FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

"Ekonomik kriz kapatma davasına bağlanamaz"

Ankara Üniversitesi’nin eski öğretim üyesi ve CHP İzmir Milletvekili Prof. Dr. Oğuz Oyan, AKP hakkında açılan kapatma davası ve Anayasa Mahkemesi’nin türbanla ilgili verdiği kararın siyasi belirsizliği artırmasının, Türkiye ekonomisinde işaretleri alınmaya başlanan krizin nedeni olarak gösterilemeyeceğini söyledi.

Ekonomideki yapısal sorunların aşılamadığı, dünyadaki gelişmelerin de etkisiyle, kırılgan yapıdaki Türkiye ekonomisinin zaten bir krizin içine girdiğini belirten Oyan, davanın olsa olsa bu süreci hızlandıracak bir faktör olarak nitelendirilebileceğini ifade etti.

ANKA’nın ekonomi ile ilgili sorularını yanıtlayan CHP İzmir Milletvekili Oğuz Oyan, “Dünyadaki gelişmeler sonrasında Türkiye zaten bir krizin içine girdi. Türkiye borsası ABD borsasından daha fazla değer kaybetti. İddianamenin öncesinden yabancı sermaye geliyordu da iddianameden sonra mı kesildi? Yok öyle bir şey. Ekonominin kırılgan olduğu bir yapıda ve bu kırılganlığı dış konjonktürlerin daha arttırdığı ortamda davanın ilave etkileri olurö diye konuştu.

Yüksek dış borç, cari açık ve iç borçlarla Türkiye’nin mutlu sona ulaşmasının mümkün olmadığını ifade eden Oyan, bu kadar yüksek reel faizle borçlanan ekonomik yapının sürdürülemez olduğunu dile getirdi.

"DÜNYADAKİ KRİZ OLDUĞUNDAN DAHA DERİN"

Dünyada yaşanan ekonomik gelişmelere de değinen Oyan, mortgage krizinden sonra bankacılık sektörünün “kendi paçasınıö kurtarmaya çalıştığını dile getirdi.

Oyan, küresel ekonomide yaşanan olumsuz trendi şöyle değerlendirdi: “Dünyada, ABD ve Avrupa’da birçok bankanın müflis olmasına rağmen bankalar o ülkelerin para otoriteleri tarafından kendi içinde tutuluyor. Çünkü; bunun domino etkisi yaratmasından çekiniyorlar. Kriz aslında olduğundan daha derin ama bu saklanıyor. Eğer bir süre krizin etkilerinin gitmesi sağlanırsa, bu meseleyi sistem içinde daha kolay çözebileceklerinin hesabını yapıyorlar. Ama bunu nasıl yapacaklarını henüz formülünü bulamadılar. Türkiye Borsası ABD Borsasından daha fazla değer kaybetti. Faizlerde de rekor bizde.ö

TÜRKİYE’YE GELEN ORTADOĞU SERMAYESİ ARTTI

Oğuz Oyan, üst üste rekor kıran petrol fiyatları sonrasında Ortadoğu’da sermaye fazlalığı oluştuğunu ifade ederek, Merkez Bankası’nın faizleri yükseltmesinin ardından Türkiye’ye gelen Ortadoğu sermayesinde önemli bir artış yaşandığına işaret etti.

Oyan, Türkiye’ye gelen sermayenin zaten kısa vadeli olduğunu ve vade süresinin giderek de kısaldığını ifade etti. Kırılganlığın artmasına bağlı olarak vade süresinin daha da kısalacağını belirten Oyan, “Faizlerin böylesine hızlı artması ve bunun hızlanabileceği kuşkuları ekonominin sağlıklı olduğuna dair işaretleri kötümsere çeviriyor. Çünkü Türkiye’nin çok yüksek faiz hadlerinde dış kaynak bulabildiğine dair izlenim oluşuyor. Bu da sermayeyi ürkütüyorö dedi.

Oyan, yüksek faizle borçlanma olgusunun bir tesadüf değil, “öngörülmüş bir modelö olduğunu ifade etti. Türkiye’nin kırılganlığının yanında çözümsüzlük üretmesinin “talihsizlikö olduğunu kaydeden Oyan, Türkiye’nin yeni bir iktisat modeline ihtiyaç duyduğunu söyledi. Oyan, bu modelin hem IMF ve Dünya Bankası’ndan bağımsız olması hem de uluslar arası ilişkileri yeniden belirlemesi gerektiğinin altını çizdi.

“ENFLASYON HEDEFİ REVİZYONU BUNALIMA ÇÖZÜM OLMAZ"

Oyan, Merkez Bankası’nın yüzde 4 olan enflasyon hedefinde revizyona gitmesini eleştirerek, “Küçük hedef revizyonlarının büyüyen ekonomik bunalıma bir çözüm sunacağı kanısında değilim. Enflasyon hedefini yukarı doğru revize etmek aslında herhangi bir şeye çözüm değil. Sadece Merkez Bankası’nın azalan itibarının biraz yerine getirmeye çalışıyor. Bunda da geciktiği söylenebilirö diye konuştu.

Üç yıldır enflasyon hedefiyle ilgili sıkıntılar yaşandığının altını çizen Oyan, Türkiye gibi öncelikli hedefi ekonomik büyüme olan ülkelerde enflasyon hedefinin tek hanelerde, ancak makul seviyelerde tutulması gerektiğini vurguladı.

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler