Merkez Bankası, “Enflasyonun kısa vadede yüksek seyrini koruması, yılın son çeyreğinden itibaren ise kademeli olarak düşüş eğilimine girmesi beklenmektedir" değerlendirmesinde bulundu.
Merkez Bankası, Nisan Ayı Fiyat Gelişmeleri değerlendirmesini yayınladı. Nisan ayı itibarıyla yıllık 9,66 olan enflasyonun 6,3 puanlık kısmının gıda ve enerji fiyatlarındaki artıştan kaynaklandığı belirtilen açıklamada, “Kira enflasyonu istikrarlı düşüş eğilimini korurken, gıda ve enerji fiyatlarındaki olumsuz gelişmelere paralel olarak yemek hizmetleri ile ulaştırma hizmetleri fiyatları yükselmeye devam etmiştir. Döviz kurunun gecikmeli yansımaları ve arz şoklarının ikincil etkileriyle temel enflasyon göstergeleri de yukarı yönlü bir hareket sergilemiştir. Enflasyonun kısa vadede yüksek seyrini koruması, yılın son çeyreğinden itibaren ise kademeli olarak düşüş eğilimine girmesi beklenmektedir" denildi.
İşlenmiş gıda ürünleri fiyatlarındaki yüzde 3,37’lik artışın 2003 bazlı endeksteki en yüksek işlenmiş gıda fiyat artışı olduğu belirtilen açıklamada, şu değerlendirmede bulunuldu:
“Bu artışla işlenmiş gıda grubundaki yıllık enflasyon yüzde 20,22 oranına ulaşmıştır. Aylık artışta büyük ölçüde (yurt içi buğday fiyatlarındaki belirgin artışa paralel olarak) yüzde 5,35 oranında artan ekmek ve tahıl ürünleri fiyatları belirleyici olurken, ekmek ve tahıl dışında kalan işlenmiş gıda ürünleri fiyatlarında da artışlar devam etmiştir. Özellikle katı ve sıvı yağ fiyatlarındaki yükseliş eğilimi hızlanarak devam etmiş, bu ürünlerin fiyatlarındaki yıllık artış oranı yüzde 42,16 düzeyine ulaşmıştır. Döviz kurunun gecikmeli yansımaları ve arz şoklarının ikincil etkileriyle temel enflasyon göstergeleri de yukarı yönlü bir hareket sergilemiştir."
Nisan ayında petrol ürünleri fiyatları yüzde 11,63 oranında yükselirken, petrol ürünleri hariç imalat sanayi fiyatları yüzde 3,94 oranında arttığı vurgulanan açıklamada, “İmalat sanayi fiyatlarında gözlenen artışta belirgin olarak YTL’deki değer kaybının etkisi hissedilmektedir. Ana metal fiyatlarında Ocak ayından bu yana görülen yüksek oranlı artışın Nisan ayında da devam ettiği ve sektör fiyatlarının geçen aya göre yüzde 11,62 oranında yükseldiği görülmektedir. Petrol ürünleri hariç imalat sanayi fiyatlarındaki yüksek oranlı artışlar maliyet yönlü unsurların baskısına dikkat çekmektedir" denildi