Nisan ayında TÜFE’nin aydan aya (AA) artışı yüzde 0.02 ile yüzde 0.68 olan piyasa beklentisinin oldukça altında gerçekleşti. Yıllık TÜFE artışı yüzde 6.1’e gerilerken, ÜFE’de ise yıllık enflasyon -yüzde 0.35’e indi.
Nisan ayında TÜFE’de enflasyon yüzde 0.02 ile yüzde 68 olan piyasanın ortalama beklentisinin oldukça altında gerçekleşti. TÜFE’deki AA artışa en yüksek katkı mevsimselliğe bağlı olarak yüzde 0.12 puan ile giyim ve ayakkabı grubundan geldi. Nisan ayında başlayan yeni sezonla birlikte bu grupta görülen AA fiyat artışının geçici olmasını bekleyebiliriz.
Nisan ayında TÜFE’nin AA artışına en yüksek negatif katkılar ise, her biri yüzde 0.03 puan olmak üzere konut, ev eşyası ve ulaştırma gruplarından geldi. Konut grubu dışında bahsi geçen harcama gruplarındaki fiyat düşüşleri büyük ölçüde Mart sonunda yürürlüğe giren ve Nisan ile Mayıs ayları boyunca devam eden vergi indirimlerine bağlı olarak gerçekleşti. Beyaz eşya ve mobilyada uygulanan vergi indirimleri, ev eşyası grubunda AA yüzde 2.3’lük fiyat düşüşü sağlarken, otomobile uygulanan vergi indirimi de ulaşım grubu fiyatlarının AA yüzde 1.7 gerilemesine neden oldu.
Nitekim otomobil fiyatlarına bakıldığında, Şubat-Nisan döneminde dizel otomobilde yüzde 11.4’lük, benzinli otomobilde de yüzde 10.8’lik bir gerileme olduğu gözleniyor.
Konut grubunda ise gerçek kirada hafif bir artış olmasına karşın (AA yüzde 0.3) özellikle elektrik fiyatındaki ve doğalgaz abonman fiyatındaki gerilemeyle (sırasıyla yüzde 1.6 ve yüzde 7.2) birlikte bu grupta da AA yüzde 1’lik bir düşüş görüldü. Mart ayında işlenmemiş gıda fiyatlarındaki artışa bağlı olarak gıda grubunda ciddi bir artış gözlenmişti. Nisan ayında ise bu grupta AA yüzde 0.4’lük bir gerileme görüldü.
Çekirdek göstergelerin tümünde ciddi bir gerileme olması, buna ek olarak dolaylı vergileri hariç tutan F endeksinin yıllık artışında da gerileme yaşanması, enflasyondaki düşüşün sadece vergi indirimlerine bağlı olmadığını ve dezenflasyon sürecinin önümüzdeki dönemde devam edebileceğini gösterdi.
ÜFE tarafında ise, yıllık bazda ÜFE’de ilk defa deflasyon görüldü. AA bakıldığında ise, ÜFE’de yüzde 0.65’lik artış olduğu görülüyor. ÜFE’deki AA artışa en büyük katkı yüzde 0.52 puan ile tarım ve avcılık alt sektöründen gelirken, onu yüzde 0.27 puan ile kok ve rafine edilmiş petrol ürünleri izledi. Elektrik ve gaz fiyatlarındaki AA yüzde 4.8’lik düşüş de ÜFE’deki AA düşüşe -yüzde 0.25 puanlık katkıda bulundu.
Sonuç olarak, vergi indirimlerinin de yardımıyla enflasyondaki düşüş süreci Nisan ayında devam etti. Enflasyondaki sert düşüşün Mayıs ve Haziran ayları boyunca devam etmesini, bu hızlı düşüşün kısmen geçici olmasına karşın yıllık enflasyonun 2009 yılı sonunda MB’nin yüzde 6’lık tahminine yakın gerçekleşmesini bekleyebiliriz. Bu gelişmelerin MB’nin veri setinde olduğu da dikkate alınırsa Enflasyon Raporu’nda da belirttiği gibi para politikasında aşağı yönlü esnekliğin uzunca bir süre korunması beklenebilir. Buna bağlı olarak MB’nin bir sonraki faiz toplantısında 50 baz puanlık indirim yapması beklentimizi koruyoruz.
(ING BANK)