Ekonomik ve siyasal görünüm umut vermiyor
Piyasalar dünü sert kayıplarla tamamladı. Güne dış piyasalardaki olumsuz görünümün etkisiyle satıcılı başlayan İMKB-100 Endeksi bir müddet stop-loss seviyesi olan 38,500 desteğinde kuvvetle tutunmaya çabaladı.
Ancak bu çaba ikinci seansta yetersiz kaldı. 38,500 seviyesinin psikolojik olarakta önemli destek seviyesinde olması, bu seviyenin aşağıya kırılmasıyla satış baskısının beklediğimiz gibi hızlanmasına neden oldu ve endeks 37,143 puana kadar gevşedi. Kayıpta dış piyasalarında üzerinde bir performans sergileyen endekste, satışların sertleşmesini hem dış etkenler hem de içsel etkenler olarak sıralayabiliriz. Lakin beklentilerden düşük gelen büyüme verisinin ardından dün de beklenenden düşük gelen kapasite kullanım oranının makro görünümde yarattığı olumsuzluğa son dönemde siyasi arenanın yeniden hareketlenmenin eklenmesi, endekste yeniden olumsuz etki yaratmaya başladı. Döviz piyasasında da dün hızlı çıkış tedirginlik yarattı. Dolar/YTL kotasyonları 1,2650 seviyesine dayandı, Euro/dolar paritesi 1,39 seviyesini test etti, petrol de ise kasırganın etkisiyle 100 dolar seviyesinin üzerinde işlemler gerçekleşmeye devam etti. Bono piyasasında ise faizler yüzde 19 seviyesine dayandı.
Lehman Brothers ın satışına yönelik önceki günkü olumsuz gelişme dış piyasaları endişelendirmeye devam ediyor. Avrupa piyasalarında yüzde 1’leri aşan kayıplar ABD piyasalarının da paralel kayıplarla güne başlanmasına neden oldu. Ancak kapanışta endekslerdeki kayıpların yüzde 1 leri aşan kazançlara dönüştürdüğünü görmekteyiz, bununda en önemli nedeni yine söylentiler oldu. Lehman Brothers'ı Goldman Sachs ın alacağı ve Fannie Mae ve Freddie Mac den sonra en fazla mortgage kredisi sağlayan Washington Mutual'ın sermaye rasyosunun yeterli olduğuna yönelik açıklamalar toparlanmanın yaşanmasını sağladı.
Güne bu toparlanmanın etkisiyle tepki alımlarıyla başlamasını beklediğimiz endekste güniçinde yön yine dışsal ve içsel gelişmeler tarafından belirlenecektir. Özellikle de içsel siyasi gelişmelerin daha etkili olacağını düşünmekteyiz. Dışarıda Lehman Brothersa yönelik yeni görüşme süreçleri takip edilecek, bugün önemli adımlar atılmaz ise hafta sonunda FED ve Hazine yönetiminin Lehman'ın satılması yönünde görüşmeleri nihayetlendirebilir beklentisinin bugün için fiyatlanmaya çalışacağını düşünmekteyiz. Şayet görüşmelerin iyi geçtiğine yönelik olumlu sinyaller alınırsa kısa vadeli toparlanma içeride endekse de olumlu yansıyacaktır, ancak bunun etkisinin sınırlı olacağını düşünmekteyiz. (Tam tersi olumsuz bir sonuçla karşılaşılır ise bu satış baskısını artıracaktır.)
Lakin bir yandan olumsuz makro veriler bir yandan ise AKP'ye yönelik yeniden kapatma davasının açılabileceği söylentilerinin yarattığı içsel tedirginlikler aşılmadıkça dışarıdaki toparlanmanın etkisinin sınırlı olacağını düşünmekteyiz. Bugün için 38,000 – 38,500 direnç seviyelerine ilk etapta yönelim görmemiz mümkün. Ancak bu şartlar altında 38,500 direnç seviyesinin kırılımının güç olacağını düşünmekteyiz. Kırılım için bunu destekleyecek bir haber akışıyla karşılaşılır ise bu seviyeden güçlü tepki gelme olasılığı yüksek. Aşağıda ise 36,000 – 36,500 bant aralığındaki boşluk önemli destek seviyesini oluşturmaya devam ediyor. Olumsuz haber akışlarıyla karşılaşılması ise bu boşluğu dolduracaktır. Güniçi en önemli gündem maddesini ise ABD Ağustos ayı ÜFE verileri ile perakende satış verisi oluşturmakta.