**Oyak Yatırım Menkul Değerler Tarafından Hazırlanan Enflasyon Rakamları Analiz Raporu:
**
Yıllık enflasyon Ekim ayında yıllık yüzde 5.1 seviyesine geriledi.
TÜİK tarafından açıklanan verilere göre, TÜFE Ekim ayında yüzde 2.4’luk artışla, Ekim 2008’den bu yana en yüksek seviye, yüzde 1.9 düzeyindeki piyasa tahminin bir hayli üzerinde geldi.
OYAK Yatırım tahmini ise yüzde 2.5 idi. ÜFE ise yüzde 0.3’luk seviyesi ile piyasa beklentisi olan yüzde 1’in altında geldi. Böylelikle, yıllık TÜFE yüzde 5.3’den yüzde 5.1’e, yıllık ÜFE de yüzde 0.5’den yüzde 0.2’ye geriledi.
TÜFE detaylarına bakıldığında, enflasyonun beklentilerin üzerinde gelmesinde gıda (yüzde 2.4 aylık yükseliş), giyim (yüzde 8.4 aylık yükseliş) ve ulaştırma (yüzde 2.1 aylık artış) etkili olmuştur.
Hatırlanacağı üzere, Merkez Bankası vergi teşviklerinin bitmesi ve elektrik fiyatlarındaki artış ile TÜFE’nin Ekim ayında bir hayli yüksek geleceğini belirtmişti. Bu arada konut kalemindeki yüzde 2.1’lik artış yüzde 10’luk elektrik fiyat artışını tam olarak yansıtmamıştır.
ÜFE tarafının beklentilerin altında çıkmasında tarım kalemindeki yüzde 1.2’lik artışa rağmen ana metal ürünlerindeki yüzde 2.4’luk gerilemenin etkisi ile yüzde 0.2 aylık artış gösteren imalat sanayi ÜFE’nin beklentiler altında gelmesinde etkili olmuştur.
Para Politikası tarafında Kasım ayında da faizlerde indirim sürecinin devam edeceğini düşünüyoruz.
Hatırlanacağı üzere son açıklanan toplantı notlarında ve enflasyon raporunda Kurul önümüzdeki dönemde daha veri bağımlı hareket edeceğini ve mali disiplinin önemini hatırlatan açıklaması sonrasında 19 Kasım toplantısında 25 baz puan indirim yapacağını ve Ekim 2008’den beri 1000 baz puana ulaşan faiz indirimlerinin etkilerini görmek için duracağını düşünüyoruz.