FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Enerjide tekel tartışması

**Karamehmet ile Kazancı’nın elektrik dağıtımında ulaştığı pay, tekel tartışması başlattı.

**

Gözler bir şirketin, yüzde 20’den fazlasına sahip olmasına sıcak bakmayan Rekabet Kurulu’nda Mehmet Emin Karamehmet ile Mehmet Kazancı’nın bugüne kadar 7.9 milyar dolar fiyat vererek dört dağıtım ihalesini kazanması, enerji sektöründe büyük yankı uyandırırken, Ankara’da da ‘tekel riski’ tartışmasına yol açtı. Anadolu Yakası dağıtım ihalesiyle sektörün yüzde 30’una ele geçiren iki ortağın, Rekabet Kurulu’ndan (RK) onay alıp alamayacağı merak ediliyor. İki ortağın, İstanbul Anadolu Yakası’nın da elektrik dağıtım ihalelerini kazanması, gözlerin iki ortağın sahip olduğu paya çevrilmesine neden oldu. Son ihale ile birlikte, RK’nın kararı büyük önem taşıyor. Kulislerde, RK’nın onay vermeyebileceği dillendirilmeye başlandı.

RK ONAY VERMEKTE ZORLANABİLİR

RK kaynakları, enerji sektöründeki payla ilgili bir sınırlama olmadığını bildirdiler. Ancak geçmiş uygulamalar dikkate alındığında kurumun, bir sektörde bir grubun yüzde 20’nin üzerinde paya sahip olmasına sıcak bakmadığı bildirildi. Bu kriterin, bankacılık, gıda, medya her alanda geçerli olduğuna dikkat çeken kaynaklar, enerjide ise hangi kriterin baz alınacağının önemli olduğunu kaydettiler. Enerji sektöründeki pay değerlendirmesinde tüketim, abone sayısı ve diğer verilerin de dikkate alındığı vurgulandı. Buna göre, Rekabet Kurulu’nun MMEKA ortaklığının ihalelerine onay vermesi, baz alacağı kriterlere bağlı olarak değişecek. Ancak kurulun, yüzde 30’luk payı dikkate alarak, onay vermekte zorlanacağı belirtiliyor.

Dünya basını Türkiye’nin elektriğini konuşuyor

Türkiye’deki elektrik dağıtım şebekeleri ihaleleri, dünya çapında yankı yarattı. Ekonomi gazetesi Financial Times gazetesi, salı günü ihalelerde yoğun bir rekabet yaşandığını, son dönemdeki satışlardan devletin kasalarına 16 milyar doların gireceğine dikkat çekerken Wall Street Journal, Salı günü 5 milyar dolar sağlandığına işaret ederek Türkiye’nin bu yöndeki politikasının borç kapatmak için özelleştirme yapan Avrupa’daki birçok hükümetine stratejileriyle tezat oluşturduğunu savundu. Her iki gazete, son ihalelere yabancıların ilgi göstermediğini vurguladı.

Yeni ihalelere de girecek

Üç enerji dağıtım bölgesi ile Başkent Doğalgaz’ın özelleştirme ihalelerini kazanan grubun, önümüzdeki günlerde çıkarılacak doğalgaz dağıtım ihalelerine de girmesi bekleniyor. Bu ihaleleri de grubun kazanması, sektördeki tekel tartışmalarının daha da artmasına yol açacak.

Yıldız: Zam belirtisi yok

Enerji Bakanı Taner Yıldız, elektrik dağıtım şirketlerinin EPDK’dan brüt kâr marjlarının artırılmasına yönelik taleplerinin önceki gün yapılan ihale sonrasında vatandaşa bir zam olarak yansıyıp yansımayacağına ilişkin “Elimizde bu çalışmaların tüketiciye herhangi bir zam olarak yansıyacağıyla alakalı bir done bulunmamaktadır” dedi.

Yıldız, Karamehmet Grubu’nun telekomünikasyonda 49 milyon aboneye sahip olduğuna dikkati çekilerek “Bu hatların telekomünikasyon alanında da kullanılacağına dair iddialar var, bu konudaki görüşünüz nedir?” diye sorulması üzerine “Bu tür ihaleler yalnızca elektrik dağıtım ve perakende satışı kapsamaktadır. Bunun üzerinden sesli veya herhangi bir bilgi transferi yapılamaz” dedi.

Karamehmet ve Kazancı 4 ihaleye 7.9 milyar $ verdi

Boğaziçi Elektrik 2 milyar 990 milyon

Başkent Doğalgaz 1 milyar 211 milyon

Gediz Elektrik 1 milyar 920 milyon

İstanbul Anadolu Yakası 1 milyar 813 milyon

Toplam 7 milyar 934 milyon (Star)

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler