FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Enflasyon tahminleri

Mayıs-Haziran döneminde liranın hızlı değer kaybı üzerine Merkez Bankası'nın Haziran'da uygulamaya başladığı sıkılaştırıcı önlemlerin ardından Ağustos enflasyon verileri analistlere göre enflasyonun seyri açısından önemli bir gösterge oluşturacak.

Reuters'te yeralan habere göre, Reuters'in anketine katılan 24 analistin tahminlerinin ortalaması Ağustos için TÜFE'de aylık bazda yüzde 0.34, ÜFE için yüzde 0.14 artış beklentisine işaret ediyor. Mayıs-Haziran aylarındaki dalgalanmanın ardından 2006 sonu için belirlenmiş olan hedefin iki katına çıkmış olan tahminler doğrultusunda anketteki tahminlerin ortalaması da TÜFE için yüzde 10.33 oldu. ÜFE tahmini ise yüzde 14.50.

Açık enflasyon hedeflemesine ilk defa geçilen bu yıl TÜFE bazındaki hedef yüzde 5 olarak belirlenmişti. Gelecek yıl TÜFE'nin yüzde 4 olması hedefleniyor. Ancak anketteki tahminlere göre 2007 sonunda TÜFE'de yüzde 6.80, ÜFE'de yüzde 7.16 artış bekleniyor.

Garanti Yatırım'dan Stratejist Serdar Pazı, "Kurdaki değer kaybının ÜFE'ye geçen aya göre daha az yansıması ÜFE ve TÜFE arasındaki geçişkenlik çerçevesinde geleceğe dönük TÜFE üzerindeki baskının azalacağını göstereceği için olumlu algılanır" dedi.

Lira, dolar karşısında Haziran ayında yüzde 23.25 ile iki aylık dönemde yüksek değer kaybını görmüş ve ay sonunda değer kaybı yüzde 16 civarına gerilemişti. Haziran ayında alınan tedbirler sonrasında liradaki değer kaybı Nisan sonuna göre yüzde 9 civarına geriledi.

Merkez Bankası'nın dün aldığı kısa vadeli faizlerini değiştirmeme kararı çerçevesinde Ağustos enflasyonunun daha da önemli olacağını vurgulayan Pazı, sözlerine şöyle devam etti:

"Enflasyonda piyasa beklentilerinin altında bir rakam PPK faiz kararını destekleyeceğinden MB kredibilitesi açısından önem taşıyor."

Para Politikası Kurulu (PPK) dün yapılan olağan aylık toplantının ardından faizlerini değiştirmeme kararı almıştı. Kurlardaki sert artışın maliyet yoluyla enflasyona olumsuz etkisi üzerine Merkez Bankası sıkı para politikası araçlarını devreye sokarak, Haziran ve Temmuz aylarında faizlerini toplamda 425-625 baz puan yükseltmişti.

Enflasyondaki eğilimleri izlemek üzere Merkez Bankası tarafından ayda iki defa yapılan beklenti anketinin Ağustos ikinci dönem sonuçları yıl sonu ve 12 aylık TÜFE beklentilerinde hafif düşüş beklentilerinin oluştuğunu gösterdi.

Ankete göre TÜFE tahmini bu yıl sonu için yüzde 10.59'dan 10.46'ya, gelecek 12 aylık dönem için de yüzde 7.98'den 7.94'e gerilemişti.

Enflasyon verilerinin 4 Eylül Pazartesi günü açıklanması bekleniyor.

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler