklığı verdi.
- Çukurova Grubu, Interbank’ın 533 milyon dolarlık borcuyla ilgili olarak
TMSF ile 400 milyon dolar ve 8 yıl vade konusunda anlaştı.

NÜKLEER SANTRAL İHALESİ YAPILDI

24 EYLÜL:
- Amerikan sigorta şirketi AIG, 85 milyar dolara yüzde 79,9’unu Hazine denetimine geçiren anlaşmayı imzaladı.
- Mersin-Akkuyu’da kurulması planlanan Türkiye’nin ilk nükleer santral inşaatı ve işletimi için açılan ihaleye teklif veren tek firma Rus Atostroyexport oldu.
- Amerikan Federal Soruşturma Bürosu (FBI), Fannie Mae, Freddie Mac,
Lhman Brothers ve AIG hakkında soruşturma başlattı. FBI, incelemesinde kurumları tutsat krizi konusunda müşterilerine karşı yeterince aydınlatıcı olmamakla suçluyor.
- ABD Merkez Bankası, Avustralya ve İsveç merkez bankalarıyla 10’ar,
Norveç ve Danimarka merkez bankalarıyla ise 5’er milyar dolarlık geçici döviz takası anlaşması yaptı.
- Enerji KİT’leri "borcumu zamanında ödeyeceğim" protokolü imzaladı.

25 EYLÜL:
- Meram Elektrik A.Ş’nin özelleştirme ihalesinde en yüksek teklifi 440 milyon dolarla Alsim Alarko Sanayi Tesisleri ve Ticaret A.Ş. verdi.
- ABD hükümeti, 307 milyar dolar varlığa sahip ülkenin en büyük mevduat bankalarından Washington Mutual’a el koydu. ABD’nin en büyük tasarruf ve kredi bankası Washington Mutual’ın varlıkları ise JPMorgan tarafından 1,9 milyar dolara satın alındı.

26 EYLÜL:
- Amerikan Merkez Bankası piyasalara 30 milyar dolar verdi. Avrupa Merkez
Bankası 35, İngiltere Merkez Bankası 30, İsviçre Merkez Bankası 9 milyar dolar vereceğini açıkladı.
- Yapı Kredi Bankası libor artı 0,75 ile 1 milyar dolarlık sendikasyon kredisi aldı.
- ABD’de 56,2 milyar dolarlık teşvik paketi senatoda reddedildi.

27 EYLÜL:
- Washington Mutual, JPMorgan’ın satın almadığı bölümler için iflas başvurusunda bulundu.
- MASAK, kara para aklama ve terörün finansmanıyla daha etkin mücadele edilebilmesi için şüpheli işlemler tebliğini yeniledi.
- Bizim Toptan Mağazalar zincirinin yüzde 20’si Güney Afrika şirketi
Standard Bank Group’a bağlı SU Private Equity’ye satıldı.

KURTARMA PAKETİNE RED

29 EYLÜL
- ABD’de Temsilciler Meclisi, 700 milyar dolarlık finans sektörünü kurtarma paketini 205’e karşı 228 oyla reddetti.
- New York Menkul Kıymetler Borsasında Dow Jones, tarihinde ilk kez
777,68 puan kaybetti.
- Amerikan Merkez Bankası (Fed) öncülüğündeki dünya merkez bankaları piyasalara 620 milyar dolar vereceklerini açıkladılar. 330 milyar doları Fed, 290 milyar doları ise Avrupa Merkez Bankası ve 8 merkez bankası verecek.
- ABD hükümeti tarafından el konulan Wachovia’nın bankacılık kesiminin 42 milyar dolara Citigroup’a satılacağı açıklandı.
- Belçika-Hollanda sermayeli Fortis Bank 11,2 milyar avroya kamulaştırıldı. Belçika 4,7, Hollanda 4, Lüksemburg 2,5 milyar avro verdi.
- İzlanda, ülkenin üçüncü büyük bankası Glitnir’in yüzde 75’lik hissesini devletleştirdi.
- AB Komisyonu, 2008-2010 yılları arasında Türkiye’ye ayırdığı 1 milyar
758,8 milyon avroluk hibeyi onayladı.
- İngiltere, zordaki Bradford and Bingley bankasına el koyacağını resmen açıkladı. 91 milyar dolarlık konut kredisi ve kredi hesabı devletleştirilecek.

30 EYLÜL:
- BOTAŞ, konutlarda kullanılan doğalgaz fiyatına yüzde 4,55, sanayide kullanılan doğalgaza yüzde 4,69 oranında zam yaptı.
- Sermaye sıkıntısı çeken Dexia’ya Belçika ve Fransa 3’er milyar avro aktarma konusunda anlaşırken, Lüksemburg da 376 milyon avro katkıda bulunma kararı aldı.
- Kısa süre önce 3 kez işlemlere kapatılan Moskova Borsası’nda işlemler yine durduruldu.
- ABD Başkanı Bush’un 700 milyar dolarlık kurtarma paketi Temsilciler
Meclisine takılınca ülkede borsalar çöktü. Amerikan sermaye piyasasındaki kayıp 1,1 trilyon doları buldu.
- İrlanda, finansal krizle mücadele için 400 milyar avroluk paket oluşturdu, mevduata tam garanti getirdi.

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler