Merkez'in faiz artırımı yerli profesyoneller ve yabancı aracı kurumlar tarafından memnuniyet ile karşılandı. Doların 1,600-1,650 bandında denge bulması kısa vadede önlenmiş oldu. Euro/dolar paritesinin 1,2650'ye gerilemesi doların bugün 1,540'ı aşağı kırmasını engelliyor. Ama dolar talebinin düştüğü görülüyor.
Şimdi Mayıs ve Haziran ayı cari açık rakamlarına ve cari açığın finansmanında en önemli etken olan yabancı girişlerine bakılacak. Enerji ihaleleri, kamu bankaları satışı, Teleom halka arzı gibi özelleştirme uygulamaları ile yurtdışından gelecek yabancı sermaye izlenecek.
Küçük bankaların çoğunda 2007 yılında uygulamaya girecek olan BASEL II kriterleri öncesi yabancı ortak arayışları devam ediyor. Kamu bankaları ve bazı büyük bankalar bu konuda biraz geç kalmış gibi görünüyor.
Piyasaları rahatlatacak asıl gelişmeler yabancı sermaye girişinde yatıyor.
Dün 10,750'ye kadar gerileyen DOW Jones gün sonunda 10,938 puandan 8 puanlık artışla kapanış yaptı. Dün sert düşüş yapmış olan Avrupa Borsaları ve gelişmekte olan piyasalar toparlandı. Almanya 10:37'de % 1,28 değer kazanmış görünüyor.
Yurtiçinde endeksi yükseltebilecek önemli bir beklenti bulunmuyor. Önümüzdeki günlerde gelişmekte olan piyasalarda bir global toparlanma halinde Merkez'in faiz artırımı kararının olumlu yansımasını fazlasıyla göreceğiz diye umuyorum. Türkiye piyasalarının primi diğer ülkelerin üzerinde olacaktır.
Kısa vadede 35,200'de endeksin "ikili dip" yaptığını söyleyebiliriz. Dünkü yorumumda ikili dibin yapılıp yapımayacağını ABD piyasaları gösterecek öngörüsünde bulunmuştum. İkili dip gerçekleşirse endeksin kısa vadeli birinci hedefi 39,428 puan olacaktır. Formasyona göre hedef ise 43,500 olacaktır. Şimdi uzak ihtimal gibi görünen bu hedeflerimizi yatırımcıların bir yere not almasını öneriyorum.
Endeksin toparlanma sürecinde en yakın direnci 37,250'de bulunmaktadır.
09/06/2006 10.48